Envora Ar-Ge’den sürdürülebilir dünya için projeler!
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Yonar, 2020 yılında ULUTEK Teknoloji Bölgesi’nde kurduğu Envora Ar-Ge adlı firmasında önemli çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Yonar, geliştirdiği iki projeye TÜBİTAK-TEYDEB’den destek aldı. Projeler, sıfır atıksu hedefiyle yürütülecek.
Temelleri 2019 yılında atılıp 2020’de faaliyet göstermeye başlayan Envora Ar-Ge gelişmeye ve büyümeye açık olmasının yanında ‘sürdürülebilirlik’ vizyonuna sahip bir girişim. Envora Ar-Ge başta akademik bilgisiyle; üniversiteden sanayiye bir adım sergiliyor. Ar-Ge ve çevreci teknolojiyi sadece Türkiye’de değil uluslararası bir erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik misyonuyla benimsiyor ve ‘Sürdürülebilir Dünya İçin Buradayız!’ diyor! Şirket Kurucusu Prof. Dr. Taner Yonar, hazırladığı ‘Atıksularda Kullanılabilecek Yerli ve Milli Ultrasonik Doppler Debimetre Sisteminin Geliştirilmesi’ ve ‘Sıfır Atık Yaklaşımıyla Manyetitin Koagülant-Flokülant Olarak Kullanıldığı Kimyasal Arıtma Sisteminin Geliştirilmesi’ isimli 2 projeyle birlikte ‘TÜBİTAK-TEYDEB 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’ kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Projelerin ortalama 1,5 yıllık detaylı bir çalışma süresi olacağına dikkat çeken Yonar; “Projeler gerçekleştirildiğinde, yeni iş imkânları sağlanacak, dışarıdan ithalat azalacak, ulusal ve uluslararası rekabet gücümüz artacak. Aynı zamanda ülke dövizinin dışarıya gitmesi de önlenerek Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye’de ilkler… Debimetre teknolojisinin gelişmesine katkı sağlanacak
Desteklenmeye hak kazanan ‘Atıksularda Kullanılabilecek Yerli ve Milli Ultrasonik Doppler Debimetre Sisteminin Geliştirilmesi’ projesinin Türkiye’de ilk olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yonar; “Ülkemizde henüz üretimi bulunmayan, kanalizasyon, su ve atıksu arıtma tesisleri ve atmosfere açık tüm akış türleri ve kesitlerinde kullanılabilecek ‘Ultrasonik Doppler Debimetre Sistemi’ni üretmeyi başardık. Ultrasonik doppler debimetre sisteminin geliştirilmesiyle Türkiye’de debimetre teknolojisinin gelişmesine ciddi bir katkı sağlayacağımıza inanıyoruz” açıklamasında bulundu.
Desteklenmeye değer bulunan ikinci proje olan ‘Sıfır Atık Yaklaşımıyla Manyetitin Koagülant-Flokülant Olarak Kullanıldığı Kimyasal Arıtma Sisteminin Geliştirilmesi’ projesinde ise Atıksu Arıtma Tesislerinde (AAT) koagülant yerine manyetit kullanılarak maliyet düşürücü yeni tekniklerin geliştirilmesini hedeflediklerini aktaran Yonar; “Sistemin geliştirilmesi ile yurt dışından yapılan kimyasalların ithalatı azaltılacak, kimyasal arıtmada ilave çamur oluşturan, çamur kurutma maliyetini artıran koagülant yerine, geri kazanılabilen manyetit kullanılarak AAT’lerdeki arıtma performansını arttıran ve işletme maliyetini düşüren sistem geliştirilmiş olacak” şeklinde konuştu.