Veri okuryazarı olmadan veriyi deşifre edemezsiniz
Komtaş, veriden katma değer üretebilecek tüm yapıları kapsayan bir ekosistem oluşturdu.
Dijitalleşme arttıkça veri çoğalıyor; veri çoğaldıkça veri analitiğine daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Özellikle pandemiyle birlikte hayatın dijitalleşmesi, büyük veri akışı ve dijital dönüşüm ivme kazandı. Büyük veri, doğru analiz metotları ile yorumlandığında şirketlerin stratejik kararlarını doğru bir biçimde almalarına, risklerini daha iyi yönetmelerine ve inovasyon yapmalarına imkân sağlayabiliyor. Bu alanda geniş bir ekosisteme sahip olan Komtaş Genel Müdürü Yüksel Çomak, sorularımızı yanıtladı:
-
Günümüzde verinin önemi her geçen gün biraz daha artıyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Büyük veri kavramı aslında devasa verileri artık işleyebilir hale gelmemizden kaynaklanıyor. Büyük veriyi değerli kılansa operasyonel hale getirmek. Geçmişte yapısal veriler önemliydi ama bugün artık etkileşim verileri daha fazla önem kazanmaya başladı, çünkü artık hepsini birlikte işleme kapasitesine kavuştuk. Veri külfet olmaktan çıkıp, değer yaratma noktasına geldi. Aklınıza gelebilecek her sektör veri toplama, veriyi deşifre etme ve onu anlamlandırma peşinde. Veriyle birlikte müthiş bir rekabet alanı da oluştu. Artık hem ekonomi hem de hayatımız ciddi anlamda değişti.
-
Veri okur – yazarlığının farkındalığı artıyor mu? Veri okur yazarlığı konusuna hangi pozisyonlardaki çalışanlar önem vermeli?
Günümüzde veri toplayabilen, analiz edebilen ve amaca yönelik olarak veriden katma değer üretebilen yetişmiş bireylere ihtiyaç artıyor. Büyük veriyi deşifre etmede veri okuryazarlığına sahip olmak çok önemli. Yarın bizi nasıl bir gelecek beklerse beklesin veya ortaya çıkacak yeni meslekler ne olursa olsun, bunların temelinde mutlaka veri olacak. Ülkelerin bugünün teknolojisine yetişmeleri ve katma değerli işler ortaya koyabilmeleri için veri okuryazarlığına öncelik vermeleri gerekiyor.
-
Komtaş, bu doğrultuda stratejilerini nasıl şekillendiriyor?
Komtaş olarak dijital dönüşüm ve analitik çözümler alanında 30 yılın üzerinde tecrübeye sahibiz. Geçmişten bugüne gelirken edindiğimiz en önemli tecrübelerden biri, veri ve analitiğin farklı alanlarında uzmanlaşmanın çok önemli olduğunu fark ettik. Bu yüzden ekosistem olarak ilerlemeye kadar verdik ve bugün Komtaş olarak veri, analitik ve yapay zeka alanında Türkiye’nin en büyük ekosistemine sahibiz. Her biri farklı alanlarda çözümler sunan 7 mükemmeliyet merkezimiz ile örnek bir üretim-paylaşım modeli oluşturduk.
-
Yeni yapınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ekosistem yapımızda uzmanlık alanlarımızı belirleyerek farklı mükemmeliyet merkezleri kurduk. Damalink, Digitallency, My Security Analytics, İstanbul Data Science Academy, DataRitma, Quants ve Analythinx’ten oluşan Komtaş Ekosistemi’nde her bir şirkette kendi alanını çok iyi bilen çalışma arkadaşlarımız var. Ekosistemimizdeki şirketleri büyük bir yapbozun parçaları olarak tanımlıyoruz. Veri yönetişimi, veri ambarı, iş zekası, güvenlik analitiği, büyük veri ve yapay zeka, veri bilimi eğitimleri, ürün geliştirme ve risk analitiği gibi farklı alanlarda çözümler üreten paydaşlarımız sayesinde büyük resmi daha iyi görebiliyoruz. Ortak aklın ön planda olduğu bu ekosistem, birbirini destekleyen ve besleyen bir yapıya sahip. Bu yeni çağda örnek bir üretim ve paylaşım modeli oluşturduğumuzu ve bu modelin bizi küresel bir oyuncu yapacağına inanıyoruz.
-
Eğitim konusuna büyük önem veriyorsunuz ve bu konuda yatırımlarınız – projeleriniz mevcut. Bunun hakkında bilgi verebilir misiniz?
Dijital dönüşüm, büyük veri ve teknoloji derken en nihayetinde her şey yine gelip insana dayanıyor. İşi robotlar ve algoritmalar yapıyor desek bile, daha fazla yetkin insan kapasitesine ihtiyacımız olduğu aşikar. Sonuç olarak 2020 yılında Komtaş çatısı altıda İstanbul Data Science Academy’yi kurmaya karar verdik.
İstanbul Data Science Academy’de geleceğin veri bilimcilerini ve veri mühendislerini yetiştiriyor, kurumlarda çalışan ekiplerin bu alanda yetkinliklerinin artmasına katkı sağlıyoruz. Tasarladığımız eğitim programları ile geleceğin en önemli mesleklerinden olan Veri Bilimi ve Veri Mühendisliği alanında öncü olmayı hedefliyoruz.
Kurumsal eğitimlerimiz arasında İş Birimleri için Veri Bilimi, İleri Düzey Analitik, Veri Okuryazarlığı, Veri Bilimi ve Mühendisliği eğitimleri yer alırken bireysel eğitimlerde ise katılımcılarımıza Veri Bilimi ve Veri Mühendisliği alanlarında özel programlar sunuyoruz.
Veri ve analitik çevresinde oluşturduğumuz ekosistem içerisinde en büyük farkımızı, ortak bir kültür belirlemek olarak düşündük ve eğitim her zaman bizim önceliğimizin başında geldi. İstanbul Data Science içerisinde kurumlar ve bireylerin ihtiyaç duydukları dijital dönüşümü hızlandırmak için hizmet veren eğitmen, profesyonel ve akademisyenler yer alıyor.
-
Eğitimleriniz konusunda yaptığınız işbirlikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Hem online hem de offline eğitimler sunduğumuz İstanbul Data Science Academy’nin bünyesindeki büyük veri eğitimlerine ilave olarak kendimize bulut teknolojilerini öncelik olarak aldık.
Bu bilinçle bulut teknolojileri alanında dünya öncüsü olan Google Cloud ile iş birliğine imza attık. İstanbul Data Science Academy, Google Cloud’un Türkiye’deki ilk ve tek yetkili eğitim merkezi oldu. Google Cloud teknolojileri ile ilgili yetkinlik kazanmak isteyenlere bulut üzerinde veri ambarı, iş zekası ve ileri analitik çözümleri sunuyoruz. Eğitim sonunda gerçekleştirilecek sınavda başarılı olan katılımcılarsa global düzeyde geçerli Google Cloud sertifikasına sahip oluyorlar.