Dijitalin gücüyle üreten cesur girişimci kadınlar deneyimlerini paylaştı
Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) düzenlediği Dijital Dünya Kadınları’2021, ‘Dijital Dünya Kadınları: Cesur, Üretken, Girişimci’ temasıyla, Dünya Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde, GLOBALNET’in organizasyonuyla 10 Mart tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu yıl, sadece bilişim sektöründeki kadınların değil, dijitalin gücünü kullanarak her sektörde öne çıkan, işini kuran ya da büyüten kadınların katıldığı Dijital Dünya Kadınları’2021 etkinliğinde; sosyal girişim liderleri, girişimciler, bilişim sektörünün üst düzey yöneticileri, STK liderleri ağırlandı. Açılış konuşmasını yapan TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, kadının daha çok alanda; özellikle de teknoloji alanında yer almaya teşvik edilmesinin ve yer aldığı alanlarda kadının eşit takdir ve ücretlendirmeye sahip olmasının önemini vurgulayarak “Bizler dijital dünyanın bundan sonraki yükselmesinde eninde sonunda kadın akıl gücünün çok çok etkili olacağına inanıyoruz” ifadesini kullandı. “Gerçek bir dönüşüm sağlanması ve toplumun bütün güç merkezlerinin kadının eğitim, ücret, terfi gibi konularda eşit değerlendirilmesine odaklanması şarttır. Türkiye’de hem iş gücüne katılım düşük hem de ücretlerde eşitsizlik devam etmekte…” açıklamasını yapan Aktepe şunları kaydetti: “TÜİK’in Sürdürülebilir Kalkınma Göstergeleri 2010-2018 Araştırması’na göre Türkiye’de 2018 yılında yüzde 83,7 olan erkek yönetici oranı karşısında yüzde 16,3 kadın yönetici bulunuyor. Sekiz yıl içerisinde bu oranlarda ciddi bir değişiklik olmadığı belirtiliyor.” Önemli çalışma konularından birisinin de ‘Teknolojide Kadın ve Cinsiyet Eşitliği’ olduğunun altını çizen Aktepe, “Derneğimiz 50 yıllık tarihinde organizasyonlarında ve etkinlik odaklarında toplumun eşitlik ilkesi doğrultusunda gelişebilmesi için sayısız etkinlik, eğitim, proje düzenledi. Bu çabalarımız kapsamında 20 yıldır üyesi olduğumuz Avrupa Mesleki Bilişim Dernekleri Konseyi (CEPIS) tarafından Temel Çalışma alanlarından olan ‘Teknolojide Kadını Destekleme’ kapsamında ‘Avrupa Çapında 2019 Bronz Ödülü’ne layık görüldü. Bu çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmeye de kararlıyız” açıklamasını yaptı.
Kadınları teşvik etmek üzere TOBB Yazılım Meclisi ile iş birliği içinde olunacak
Dijital Dünya Kadınları’2021 etkinliğinde; dünya vatandaşı olan Türk kadınlarının küresel ağı olan ‘TurkishWIN’in kurucusu Melek Pulatkonak, ‘Milyon Kadına Mentor’ projesinin tanıtımını yaptı. Türkiye’nin en büyük çevrim içi servis platformu Armut.com’un kurucusu Başak Taşpınar, kendi ihtiyaçlarından yola çıkarak kurduğu bu şirkette zorlukları nasıl aştığını paylaştı. Pandemi döneminde, tüm akademik birikimini sektöre, girişimci adaylarına sunmak üzere ‘muhimolan.com’ ile yola çıkan Tuba Üstüner; İngiltere’den Türkiye’deki kadınlara ulaşma hikâyesini anlattı. Etkinliğe ayrıca Londra’da Yasha Consulting’i kuran Yapıncak Erkan, TOBB Kadın Girişimciler Üst Kurul Üyesi Fatma Aydoğdu, mühendislik yazılımları alanında büyük bir uluslararası şirketin ilk kadın ülke müdürü olan Elif Gürdal, İstanbul Blockchain Women’ın kurucularından Başak Burcu Yiğit, bilişim suçları sektöründe avukat olan Ceren Küpeli katıldı. Dijital Dünya Kadınları’2021 etkinliğinde, dijital dünyanın sunduğu tüm fırsatların; özellikle de pandemi döneminde istihdam modellerine entegre olan esnek çalışma modellerinin, kadının iş gücüne katılımı adına aralanan önemli bir kapı olduğunun altı çizildi ve şu noktalar vurgulandı: “Dinamik, uluslararası fırsatlara açık, yaratıcı, gelişen ve geliştiren teknoloji sektörümüz; kadınların yaratılış özellikleriyle de çok örtüşmekte, kadının düşünce yapısına çok daha fazla ihtiyaç duymakta. Kadınların detaycı, birleştirici, çok yönlü düşünme yetenekleri; yazılım sektörümüz açısından da büyük değerdir. Yazılıma kadınlarımızı teşvik etmek üzere de TOBB Yazılım Meclisi ile iş birliği içinde olacağız.”