Üçüncü çeyrek seviyeli iyimserlikle geliyor
ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması, Türk işverenlerin 2021’in üçüncü çeyreğine yönelik olarak iyimser seviyede işe alım beklentilerine sahip olduğunu ortaya koydu. Pandemi gölgesinde 860 Türk işverenin görüşleri ile yapılan araştırmanın verilerine göre, işverenlerin yüzde 18’i üçüncü çeyrekte istihdam artışı beklerken, yüzde 7’si azalma öngörüyor, yüzde 63’ü ise değişiklik olmayacağını tahmin ediyor. ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, “Pandeminin işverenler üzerindeki etkisini hissettirdiği günlerden bu yana bir yıl geçti. Araştırma kapsamında analiz edilen tüm sektörlerde işe alım planlarının güçlenmiş olmasından mutluluk duyuyoruz. İyimser bir aşılama takviminin devreye girmesiyle birlikte sektörlerin genelinden daha iyimser işe alım planlarını duyacağımıza inanıyoruz” beklentisini dile getirdi.
ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması verilerine göre, araştırma kapsamındaki sekiz sektörün yedisinde işverenler Temmuz-Eylül arasını kapsayan dönemde işe alım seviyelerinde artış beklentisine sahip. İşverenlerin en güçlü işe alım beklentileri bildirdiği sektör +%20 istihdam görünümüyle İlaç sektörü olurken, bunu istihdam görünümünün +%19 olarak ölçüldüğü Üretim sektörü takip ediyor. Finans ve Kurumsal Hizmetler sektörü +%12 ile istikrarlı bir işe alım beklentisi sergilerken, Diğer Hizmetler sektöründeki işverenler +%9’luk bir istihdam görünümü bildiriyor. Diğer Üretim sektörü işverenleri +%6 istihdam görünümü ile ılımlı bir istihdam beklentisi bildirirken Toptan & Perakende Ticaret ile Restoran & Otelcilik sektörlerindeki istihdam görünümleri +%5 ile +%3 olarak sıralanıyor. Bununla birlikte İnşaat sektöründeki işverenler, -%5 istihdam görünümüyle işe alımlarda azalma beklentisi sergiliyor.
Araştırma kapsamındaki beş bölgenin dördünde işverenler, 2021’in üçüncü çeyreği boyunca personel sayısının artmasını bekliyor. En güçlü istihdam piyasasının beklendiği bölge +%11 ile Karadeniz bölgesi oldu. Ege bölgesindeki işverenler +%9’luk görünümle istikrarlı bir işe alım beklentisi sunarken, İç Anadolu ve Marmara bölgelerinin istihdam görünümleri +%8 ve +%7 olarak sıralanıyor. Akdeniz bölgesindeki işverenler ise %0 ile sabit bir istihdam piyasası öngörüyor.