Türkiye’de e-Ticaret hacmi 226 milyar 200 milyon TL’ye yükseldi
Ticaret Bakanlığı, 2020 yılı e-Ticaret verilerini açıkladı. e-Ticaretin güvenli yapılmasına ilişkin altyapılara verilen önem vurgulanırken ‘e-Ticarette güven damgası’ uygulaması kapsamında bugüne kadar 35 e-Ticaret sitesinin bu damgayı aldığı kaydedildi.
Ticaret Bakanlığı tarafından geçen yıl itibarıyla Türkiye’de e-Ticaret hacminin 2019 yılına göre yüzde 66 artış göstererek 226 milyar 200 milyon liraya yükseldiğinin altı çizildi ve “e-Ticaret hacminin genel ticarete oranı 2019 yılında yüzde 9,8 iken, 2020 yılında 5,9 puan artışla ortalama yüzde 15,7’ye çıktı” bilgisi verildi. Diğer yandan dünyada e-Ticaretin yıllık bazda yüzde 18 büyüdüğü, 2020 yılı dünya e-Ticaret hacminin 4,3 trilyon dolar olduğu belirtildi.
e-Ticarette sipariş adetleri 2019 yılına göre yüzde 68 artış gösterdi
2020’de kaydedilen e-Ticaret tutarının; 207 milyar lirayla yüzde 91,4’ünün yurt içi harcamalardan, 9,3 milyar lirayla yüzde 4,2’sinin diğer ülkelerin Türkiye e-Ticaret sitelerinden yaptığı harcamalardan, 9,9 milyar lira ile yüzde 4,4’ünün ise yurt dışından yapılan alımlardan oluştuğu açıklandı. Toplam e-Ticaret içindeki perakende ticaret payının ise yüzde 64 olduğuna dikkat çekildi. e-Ticarette sipariş adetleri de 2019 yılına göre yüzde 68 artışla 1 milyar 366 milyondan 2 milyar 297 milyona çıktı. e-Ticaret gümrük ticaret beyannamesi haziran itibarıyla devreye alındı ve Haziran-Aralık 2020 dönemi için, genel ihracat rakamı 108 milyar 71 milyon dolar iken, aynı dönemde e-İhracat rakamı 1 milyar 421 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu altı aylık dönemde e-İhracatın genel ihracata oranı ise yüzde 1,3 olarak tespit edildi. Bu oran dünyada yaklaşık yüzde 4,4 seviyesinde bulunuyor.
e-Ticaret ülkemizde dinamik biçimde gelişiyor
Geçen yıl salgının başladığı dönemlerde genel ticarette düşüş gözlemlendi ama e-Ticarette böyle bir düşüş görülmedi. e-Ticaretin artış eğilimi devam etmekte. e-Ticaret harcamalarının gayri safi yurt içi hasıladaki oranı bir önceki yıla göre yüzde 51,8’lik önemli bir artışla yüzde 4,1 olarak gerçekleşti. Milli gelire oranla görülen bu artış e-Ticaretin ülkemizde nasıl dinamik bir biçimde geliştiğine dair bir diğer çarpıcı bir örnek. e-Ticaret hacminin genel ticarete oranı 2019 yılında yüzde 9,8 iken, 2020 yılında 5,9 puan artışla ortalama yüzde 15,7’ye yükseldi. Bu oranın yıl içinde mayıs ve kasım aylarında olduğu gibi yüzde 19’a kadar çıktığı da görülmekte. Gelişmiş ülkelerin ortalaması yüzde 12,3 civarında. Pandeminin ve e-Ticaret sitelerinin kampanyalarının da etkisiyle en yüksek oran yüzde 19 ile kasım ayında gerçekleşti.
