Öncelik; kullanıcıyı çözümlemek
Kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik testleri alanında faaliyet gösteren UXservices, bu başlıkta proje uygulama, danışmanlık ve eğitim hizmetlerini finans sektörü başta olmak üzere tüm sektörlerde uyguluyor. UXservices Yönetici Ortağı Koray Yitmen, yaptıkları çalışmaların temelinin ‘kullanıcının ihtiyacını karşılayacak, kullanıcının tercihine uygun yapı oluşturmaya destek’ olduğunu vurguladı. Bu süreçte bir finans uygulamasının testinden önce, kullanıcı profiline göre tasarım ve sadeleştirmenin ön planda geldiğine işaret eden Yitmen, bunun ardından internet sitesinde menü yapılarının düzenlendiğini, en son adımda ise, birçok kişinin ilk adım sanma hatasına düştüğü grafik tasarımın geldiğini belirtti. Oysa işin temelinde, hele de konu finans sektörü olduğunda, müşteriyi tanımanın öncelik olduğunun altını çizen Yitmen, kullanıcı tanıma sürecini şöyle anlattı:
“Kendi metodumuzla geliyoruz. Ama her müşterinin kendine özgü bir ihtiyacı, stratejisi var. Kullanıcı hikayesini bizim de görmemiz önemli. Onlarla bu konuda yaptığımız çalışmalar oluyor. Bazen bir toplantı da yetebiliyor, bazen de alana çıkıyor, bankanın bize verdiği segmentteki kişileri bulup onlarla konuşuyor, sorun ve beklentilerini öğreniyoruz. Bu bilgilerle işlem adımlarını, menü yapılarını, bir üst adımda ekranda neler olması gerektiğini ortaya çıkartıyoruz. Çünkü önemli olan; bankanın internet sitesindeki butonun karşısındaki fonksiyonalite ve bunun doğru konumlanması. İşte burada kullanılabilirlik devreye giriyor.”
UXservices’in odaklandığı alan finans. Çünkü Yitmen’in tabiriyle rekabetin yoğun olduğu bu sektörde insanlar yenilik arıyor, ama bu konuda bir sıkışma var. Çünkü her finans kuruluşunda standart ürün ve hizmetler sunuluyor. Fark yaratan ise daha kolay ve hızlı işlem yaptırabilmek, kullanılabilirlik. UXservices, ‘alternatif dağıtım kanalları’ başlığında her alanda var ve bu kapsamda internet sitelerine ek olarak, mobil uygulamalar, ATM’ler, çağrı merkezleri de çalışmalarda yerini alıyor. Danışmanlık, eğitim, proje başlıklarında çalışma yaptıklarını söyleyen Yitmen, şu detayları paylaştı:
“Finans kuruluşlarının bazıları vizyoner ekipler, bazıları da sütten ağzı yananlardan oluşuyor. Bir tarafta da, yaptıkları tasarımların testi için bizden destek alanlar ve kullanıcı deneyimini gözlemlemek için gelenler var. Uluslararası kriterleri baz alarak değerlendirmelerimizi sunuyor ya da laboratuvarımızda test için kullanıcılarını çağırıyoruz. Göz izleme cihazı, kamera gibi yapılarla kullanıcı deneyimini gözlemleyip raporluyoruz.”
Grafik tasarımdan daha fazlası
Konu ‘eğitim’ olduğunda, finans dahil olmak üzere ilaç sektörü, her sektöre faaliyet sunan çağrı merkezleri gibi farklı yapılar da UXservices desteği alabiliyor. Çağrı merkezi çalışanının önündeki ekranların sadeleştirilmesi ile kullanım kolaylığı ve böylece ilgili şirketin üstündeki ‘çalışanın eğitim maliyetini’ azaltmak Yitmen’e göre, çok tercih ediliyor. Bu noktada Yitmen, kullanılabilirliğin hedef kitlesini ikiye ayırdı: Mobil bankacılık, internet bankacılığı gibi müşteriye açık uygulamalar ve iç müşteriler, yani şirket çalışanları. Böylece her sektörden her şirketin eğitimlere ilgi gösterdiğini, rekabetin yoğun olduğu finans sektöründe hemen hemen tüm bankalarla çalıştıklarını söyleyen Yitmen, şöyle devam etti:
“Sunumlar aynı, bankalarda fark yaratma yöntemi ise kullanılabilirlik. Kimi eğitime geliyor, kimi danışmanlık, kimi test alıyor, kimi internet sitesi, kimi ATM için geliyor, ama hepsi ile bir bağımız var. Bankalar kullanılabilirliğe ‘grafik tasarım’ olarak bakabiliyor. Oysa en başta kullanıcı deneyimi odaklı adım atmak gerek. En başta sürece dahil olduğumuzda, dışarıdan bakıyor ve daha objektif oluyoruz. Finans sektörüne ellerindeki verilere daha farklı bakmaları gerektiğini gösteriyor, önce eğitimlerimize onları yönlendirerek kendimizi ve yaptığımız işi onlara anlatıyoruz. Bu, onların ihtiyaçlarını fark etmelerini, ‘tasarımcı’ bakış açısından kurtulmasını sağlıyor.”
Küresel buluşmaya geri sayım
UXservices’in yurtdışında da faaliyetleri var ve oradaki bilgi birikimini Türkiye’ye getirme yönünde çalışmalar yapılıyor. Nisan ayında Kanada’nın Toronto kentinde düzenlenecek ve 5 gün sürecek ‘StarCanada’ test konferansına Türkiye’yi temsilen konuşmacı olarak katılacaklarını söyleyen Yitmen, 25 Ocak’ta İstanbul’da düzenleyecekleri ‘UXfinance 2013’ etkinliği ile ilgili şu detayları paylaştı:
“Etkinlikte bankacılık ve finans alanında kullanılabilirliğin artırılarak, daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaratılması amacıyla uluslararası uzmanları sektör profesyonelleriyle buluşturmayı hedefliyoruz. İnternet bankacılığı, mobil bankacılık, ATM, çağrı merkezi, yeni şube yapılanmaları gibi dağıtım kanallarına yönelik yeni eğilimlerin inceleneceği etkinlikte, kullanıcı deneyimi tasarımı ve kullanılabilirlik alanında dünyanın önemli isimleri konuşmacı olarak yer alacak. Telekom sektöründen ve sosyal ağlardan da katılım olmasını bekliyoruz.”