Online alışverişte Rönesans dönemi
Pandemi ile birlikte küresel bazda müşteri alışkanlıkları ve beklentileri köklü bir değişim içinde. n11.com da gelişen bu yeni ihtiyaçlar paralelinde projeleri ve yenilikleriyle hizmet vermeye odaklanıyor.
Pandeminin etkisiyle tüm e-ticaret şirketleri çok ciddi bir talep artışla karşılaştılar. E-ticaret şirketlerinin tüm hedefleri; offline alışveriş deneyimini, online’a taşımak üzerinde şekillendi. “Geçtiğimiz dönemde çok ciddi bir yazılımsal, mimarisel, altyapı ihtiyaçlarının düzenlendiği, kapasitelerin ciddi artışlara dönüştüğü bir dönemden geçtik” hatırlatmasını da yapan n11.com Bilgi İşlem Direktörü Bahadır Aktan, önceliklerini “Büyüyen trafikten müşterilerimize kesintisiz hizmet verebilmek” olarak özetledi. Dell’in sponsor olduğu 30’ with CxO etkinliğine katılan Bahadır Aktan, BThaber gazetesi editörü Handan Aybars’ın sorularını yanıtladı:
Bu yeni dönemde ne gibi yenilikler hayatımıza girdi?
Müşteri alışkanlıkları ciddi biçimde değişti. n11.com da oluşan yeni ihtiyaçlar çerçevesinde her noktada kullanıcılara hizmet vermeye odaklanıyor. Bu anlamda birçok alanda yeni yatırımlarımızı yaptık. Kullanıcı deneyimini geliştirmek adına canlı yayın üzerinden satış yapılabilecek bir ürünümüzü hayata geçirip, Türkiye’de ilk defa canlı yayınlar üzerinden satışlar yaptık. Belirli gün ve saatlerde canlı yayınlarda ürünler tanıtırken, insanlara ürünleri izlerken satın alabilecekleri bir altyapıyı da sağladık. Market ihtiyaçları için ‘Market11’ çözümünü hayata geçirdik. Doğuş Holding’in gücüyle otomobil alma ihtiyaçlarını karşıladık. ‘Garaj11’ ile Trabzon’da iken İstanbul’daki bir arabayı garantili bir şekilde alıp teslim edebileceğimiz yeni bir alana giriş yaptık. n11.com her alanda müşterilerine yeni alışveriş deneyimini yaşatabilecek çözümler sunma stratejisi ile ilerliyor. Çok fazla alan var. Bu alanları müşterilerimize yaratacakları katkı çerçevesinde değerlendiriyor, kriterlere, altyapı ihtiyaçlarına da bakıp hangisine daha hızlı sunabileceğimiz gibi kriterlerle ilerlemeye çalışıyoruz. Bu, uçtan uca bir bütün. Teknoloji anlamında bu işi yapmak da önemli; ama teknoloji yaptıktan sonra onun çalışabilmesi için arka tarafta gerekli organizasyonlarının hazır edilmesi gerekiyor. Bizde de şirketteki tüm iş birimlerimiz, fonksiyonlarla çok yakın çalışarak büyük bir sinerji içerisinde ilerlemeye odaklanıyor.
Sürekli bağlantıda olmak ve mobilite artık hayatımızın vazgeçilmezleri. Bu, nasıl bir alışveriş geleceğini karşımıza çıkartacak?
Burada çok fazla evrim noktası var. Online ve offline’ın daha bütünleşik bir şekilde olacağı aşikar. Garaj11 projesi de bunlardan biri. Alışveriş süreçlerinde bazı sürtünme noktaları var ve bunlar insanların alışveriş deneyimlerini şekillendiriyor. Dijital dünyada hizmet veren şirketler olarak, bu sürtünme noktalarını ne kadar ortadan kaldırabilirsek, oradaki alışveriş deneyimini o kadar dijitale taşımış, daha sürtünmesiz bir hale getirmiş oluyoruz. Mobilitenin ön plana çıktığı, her şeyin birbirinin içine geçtiği bir dünyada bunların alışveriş ile birleşmesi kaçınılmaz. Bunun örnekleri dünyada var. Örneklerini ülkemizde de görmeye başlayacağız. Bu iş ödeme, seçme, alternatiflerine bakması gibi noktalarda dijitale kayacak. Online satın alıp marketten teslim almak da, markete hiç gitmeyip siparişin tamamen evinize gelmesi de bir seçenek. Birçok farklı persona var ve her personaya göre farklı deneyimler şekillenerek hayatımıza girecek. Online ve offline’ın çok daha bir araya geldiği bir dünya kaçınılmaz. Her şirket, stratejisine uygun şekilde pozisyon almaya çalışıyor.
Peki şirketler ve bireyler buna ne kadar hazır?
Pandemi bu noktadaki alışkanlıkları çok ciddi bir şekilde değiştirdi. Zorunda kalınca bambaşka bir alışveriş deneyimiyle tüm hayatımızı değiştirebileceğimizi öğrendik. Artık yeni deneyimleri çok daha hızlı hayata geçirebileceğimizi düşünüyoruz. Tüm dünya insanları olarak pandemi öncesine göre değişikliklere çok daha hazırız. Teknolojilerin ne kadar hazır olduğu ise her şirkete göre değişiyor. Çünkü bu noktada yazılım, altyapı ihtiyaçları kapsamında pek çok yatırımın yapılması gerekiyor. Bu yatırımları yapan şirketler, bunların arifesinde olan ve bunlara hiç başlamamış şirketler var. Teknolojinin ve dijital dünyanın işlere olan katkısı biliniyor. Hazır olmayan şirketlerin de bu alana yatırım yaptıklarını görüyoruz. Çok fazla offline olan şirketler bile BT’lerini değiştirerek daha fazla dijitalleşerek işlerini ve hizmetlerini dönüştürmeye gayret ediyorlar.
