Tarım 4.0 Uygulamalarında Görüntü İşleme Eğitimi -Duyuru-
Tarım sektöründe Tarım 4.0 Uygulamalarının baçlaması ile birlikte uzaktan algılama ve görüntü içleme teknikleri de yoğun olarak kullanılmaya baçlamıçtır. Tarihsel süreç içerisinde büyük ölçekli alanların görüntüleri için uydular kullanılmıçtır. Daha sonra uydu görüntülerinin çözünürlük ve bulutlanma sorunlarının tarımsal uygulamalar için yeterli olmadığı anlaçılmıç, tarımsal görüntüleme için multispektral kameralar geliçtirilmiçtir. İnsansız hava araçlarının yaygınlaçması ile görüntüleme olanakları ve tarımda kullanımında da geliçmeler gözlenmektedir. Teknolojik geliçmeler sayesinde bitkisel üretim alanların- dan elde edilen multispektral görüntüler ile ürünlerin geliçim süreçleri düzenli olarak izlenebilmektedir. Bu yönde gerçekleçtirilen özgün araçtırma çalıçmaları sonucunda ülkemizde de dünya ile paralel geliçmeler ve uygulamalar geliçtirilm- içtir.
Bu geliçmelerin ülkemizde tarım sektöründe etkin olarak kullanılabilmesi tarım sektörünün biliçim teknolojileri ile birlikte Tarım 4.0 uygulamaları hakkında temel kullanım yeterliliklerine ulaçmasına bağlıdır. Ülkemizde geliçtirilen Hassas Tarım Karar Destek Sistemleri’nin kullanımına yönelik bu eğitim paketi içinde modern uydu görüntüleme teknikleri, insansız hava aracı kullanılarak görüntü alma ve görüntü içleme teknikleri uygulamalı olarak yer almaktadır.
Süreç ve Kazanım
Eğitim sırasında öncelikle uzaktan algılama teknikleri, kavramsal olarak anlatılmakta, Tarım 4.0 uygulamaları içinde sahada yapılan çalıçmalar bir süreç içinde uygulamalı olarak aktarılmaktadır. Bu kapsamda öncelikle uzaktan algılama için kullanılan insansız hava araçları sabit kanatlı ve döner kanatlı olarak tanıtılmakta ve kontrol ve kullanım açamaları gösterilmektedir. Daha sonra uygulama sırasında kullanılan multispektral kameralar ve özellikleri ile kullanım çekilleri anlatılmaktadır. Elde edilen multispektral kamera görüntülerin birleçtirilerek tarım alanına ait bitki sağlığı gibi temel indekslerin oluçturulması öğretilmektedir. Ayrıca modern uydu teknolojileri ile alınan uydu görüntüleri ile de temel bitkisel indekslerin nasıl elde edile- bileceği gösterilmektedir.
Sonuç olarak katılımcılara sağlanacak iki temel kazanım bulunmaktadır. Tarım sektöründe çalıçan tüm paydaçların Tarım 4.0 uygulamalarında kullanılan uydu ve IHA görüntüleme teknolojilerinin temel kavramlarını öğrenmeleri ve kullanabilir yeter- liliğe kavuçmaları ilk temel kazanımdır. İkinci ve daha önemli diğer kazanım ile kurulmakta olan Hassas Tarım Karar Destek Sistemi’ni aktif olarak kullanabilecekleri bir yeni iç geliçtirme olanağı ile çalıçmalarına yeni bir teknolojik boyut kazandırma- larının da önü açılmaktadır.
Eğitim Müfredatı
20 Uzaktan eğitim içeriği, 2 adet online canlı ders, toplam 40 saat eğitim. Online sınav ve en az 70 puan baçarı düzeyi ile OTÜSEM onaylı sertifika.
Uzaktan Algılama Teknikleri Nelerdir? Parsel Sorgulamadan KML İndirme
Parsel Sorgulama Uygulamasından KML indirme
Parsel Sorgulama Uygulamasından Parsel Bilgisi Olmadan KML İndirme
Google Earth
Google Earth Kurulumu
Google Earth Üzerinde KML Çizim Uudu İndeksleri
İndekslerin Tanıtımı
Toprağa Bağlı Bitki Örtüsü İndeksi Atmosfere Dirençli Bitki Örtüsü İndeksi Geliçmiç Bitki Örtüsü İndeksi
Su Stresi İndeksi Azot İndeksi
Bitki Örtüsü İndeksi Drone Tanıtımı Drone İndeksleri
PIX4D (Görüntü Birleçtirme Yazılımı Tanıtımı) Sağlık Haritası
Azot Haritası
Su Stresi Haritası
QGIS (veri görüntüleme, düzenleme ve çözümleme ye- tenekleri sağlayan açık kaynaklı bir coğrafi bilgi sistemi yazılımıdır.)
QGIS Masa Üstü Uygulamasının Kurulması QGIS Uygulamasında KML Dosyası Oluçturma QGIS Uygulamasında NDVI Haritası Oluçturma, Makine Öğrenmesi Teknikleri
Tarım 4.0 uygulamalarında görüntü elde etmek için drone olarak adlandırılan hava araçları kullanılmaktadır. Bu hava araçlarının kullanımı ehliyete tabi olup İHA0-İHA1 ehliyetleri yönetmelik ile belirlenmiç müfredatı içlemek üzere yetkilendir- ilmiç eğitim kurumları tarafından verilmektedir. Üniversitemiz İHA0 VE İHA1 eğitimlerini vermek için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiç bir eğitim merkezidir.
Açağıda detayları belirtilen eğitim programı yıl boyunca 2 aylık dönemler halinde verilmektedir. https://www.anadolukalkinmadernegi.org/moodle/
OSTİM Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi
İletişim Bilgileri
OSTİM Teknik Üniversitesi OSTİM, 06374 Ankara www.otusem.ostimteknik.edu.tr
0312 386 10 92
otusem@ostimteknik.edu.tr