e-Ticaret en çok İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da yaygın
e-Ticarette yüzde 129 ile beyaz eşya, yüzde 38 ile giyim, ayakkabı ve aksesuar, yüzde 56 ile elektronik, yüzde 61 ile yemek, yüzde 105 ile ev, bahçe, mobilya ve dekorasyon sektörü, yüzde 200’ün üzerinde artışla gıda-süpermarket, yüzde 43 ile eğitim ve danışmanlık, yüzde 100 ile çiçekçilik ve yüzde 189 ile metalürji ve kimya sektörü en fazla artış gösteren alanlar oldu. Buna karşın hava yolları, seyahat taşımacılık, konaklama, eğlence ve sanat sektörlerinde geçen seneye göre yüzde 46’ya varan düşüşler gerçekleşti. e-Ticaret hacminin, 138,4 milyar lirasını kartlı ödemeler, 80,4 milyar lirasını havale/EFT ödemeleri, 7,4 milyar lirasını kapıda ödemelerin oluşturdu. Toplam site ziyaretlerinin e-Ticarete dönüşüm oranının yüzde 1,8 olurken bu oran dünyada yüzde 2,6 düzeyinde. Aracı hizmet sağlayıcılar üzerinden alışveriş yapanların yüzde 42’sini kadınlar, yüzde 58’ini erkeklerin oluşturmakta. Vatandaşların yüzde 63’ü aracı hizmet sağlayıcılardan alışveriş yaparken mobil uygulama kullanmayı tercih etmekteler. Bu oran dünyada yüzde 66 düzeyinde. Bu durum ülkemizde akıllı telefonların ve mobil uygulamaların kullanımındaki yaygınlığa işaret ediyor ve bu oran yüzde 75’i buluyor. Elektronik ticaret yoluyla gerçekleşen alışverişlerin yüzde 35’ini İstanbul, yüzde 11’ini Ankara, yüzde 6’sını İzmir’de yaşayan vatandaşlar gerçekleştirdi ve bu illeri yüzde 3 ile Bursa ve Antalya takip etti. Türkiye’de gerçekleşen tüm kargo ve kurye işlemlerinin yüzde 60’ını e-Ticaret gönderileri oluşturuyor. e-Ticaretin önemli bir avantajının ve esnekliğinin iade işlemleriyle ilgili sağladığı kolaylık olduğuna dikkat çekilmekte.
e-Ticaret alternatif bir ticaret metodu olmaktan çıktı, hayatın bir parçası oldu
Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin küresel ölçekte hızla büyüyen e-Ticaret ve e-İhracat pazarlarında var olduğunu ve güçlü biçimde olmaya devam edeceğini açıklarken şu değerlendirmelere yer verdi: “e-Ticaret alternatif bir ticaret metodu olmaktan çıktı ve giderek daha fazla gündelik hayatın, ticaret ve alışverişin parçası oldu. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızlı bir gelişim gösteren e-Ticaret hem tüketicilerin hem de işletmelerin artan kullanımına bağlı olarak giderek yaygınlaşmakta. Bakanlık e-Ticaretin ülkedeki gelişimini en etkin ve güvenli biçimde temin etmek ve desteklemek için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’deki e-Ticaret faaliyetlerine ilişkin resmi ve idari kayıtlara dayalı verilerin paylaşılması, sektörün mevcut durumunu görebilmesi ve geleceğini planlayabilmesi açısından büyük önem taşımakta. e-Ticaretin ülkemizde planlı, stratejik ve sürdürülebilir büyümesini temin etmek istiyoruz. Bunun için de veriye ve bilgiye dayalı hareket etmek gerekiyor. Açıklanan bu veriler, sektörümüzün aktörlerine ve paydaşlarına yol gösterici olacaktır. Veriler oldukça bilimsel ve sistematik bir biçimde derlenip işlenmekte. Bu verilerin ülkemizin resmi istatistik kuruluşu Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Resmi İstatistik Programı’na dahil edilmesi için de TÜİK ile istişareler ve çalışmalar sürüyor.”
‘e-Ticaret Bilgi Platformu’nu kullanan kişi sayısı 1 milyonu aştı
Ticaret Bakanlığı, ‘e-Ticaret Bilgi Platformu’nun kullanımına dair verileri de paylaştı: “Faaliyete başlamasından bu yana kısa bir zaman geçmesine rağmen ‘e-Ticaret Bilgi Platformu’nu kullanan kişi sayısı 1 milyonu aştı. Bu rakamın yüzde 31’ini 25-34 yaş arası kullanıcılar oluşturuyor. Platformda yer alan e-Ticaret Akademisi’ndeki eğitimlerden bugüne kadar yaklaşık 48 bin kişinin yararlandı. Faaliyete geçtiği haziran ayından bu yana yaklaşık 61 bin kişi de e-Ticaret danışmanı yardımıyla sorularına cevap buldu. Türkiye’de hâlihazırda e-Ticaret faaliyetinde bulunan 256 bin 861 işletme mevcut. 2019’da bu rakam 68 bin 457 idi. Buradaki yüzde 275 gibi muazzam artış, e-Ticaretin ülkemizde ne kadar dinamik bir şekilde geliştiğinin göstergelerinden birisi.”