Kayıtlı e-posta hizmetleri dönemi başladı
Elektronik iletilerin kullanımına ilişkin hukuki delil sağlayan, e-postanın nitelikli şekline, Kayıtlı Elektronik Posta Hizmetleri (KEP) adı veriliyor. KEP; elektronik ortamda oluşturulan bir belgenin, kişiler ve kurumlar arasında hukuken geçerli olmasını sağlamak ve e-imza kullanımını yaygınlaştırmak için oluşturulan bir sistem…
PTT ve BTK Koordinasyonu ile başlatılan Kayıtlı Elektronik Posta Hizmetleri (KEP) Tanıtım Töreni 17 Ocak’ta düzenlendi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, BTK Başkanı Tayfun Acarer, PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Osman Tural açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler.
Osman Tural konuşmasında, “Artık e-posta hukuki hale getirildi; Avrupa Birliği ve dünya normlarına uygun hale geldi” açıklamasını yaparken Dr.Tayfun Acarer de 10-11 Ocak’ta düzenlenen Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatı’na değinerek “Siber güvenlikle KEP’in ne ilgisi var diye sorabilirsiniz ama KEP’i de siber güvenliğin önemli bir unsuru olarak görüyorum. e-İmza’daki en önemli sorun belgeler teknik olarak gönderilemiyordu, ortam müsait değildi. KEP sayesinde güvenli bir şekilde tamamlandı” dedi. Acarer, sözlerini şöyle tamamladı: “PTT, BTK, TÜRKSAT personelleriyle uzun süren toplantılar yapıldı. PTT, kurumumuz tarafından belirlenen tüm standartları gerçekleştirdi.”
Eleştiren devletten e’leştiren devlete geçtik
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Artık kâğıt yok, mühür yok, imza yok! Görünmeyen şeylere karşı şüpheleri, endişeleri ortadan kaldırmak için ilk tedbir olarak elektronik imza kanununu çıkardık. KEP sanal ortamda güvenli haberleşme sistemidir. Burada yapılan her işlem hukuki sonuç doğurur” dedi. Binali Yıldırım artık binlerce kilometrelik yolculukların tek bir tuşla yapıldığını, sanal ortamın gücünün de buradan ortaya çıktığını vurguladı. Yıldırım, “ Sanal ortamda yapılan işler zamandan da maliyetten de tasarruf sağlıyor. Devlet – vatandaş gerginliği yaşanmıyor. Eleştiren devletten, e’leştiren devlete geçiş yaptık. 570’e varan değişik kalemde e-devlet kapısında hizmet veriliyor. 2013 e-devlet hizmetlerinde hamle yılıdır” şeklinde konuştu.
“'Kalite asla tesadüf değil, akıllı bir gayretin sonucudur” diyen Bakan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Burada yapılan işler, tesadüf değil. Bunun arkasında zahmetli bir çalışma var, 4 yıllık çalışma var. Hukuki altyapı, yazılımı, donanımını yapıyorsunuz. Bütün bunları tamamladıktan sonra bugün milletimizin hizmetine resmen sunmuş oluyoruz. Burada TÜRKSAT, yazılım noktasında gerekli desteği verdi. BTK, bu konuyla ilgili yasal mevzuatı oluşturdu. Birlikte çalışmanın ürünü olarak vatandaşımızın hayatını kolaylaştıran yeni bir hizmeti bugün kamuoyuyla paylaşıyoruz. Önce vatandaşa derdimizi anlatacağız. Devlet size bilgisayar tuşu kadar yakın…''
e-devlet’te tek kapı: Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
15 Ocak'ta yapılan Bilgi Teknolojileri Yüksek Kurulu (BTYK) toplantısında, e-devlet hizmetlerinin geliştirilmesi, kurumlarla ilgili hizmetlerin tek kapıdan verilmesine yönelik görevin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na verildiğini anlatan Yıldırım, kurumların yapacağı işin bu hizmetleri e-devlet kapısına aktarmak olduğunu söyledi. Daha sonra Osman Tural, Bakan Yıldırım'ın e-postasına, güvenli ve resmi belge niteliği taşıyan elektronik posta gönderdi.