Herkesin kendine uygun dijital teknolojiyi seçmesi de ayrı bir yetkinlik gerektiriyor, öyle değil mi?
Bu, hem IT çalışanlarının tecrübesi, şirket içerisinde bulunan unsurların teknolojik yetkinlikleri, iş birimindeki arkadaşların vizyonları gibi başlıklarla bir bütün. Satıştaki bir arkadaşımız dijital yetkinliklerle işini ne kadar iyi geliştirirse, teknoloji ekipleri de o kadar hızlı yol almaya gayret edeceklerdir. Bu, bence her şirket için bütünsel bir dijital dönüşümün başlangıcı. İçimizdeki tüm beceri, yetkinlikleri buna hazır şekilde toparlanmış durumda. Diğer şirketler de gördüğümüz kadarıyla buraya evrilmeye çalışıyorlar. Tüm şirketler kendilerini dijital dünya paralelinde değiştirmeye, geliştirmeye çalışıyorlar.
Belirli konular eskiden sadece BT departmanın işi sayılırken, şu anda her sektörde tüm iş birimleri ve BT birimleri entegre hale gelmeye, herkes birbiriyle aynı dili konuşmaya başladı.
Evet. Zaten en önemli gündem başlığı iş birimlerinin BT ile ortak dili konuşabilmesi üzerineydi. Çünkü herkesin ihtiyaçları birbirinden farklıydı. Bunu ne kadar ortaklaştırabilirsek ortak değeri daha hızlı ve kolay bir şekilde şirkete yaşatabiliyoruz. Ortak bir dil, ortak bir hedef oluşmaya başladı. Ne kadar ortak noktada buluşabilirsek ve bu ne kadar yeni teknolojilerin gücü olursa şirketlerimizde o kadar farklı, güzel değerler yaratabiliriz. Biz n11.com’da genel müdürümüzle her hafta teknolojileri, projelerimizi konuşuyoruz. Her hafta en ince detayda bile bunları konuşabilmek bizim için çok büyük bir güç. Bu, diğer şirketlerde ilgili yönetim kurulu arkadaşlarımızın bu alandaki eğilimlerini odaklarında fırsat yaratmalarına sebebiyet verecek. Bu iş, ne kadar üst yönetim tarafından sahiplenilirse o kadar kapsamlı bir koordinasyon oluşuyor. Yıllar önce dijital dönüşüm yapmaya çalışırken genel müdürleri de bu işlere dahil etmeye çalışırdık. Ama artık genel müdürü bu işin içerisine dahil etmek ile ilgili bir çaba içerisinde olmamıza gerek yok. Zaten bu işin içerisinde. Onlarla birlikte bu işi yapmak BT yöneticileri için çok büyük bir destek.
Siz online alışverişi nasıl kullanıyorsunuz?
Benim de online alışveriş deneyimim pandemi ile birlikte değişti. Bu kadar online alışveriş yapmıyordum. Ama artık tüm alışveriş deneyimim online’a kaydı. Benim online alışverişten beklentim net: Ne kadar uğraşmadan alışverişimi gerçekleştirebiliyorsam, bu yapı o kadar kıymetli. Seçme, ödeme işlemlerini ne kadar hızlı yapabilirsek o kadar mutlu olurum.
Bu konuda Türkiye özelinde nasıl bir gelişim bekliyorsunuz?
Daha fazlası yapılacak. Bugün n11.com içerisinde birçok farklı alana yönelik şu anda paylaşamayacağım projeler geliştiriyor, alışveriş deneyiminde bugün olmayan birçok uygulamayı, yeni dikeylerimizi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda offline’ları online’a taşıdığımız ya da halihazırda online’da olanları daha farklı bir deneyime getireceğimiz projelerimiz devam ediyor. Bundan 5 sene sonra e-ticaret, alışveriş şirketleri çok fazla alanda, neredeyse her ihtiyacımızı çözebileceğimiz bir alana evrilecekler.
Online alışverişi güvenerek yapabiliyor musunuz?
Bu yatırımı yaptığına inandığım, bunları belgeleyen şirketlere güveniyorum. Her alanda alışveriş yapmıyorum. Bilgilerimi, kartlarımı her yerde paylaşmıyorum. Kart kullanacağım durumlarda başıma bir şey gelmemesi adına bazen sanal kart açıyorum. Bu yatırımı yaptığını bildiğim, gördüğüm n11.com gibi sitelerde içim rahat. Bu sitelerin gerekli tüm yatırımlarını yaptıklarını biliyorum. Teknolojide insanın başına her türlü şey gelebilir. Ancak n11.com özelinde bu alanda yapılabilecek her şeyi biz yapıyoruz. Her şeyimi n11.com ile paylaştım ve paylaşıyorum. n11.com gibi olan şirketlerde de hiçbir sıkıntı olmaz.