Operatörlerin kapasiteleri zorlanıyor
Mart ayında satışa çıkacak iPad ile beraber mobil veri tüketiminde kullanılan en son model araçların operatörlerin kapasitelerini zorlamasının kaçınılmaz olduğu, bu durumun son örneğinin ABD’nin en büyük operatörü AT&T’nin özellikle 3G veri ağlarındaki verdiği hizmetlerin aksamasında görülüyor.
Akıllı telefonlara, navigasyon aletlerine ve e-kitap okuyucularına ek olarak mobil telefonlarda televizyon yayınlarının izlenmesi ile oluşan trafiği kaldıracak kapasitede genişbant gereksinimi sürekli büyüyor. Yeni kuşak netbooklar, tablet PC’ler ve cep telefon ağlarına bağlanan diğer yeni mobil iletişim araçları ile bu sorun gün geçtikçe daha ciddi boyutlara ulaşıyor. Bu yıl ABD’deki taşıyıcı ağların beş milyon tabletin aylık 5 gigabayt veri tüketimini karşılayacak kapasitede olmadıkları anlaşılıyor.
Başta 100 bine yakın uygulamanın geliştirildiği iPhone’nın yanı sıra diğer akıllı telefonlar için uygulamaların ve videonun bu denli kısa sürede yaygınlaşmasının öngörülenin çok daha ötesinde olması şimdi bu ülkedeki kablosuz taşıyıcıların kapasitelerinin zorlanmasına yol açıyor. Diğer ülkelerdeki operatörler de aynı sorunla karşılaşsalar da aynı kentte birkaç taşıyıcının olması genişbant yoğunluklu akıllı telefonların getirdiği yükün dağıtılarak hafifletilmesine yol açıyor. Sadece iPhone gibi akıllı telefon sahiplerinin çok yoğun olduğu Londra gibi kentsel alanlarda 02 adlı taşıyıcının kapasitesi de zaman zaman zorlanıyor.
Veri kullanımı yüzde 7 bin artmış durumda
Mobil telefonda bir saatlik web taraması 40 megabayt’lık veri tüketiyor. İnternet radyo istasyonları saatte 60 megabayt veri çekerken aynı süre içinde YouTube video kullanımı üç kat daha fazla veri tüketimini gerektiriyor. Canlı konser veya bir spor etkinliğini izlemek veri tüketiminin 300 megabayt’a çıkmasına neden oluyor. AT&T’nin ABD’de iPhone için tek taşıyıcı olması verdiği hizmetlerde sorunlara yol açıyor. Bu şirkete göre tüm akıllı telefon kullanıcılarının kablosuz veri kullanımı 2006 yılından bu yana şimdiye dek görülmemiş bir şekilde yüzde 7 bin artmış bulunuyor. Morgan Stanley finans kuruluşunun analistlerine göre bu ülkede akıllı telefonların satışları yüzde 30 artarken büyük boyutlarda veri tüketen bu araçlara hizmet sağlayan taşıyıcılar da AT&T gibi kapasite sorunları ile karşılaşacaklar.
Özellikle kullanıcıların beklentilerinin çok daha ötesinde uygulamaların geliştirildiği akıllı telefonların satışlarının hızla geliştiği ülkelerde operatörlerin de kapasite artırmaları için yaptıkları yatırımlar aynı hızla devam ediyor. Bu kuruluşların veri trafiğinden sağladıkları gelirlerin toplam gelirlerinin yüzde 30’u olduğu, ancak önümüzdeki üç yıl içinde bu oranın yüzde 50’ye çıkacağı analistlerce hesap ediliyor. Bu nedenle kapasiteleri zorlansa bile akıllı telefon satışlarına ve uygulamalarına operatörler tarafından verilen desteğin de sürekli artacağı öngörülüyor.
Geçen yıl sayıları 200 milyona yaklaşan ve sürekli büyüyen 3G kullanıcılarının oluşturduğu pazarda veri trafiğinin de son derece hızlı büyümesi bekleniyor. 3G teknolojisinin uygulanmaya başlandığı 2000’li yılların başında en iyimser öngörüler bile veri trafiğinin bu denli büyüyeceğini hesap etmiyordu. Akıllı iletişim araçlarının gittikçe çoğalması ve kullanılan çok çeşitli teknolojileri de beraberinde getirmeleri operatörleri de büyük yatırımlar yapmaya zorluyor. Rekabet nedeniyle sürekli düşme eğiliminde olan tarifelere dayalı verdikleri hizmetler ile bu yatırımların karşılığını nasıl alacakları da şimdi operatörlerin çözmesi gereken bir başka sorunu oluşturuyor.