Verileriniz başıboş kalmasın
EMC, sponsorluğunu üstlendiği ve IDC tarafından gerçekleştirilen yeni “Dijital Dünya Araştırması”nın sonuçlarını duyurdu. Araştırmanın sonuçlarına göre dünyadaki verilerin yüzde 99’undan fazlası analiz edilmiyor.
Şirket, araştırmayla ilgili olarak bugün yaptığı açıklamada, insanlar ve makineler tarafından oluşturulan günlük verilerle önlenemez şekilde büyüyen dijital dünyadaki içeriğin yalnızca binde 5’inin analiz edildiğini tahmin ediyor.
Ortaya çıkan sonuçlara göre, PC ve akıllı cep telefonları gibi cihazların dünya çapında yaygınlaşması ve internete erişimin gelişmekte olan pazarlarda artması, veri miktarındaki artışın geçtiğimiz iki sene içinde dijital dünyanın iki katı büyüklüğe ( 2.8 zetabayt ) ulaşmasında etkili oldu. IDC, dijital dünyanın 2020 senesine kadar 40 zetabayt büyüklüğe ulaşacağını ve bu rakamın önceki tahminlerin yüzde 14 üstünde olduğunu açıkladı.
Dijital dünyanın büyük bölümünün koruma altında olmadığının vurgulandığı araştırmada, koruma altına alınması gereken veri miktarının, dijital dünyanın kendisinden daha hızlı büyüdüğü dile getirildi. 2012 senesinde dijital dünyadaki verilerin yaklaşık yüzde 35’i bir çeşit veri koruma yöntemi gerektirirken, yalnızca yüzde 20’sinden az miktarı bu tür bir koruma altında bulunuyor.
2020 senesi itibariyle dijital dünyanın yüzde 62’sinin gelişmekte olan pazarlar tarafından oluşturulacağını öngören şirket, bu pazarların dünyadaki en büyük veri üreticileri olarak gelişmiş ülkelerin yerini alacağını açıkladı. Bunun yanında aynı yıl itibariyle Çin’in tek başına dijital dünyanın yüzde 22’sini temsil etmesi bekleniyor.
Araştırma neticesinde ortaya çıkan öngörülere göre, 2012 ile 2020 seneleri arasında dijital dünyanın ve telekomünikasyonun altyapısı olarak kabul edilen BT yazılım, donanım, servis, telekomünikasyon ve teknik kadroya yönelik yatırımlar yüzde 40 oranında artacak. Depolama yönetimi, güvenlik, Büyük Veri ve bulut bilişim ise daha hızlı büyüme gösterecek.
EMC Türkiye Genel Müdürü Önder Sönmez araştırmanın kapsamıyla ilgili olarak şöyle konuştu;
“Bu seneki araştırma, dijital dünyanın potansiyel faydalarını tanımlamakla kalmamış aynı zamanda da teknoloji, güvenlik uygulamaları ve BT becerilerinin doğru bir dengesi ile bu dünyada var olmanın önemini kavramış olan işletmelerin önündeki önemli fırsatların altını çiziyor ”