Girişimciliğin değişen kurallarına uyma zamanı
Keiretsu Forum İstanbul, ‘Başarılı Bir Online İş Kurmak’ başlıklı etkinlikle girişimcileri, akademisyenleri, üniversite öğrencilerini, farklı sektörlerden şirketlerin temsilcilerini ve Keiretsu Forum İstanbul üyelerini Meera Kaul ile buluşturdu. Kendisi de bir girişimci olan, kendi girişim fikirlerinin sürekliliğini sağlarken, Silikon Vadisi’ndeki girişimcilere destekler veren Kaul, kendi girişimcilik hikayesini anlatırken, günümüzde özellikle çevrimiçi girişim fikirlerini hayata geçirmek ve ayakta tutmak için gerekenlerin arttığına, geçmişe kıyasla bu konuda büyük değişiklikler olduğuna dikkat çekti.
Seminerin açılışını yapan Keiretsu Forum İstanbul Genel Müdürü Aslı Gözören, dünyanın en büyük melek yatırımcı ağı olan Keiretsu Forum’un, çoğunluğu ABD’de olmak üzere 25 küresel ofisi olduğunu belirterek, “Melek yatırımcı kavramını Türkiye’de de ön plana çıkartmayı hedefliyoruz” dedi. Gözören’in ardından sözü Meera Kaul aldı. Kendini ‘deli bir girişimci’ olarak tanımlayan Kaul, 1990’lı yılların başına dayanan girişimcilik hikayesinden detaylar paylaştı. Günümüzde artan ve gelişen ihtiyaçlara karşılık, girişime hayat vermenin hiç de kolay olmadığını belirten Kaul, “DNA’nızda risk gerçeğinin olması gerek” dedi. Çevrimiçi ve çevrimdışı iş alanlarını doğru kurgulamanın önemine işaret eden Kaul’a göre, bu kurgu iki yapının da birbiriyle bağlantılı ve birbirinden bağımsız olarak ele alınmasını, iki alanda doğru dengeyi kurmayı gerektiriyor. İnsanların teknolojiden korktuğunu, oysa yönetilebilir teknolojinin hiç de zor olmadığını söyleyen Kaul, “Herkeste bir Silikon Vadisi sevdası var, ama orada kaç başarısızlık hikayesi olduğunu biliyor musunuz?” sorusunu sordu ve yanıtı şöyle verdi:
“Girişimin tekrarlanabilir bir iş planına sahip olması gerekir. Facebook’taki Farmville oyunu gibi, bu tarz girişimler, bir ihtiyaç yaratır. Girişimlerde işin temeli başarısızlıktır. Başarısızlık yaşamadıysanız, girişimci olamamışsınız demektir.”
Pazarı bozma, farklı bir iş yaratma becerisinin artık Silikon Vadisi’nin önceliği olduğunu söyleyen Kaul, bankadaki paranın değil, Groupon ve Facebook örneğinde de görüldüğü gibi aktif üye sayısının önem kazandığına işaret etti. Israrcılık, risk alma becerisi gibi özelliklerin ise girişimciye parasal desteklerin kapılarını açtığına dikkat çeken Kaul, şöyle devam etti:
“Silikon Vadisi’ndeki şirketlerin yüzde 80’i Facebook ve Google’a bağlı. Çünkü bu iki büyük mecra; uygulamalar, yeniliklerle girişimcilere kapı açıyor. Bir internet sitesinde kullanıcı sadece 2 dakika harcıyor, bu yüzden bu sürede ona aradığını verebilmek gerek. Bu da doğru müşteri segmentasyonu ve buna uygun bir site kurgusunu ve sunumu gerekli kılıyor. Tüketici yakalama yöntemlerinde ise arama motoru odaklı pazarlama, sosyal medya gibi yapılar birbiriyle bağlantılı ve bunlar geliri ya artırır ya azaltır. Girişimcinin gelir modellerini de doğru saptaması şart. Eskiden en önemli gelir noktası sitenin yüklü üye sayısıydı. Ama artık gelir noktası, sitenin aktif kullanıcıları.”