Tarımda bereket dijital dönüşümde
Merhaba,
Pandemi gündemimiz maalesef hiç iç açıcı değil, maske-mesafe-hijyen önlemlerimizi almaya devam edelim. Haftaya önemli bir bilgi ile başlıyorum. Bu yıl 10’uncusu düzenlenen RepMan Forum “Kime neden güveniriz” temasıyla gerçekleştirilmiş ve Türkiye’nin 16 ilinde, yaklaşık bin kişinin katıldığı RESPECT araştırmasının sonuçları da sosyal medyanın hayatımızdaki yerini ortaya koymuş. Katılımcılar günde ortalama 3,6 saatini sosyal medyada geçirdiğini söylerken, sadece yüzde 16’lık kesim influencer’lara güvendiğini dile getirmiş. En çok vakit geçirilen uygulamalar sırasıyla Instagram, YouTube ve Facebook. Ankete katılanların yüzde 48’i ünlü sanatçıları, yüzde 44’ü influencer’ları takip ediyor. Ancak ünlü sanatçılara yüzde 15, influencer’lara yüzde 16, YouTuber’lara yüzde 11, fenomenlere ise yüzde 10’luk kesim güveniyor. “Sosyal medyadaki influencer, youtuber ya da fenomenlerin önerdiği bir ürünü aldınız mı?” sorusuna ise yüzde 62’lik kesim “Hayır” yanıtını veriyor. Sözün özü, takipteyiz ama pek de güvenmiyoruz.
Pandemi ile okulunu eve taşıyan çocuklar da internet odaklı risklere oldukça açık. Bu yüzden ebeveynlerin sorumlulukları artıyor. Fortinet ebeveynlere, çocukları güvende tutmaları için önemli ipuçları veriyor. Örneğin çocuklar, aile ve arkadaşlarının gerçek adlarını, adreslerini veya diğer kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerini (PII) çevrimiçi olarak yabancılarla paylaşmamalı; kişisel bilgilerini çevrimiçinde gizli tutmalı. Çocukların çevrimiçi olarak kimlerle iletişim kurduğu ebeveynler tarafından bilinmeli. Çocuklar, internette tanıştıkları biriyle asla yüz yüze görüşmemeleri gerektiğini anlamalı. Sahte veya kötü amaçlı web sitelerine ve kimlik avı girişimleri gibi olası dolandırıcılıklara karşı dikkatli olma konusunda ebeveynler çocuklarıyla konuşmalı. Çocukların şüpheli bir bağlantıya tıklamaması veya beklenmeyen ekleri açmaması gerektiği açıkça belirtilmeli. Ailedeki herkesin parolalarının güçlü olması da önemli. Anlamı açık olmayan veya kolayca erişilemeyen, güçlü, farklılaşmış parolalar kullanılmalı. Birçoğumuz bunları biliyoruz ama tekrardan kimseye zarar gelmez.
Pandeminin bazı faydaları da var. Mesela Mastercard tarafından yürütülen ve dünya genelinde 24 ülkede tüketiciler ile gerçekleştirilen yeni sürdürülebilirlik araştırması, pandemi sırasında, tüketicilerin çevrecilik anlayışında belirgin artış olduğunu ortaya koyuyor. Dünya genelinde ankete katılanların yarısından fazlası (%54), pandemi öncesi döneme kıyasla, karbon ayak izlerini azaltmanın artık daha önemli olduğu kanısında. Dünya ortalamasında yetişkinlerin yüzde 85’i, 2021’de çevre ve sürdürülebilirlik sorunlarıyla mücadele etmek için kişisel önlemler almaya istekli olduklarını belirtti. Bu durum, satın almalarını ve ödüllendirmeyi, gezegen için anlamlı bir hale dönüştürmek isteyen tüketiciler arasında çevre bilincine sahip harcama ve tüketime doğru büyüyen bir eğilimi gösteriyor. Keşke bu noktaya pandemisiz gelebilseydik… Daha fazlası için www.PricelessPlanet.org sitesini de ziyaret edebiliriz.
Pandemi ile önemini artıran bir gerçek de tarımsal üretimin önemi ve yereldeki tarımsal zenginliğin ne kadar paha biçilemez olduğu. Bu noktada tarlaya ve çiftçilere odaklanan Cargill, “1000 Çiftçi 1000 Bereket Sosyal Sorumluluk Programı” ile iki yılda 12 ilde 2 bin 200’ü aşkın mısır ve ayçiçeği çiftçisine ulaşmış. İki yıl üst üste verimlilikte artan sonuçlar elde etmiş. Dijital dönüşümün tarımda gelişimi ile ilgili detaylar https://www.1000ciftci1000bereket.com/kurumsal-raporlar/ilerleme-raporu linkinde. Hedefler, adımlar ve başarılarla örnek olması temennimiz olsun… Bu kapsamlı çalışmanın sektörümüze ilham olmasını, ülkemizde sürdürülebilir tarımsal üretim ve verimlilik çalışmalarının devamı umudumuzdur.
Sektörmüzün deneyimli isimlerinden biri olan AvivaSA İş Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Fahri Arkan, İş Teknolojileri Yaşam Dönüşüm Programı’na liderliği ile CIO Ödülü’nü kazanmış. Ödeme şirketi PayTR ise Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Kulübü ENSO tarafından düzenlenen Boğaziçi İş Dünyası Ödülleri’nde ‘Yılın Fintek Şirketi’ seçilmiş.
Bu haftaki ilk kitabım emekli Büyükelçi ve yazar Yalım Eralp’in Adalı Yayınları’ndan çıkan “Pandemi ve Kırılgan Demokrasi” kitabı. Yazar Yalım Eralp, küresel bazda evlere kapandığımız şu 1 yılda olup biteni okuyucular ile paylaşmış. İkinci kitabım İpek S. Burnett’in kaleme aldığı, Nâzım Hikmet’in şiirleri ve hayatıyla bezeli “Hayran Gözlü Çocuklar” kitabı. Adı Nâzım Hikmet’in Piraye için yazdığı şiirden esinlenerek seçilen Hayran Gözlü Çocuklar; aşk, dostluk, sadakat, edebiyat tutkusu, pişmanlık ve ümitlere değiniyor.
Geçtiğimiz yıl, maddi imkanı kısıtlı kız çocuklarının eğitimlerine katkı sağlayabilmek amacıyla Türkiye’nin en kapsamlı “Ekonomi Sözlüğü”nü yayınlayan Demirkent Eğitim ve Araştırma Vakfı, bu yıl ise “Öğrenciler İçin Cep Boy Ekonomi Sözlüğü”nü yayına hazırlamış. Ekonomi ile ilgili bölümlerde öğrenim gören öğrenciler için başvuru kaynağı özelliği taşıyacak sözlük ile aynı zamanda ekonomik kelime dağarcığının geliştirilmesi amaçlanıyor. Sözlüğe dunyastore.com dışında Türkiye’nin önde gelen kitapevleri ve zincir mağazalarından ulaşılabilecek. Edinelim.
Haftaya görüşmek üzere,