Vodafone Grubu’nun 30’u aşkın ülkede 407 milyon abonesi için teknolojik inovasyonları üretmek üzere kurduğu “Küresel İnovasyon Merkezi” Oksijen Ar-Ge, artan kapasite ihtiyacı doğrultusunda operasyonlarını tek çatı altında topladı. Oksijen Ar-Ge, yeni merkezine taşındı.
Vodafone Türkiye bünyesinde 2000 yılında kurulan ve tamamı Türk mühendislerden oluşan Oksijen Ar-Ge, operasyonlarını tek bir çatı altında topladı. Oksijen Ar-Ge’nin iki buçuk milyon TL yatırımla hayata geçirilen İTÜ Arı Teknokent’teki 2 bin 500 metrekarelik yeni merkezi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr.Tayfun Acarer ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray’ın katıldığı törenle açıldı. Yılda ortalama 400 proje geliştiren ve Türkiye’den yurtdışına teknoloji ihraç eden Oksijen Ar-Ge, son bir yıl içinde istihdamını yüzde 30 oranında artırarak 308 çalışana ulaştı. Bugüne kadar dört farklı merkezde faaliyet gösteren Oksijen Ar-Ge, çalışmalarını bundan böyle tek bir çatı altında gerçekleştirecek.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi. “Oksijen Ar-Ge şirketimiz mobil iletişim inovasyonunda pek çok ilke imza atmış ve sadece Türkiye’de değil dünyada inovasyon konusunda kendisini tescil etmiş olması, bizim için bir gurur kaynağıdır. Vodafone’a dahil olduktan sonra “Küresel İnovasyon Merkezi” seçilerek, faaliyetlerine devam ediyor. Böylece, yalnızca Vodafone Türkiye için değil aynı zamanda Vodafone Grubu için de inovasyon üretiyor yani ülkemizden inovasyon ihraç edebilir bir konumda bulunuyor. Bu konum ile Oksijen Ar-Ge’nin sahip olduğu eko sistemindeki iş ortaklarına inovasyon alanındaki kabiliyetleriyle dünyaya açılma imkanı sağlıyor. Ayrıca, kurumsal müşterilerimize dünya çapında tescillenmiş bir inovasyon üssü Oksijen Ar-Ge ile katma değerli ürün ve servisler geliştirerek küresel rekabette avantaj sağlıyoruz. Oksijen Ar-Ge büyümeye, inovasyon ihracat etmeye devam edecek bu sayede bir kazan-kazan anlayışıyla beraberindeki eko sistemimizdeki tüm paydaşlarımız ve müşterilerimiz kazanıyor olacak.”
Toplam personelin 92’si kadın ( yüzde 30), 216’sı erkek ( yüzde 70) olan ve mühendislerinin tamamı Türk olan merkezde yüzlerce ürün ve çözüm için yıllık ortalama dört milyon satır kod yazılıyor. Buna göre Oksijen personeli her yıl 200 sayfalık 500 cilt kitap dolduracak kadar kod yazıyor. Ayrıca tecrübelerinin toplamı, 786 yılı Oksijen’de geçirilen 2 bin 587 yıla tekabül eden Oksijen Ar-Ge mühendisleri, Vodafone’un faaliyet gösterdiği tüm operasyonlar için inovatif teknoloji ve çözümler geliştirmek yolunda 1 yılda ortalama 480 bin saatlik Ar-Ge faaliyeti gerçekleştiriyor.
Oksijen Ar-Ge’nin geliştirip sektöre bir “ilk” olarak kazandırdığı çözümler:
Türkiye’nin ilk hibrit tarife modeli – “Vodafone Hesabını Bilen Tarife”, Şubat 2012
Türkçe karakterlerin uluslararası GSM standartlarına eklenmesi ve SMS’lerin etkin kullanımı, Mart 2008
Orta Doğu ve Doğu Avrupa’daki ilk “Ring Back Tone” uygulaması, Aralık 2004
Avrupa’daki ilk “Mobile Video Streaming” uygulaması, Ocak 2003
Dünyadaki üçüncü, Türkiye’deki ilk “MMSC” çözümü, Temmuz 2002
Avrupa’daki ve Türkiye’deki ilk “Ses Tanımalı Mobil Servisler”, Temmuz 2002
Dünyanın ilk “OSA/Parlay Tabanlı IN Platformu”, Nisan 2002