BT yatırımlarında azalma değil ‘seçicilik’ dönemi
Ekonomik büyüme, 2012 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 1,6 ile beklentilerin altında gerçekleşti. Benzer bir hedef sapmasının, 2012 yılı son çeyrek ekonomik büyüme verilerinde, dolayısıyla yıl bütününe yönelik verilerde de kendini göstermesi bekleniyor. Ekonomistler, 2013 yılında da ekonomik büyüme temposunun biraz düşük olmasını beklerken, bunun reel sektörün BT yatırımlarına ilgisini nasıl etkileyeceği de merak konusu. Ancak görünen o ki, reel sektörde birçok şirket, BT yatırımlarını azaltmak yerine, bu konuda seçici davranmayı tercih edecek. Bu yatırımların artık farklı önceliklerle hayata geçeceğine dikkat çeken sektör temsilcilerine göre, olası bir ekonomik yavaşlamanın etkilerini en aza indirmek için bir B planı hazırlamaya öncelik verilecek. Bu B planının içeriği de, ağırlıklı olarak maliyet azalmasını, verim artışını beraberinde getiren BT yatırımlarından oluşacak. Şirketlerin bu tarz yatırımları tercih etmesi, birçok uzmana göre artık bir tercih değil, ekonomik büyüme eğilimi bir yana, yerel ve uluslararası rekabet için de bir gereklilik. Bu gereklilik, sadece özel sektörde değil, kamu sektöründe de BT yatırımlarının aralıksız devamını sağlayacak bir faktör olarak değerlendiriliyor ve kamunun yürüttüğü, geliştirdiği BT yatırımları göz önüne alındığında, bu başlıkta 2013 yılında da kamunun yatırımları ile öne çıkması bekleniyor.
Yatırım başlıkları net
Gartner Yönetici Ortağı Halil Aksu, Gartner olarak bilişim alanındaki eğilimleri genel olarak dört ana başlıkta değerlendirdiklerini belirtti: Bulut, sosyal, mobil ve bilgi. Bulut bilişim ve sektörün değişiminin hızlı bir biçimde devam edeceği üzerinde duran Halil Aksu’ya göre, servis olarak sunulan yazılım (SaaS), yurtiçinde veya yurtdışında servis olarak sunulan bilişim kapasiteleri (CPU, bant genişliği, depolama alanı), kurum içinde (private) veya genele hitap eden (public) bulut ortamlarının sayısı artacak. Telekom operatörlerinin bu alandaki yatırımları da artacak. İkinci başlık sosyal ağlar ise yaygınlaşarak, iş modellerine dahil oluyor ve Aksu, bu yapının ticari ortamların dışında eğitim, sağlık, emniyet, adalet gibi alanlara da yayılmasını beklediklerini belirtti. Üçüncü başlık mobilite, bir yaşam biçimi olduğu kadar, iş biçimi olarak da yaygınlaşmaya devam edecek. “Her noktada akıllı telefonların ve tabletlerin yaygınlaştığını, yararlı uygulamaların, verilerin bu cihazların üzerine taşındığını görmekteyiz, görmeye devam edeceğiz” yorumunu yapan Aksu, son eğilim olan ‘bilgi’ başlığını ise belki de en çarpıcı ve en büyük değişimlerin görüleceği alan olarak tanımladı. Bu kapsamda büyük veri, gerçek zamanlı analizler, görsel raporlar, dokunulabilir göstergeler, otomatik karar ve cevap motorları gibi uygulamalar hızla iş hayatında yerini alabilecek. Aksu’nun da dikkat çektiği gibi, belirsizlik ve güvensizlik ortamı sürüyor. Aksu, böyle bir ortamda reel sektörün temkinli olmasının gayet doğal olduğu kanısında. Ama bir tarafta da, BT yatırımlarına yönelik olumlu beklentilerine dikkat çeken Aksu, “Veriler büyüme öngörmekte. Türkiye gibi hızlı büyüyen pazarlarda bu rakamlar biraz daha yüksek olacaktır, ama büyük zıplamalar beklememek gerekir” yorumunu ekledi.
Reel sektörde yatırım önceliği iş zekâsı
AKBANK
Şube ve ATM gibi geleneksel kanalların yanında, yeni nesil dağıtım kanalları da 2013 yılı öncelikleri arasında olan Akbank’ın, internette yeni uygulamalar, sosyal medya üzerinde tüketici ve müşterilerle kesintisiz çift taraflı iletişimi sürdürecek altyapılar oluşturmak ve yeni mobil uygulamalar geliştirmek yapılacak yatırımları arasında. Hedefler doğrultusunda da yatırımlar planlanıyor. Akbank’tan BT yatırımlarında 2013’te de, 2012’de olduğu gibi, 100 milyon doların üzerinde bir yatırım bütçesi ile çalışma hedefleniyor.
ANADOLU SİGORTA Anadolu Sigorta, tüm iş süreçlerinin gözden geçirilip güncellendiği bir çalışmayı, 2008’den beri adım adım hayata geçiriyor ve C2C (Closer to Customer) isimli bu yapı ile sigortalılara ve iş ortaklarına daha yakın olmak hedeflenirken, programın bazı sonuçlarını 2013’te görmek hedefleniyor. Anadolu Sigorta, mobil ve internette sunulan sigorta hizmetlerinin çeşitlendirilmesi gibi alanlarda çalışmaları 2013’te tamamlayacak. İş zekâsı yetkinlik merkezinin kurulmasıyla, iş analitiği yetkinlikleri artırılacak. 2013’te BT alanında yatırımlar BT bütçesinin yaklaşık yüzde 50’sini oluşturuyor.
ECZACIBAŞI YAPI ÜRÜNLERİ Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Bilgi Sistemleri, grup şirketlerinde öncelikle yapılacak projeleri; CRM ve teşhir yönetimi, mobil uygulamalar, iş zekâsı, kendi kuruluşları ve diğer iş ortaklarıyla bütünleştirmeleri ve operasyonel verimliliği de artırmayı hedefledikleri finansal harmonizasyon, risk yönetimi ve iş sürekliliği alanları olarak sıralıyor. 2013’te BT yatırımlarına daha önceki yıllarda olduğu gibi gerekli kaynakların ayrıldığına işaret ediliyor.
THE MARMARA OTELLERİ Türkiye’de ilk defa, bir otel zincirinin çevrimdışı yedekleme ve felaket kurtarma senaryoları dışında bir “Business Continuity” projesinin ilk adımını 2012’de attıklarını belirten The Marmara Otelleri, 2013’te bu projeyi şehirler arası boyuta taşıyacak. Geçtiğimiz yıl grubun yatırım bütçesinin yüzde 5’ini oluşturan BT payı, gelecek yıl da tüm yeni Paperless Office yatırımları, misafir odası ve bilişim teknolojileri altyapılarını kapsayacak şekilde yüzde 6-7 arasında yükselecek.
YATAŞ
Yatay, bütçe yazılımı ve iş zekâsı çözümlerine yatırım yapmakla birlikte, iş süreçlerini yeniden gözden geçirerek sadeleştirme yoluna gidecek. Yataş’ta planlanan yatırımlar BT bütçesinin yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor. Şirket yetkilileri, departmanlarına ayrılan bütçenin, yıl içinde ihtiyaçların zorunlu hale gelmesi ile yüzde 10-15 civarında artabildiğine işaret ediyor.