Kağıtsız dijital hastane
10-13 Ocak tarihleri arasında düzenlenen Health Expo Fuarı’nda dijital hastane uygulaması ile dikkat çeken Sisoft Genel Müdür Yardımcısı Nejat Çakmak, dijital hastanenin pilot uygulamasını Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirdiklerini belirtti.
Sağlık Bakanlığı’nın son 10 yılda çok büyük bir dinamizm ile ilerlediğini, sağlık bilişimi alanında çok önemli yeniliklere imza attığını söyleyen Çakmak, son yıllarda oldukça önemli hale gelen mobiliteyi sağlık alanına taşımak için Kağıtsız Dijital Hastane Projesi’ni gerçekleştirdiklerini belirtti ve şu detayları paylaştı: “Yazılım altyapısını hem android sistemle çalışan tabletlere hem de İOS işletim sistemiyle çalışan iPad ve iPhone’larda çalışabilir şekilde geliştirdik. Bu yazılımı uygulamaya koyabilmek, sahada uygulayabilmek için Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü ile irtibata geçerek onların da desteğiyle Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi’nde bir serviste bu projeyi hayata geçirdik. Servisteki hemşireler yaptıkları tüm işlemleri kağıt üzerinden yapmak yerine tabletlerle yapmaya başladılar. Öncelikle bir tabletle başlayan süreç, şuanda hastanedeki tüm servislere yayıldı ve ameliyathane de dahil 12 tablet kullanılıyor.”
Çakmak kağıtsız dijital hastanenin getirdiği farklılıklarla ilgili ise şunları ekledi: “Hekim, hastanın anamnezi dediğimiz hastalık hikayesini tabletten takip edebiliyor ve tetkik isteyebiliyor. Bunun dışında gerekli gördüğü ilaçları tablet üzerinden düzenleyebiliyor. Bu veriler gerçek zamanlı olarak veritabanına kaydediliyor. Ayrıca tabletten radyolojik görüntülere ulaşabiliyor ve konsültasyon talebinde bulunabiliyor. Hemşireler hastaya ait nabız, tansiyon, şeker ölçümü gibi uygulamaları tabletten yapabiliyor ve grafiksel olarak izleme imkanı buluyor. Hastanın yara fotoğrafları çekilerek hastanın iyileşmesini tabletten takip edilebiliyor. Sadece kurum içinde değil, hastane çalışanları örneğin bir hekim kongredeyken de hastanın durumunu sisteme girerek mobil olarak mekan ve zaman bağımsız olarak kontrol edebiliyor.”
Çakmak, hasta başında tablete kaydedilen verilerin veritabanına kaydedilmesinin hastanede kaçakları önleyerek hastanenin gelir kaybının önüne geçildiğine de dikkat çekti.