“TESİD Üstün Hizmet Ödülleri” sahiplerini buldu
Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) olağan genel kurul toplantısının ardından düzenlenen ödül töreniyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Prof.Dr. Ahmet Dervişoğlu’na TESİD Üstün Hizmet Ödülleri verildi.
Törende konuşan TESİD Yönetim Kurulu Başkanı C.Müjdat Altay, 80 ayrı sanayi kuruluşuna mensup 160 üyesi bulunan TESİD’in çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü 2023 hedeflerine ulaşmada sektörünün önemli bir rol üstlendiğini belirtti ve ekledi: “Bu görevi genç nüfus ve kararlı Ar-Ge stratejileri ile gerçekleştireceğiz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın istikrarlı politikalarının sektörün gelişmesine çok önemli katkıları bulunuyor. 38 yıldır Ar-Ge alanında çalışıyorum; Ar-Ge desteklerinin kesildiği dönemleri de hatırlıyorum. Ar-Ge konusunda devlet, özel sektör ve üniversite işbirliği ve devletin kararlı tutumları çok önemli. Hükümetin Ar-Ge teşvikleri sektörümüzü yüreklendiriyor.”
Altay, Ar-Ge ve inovasyonda başarılı olmak üzere gereken önemli bileşenlerden birinin eğitimli insan kaynağı olduğu noktasından hareketle, 1965 yılından bu yana, yaptığı bilimsel çalışmalar ve yetiştirdiği nitelikli insan kaynağı ile elektronik ve bilişim sektörünün gelişimine yapmış olduğu değerli katkılar için, Prof.Dr. Ahmet Dervişoğlu’na da TESİD olarak hizmet ödülü vermekten büyük onur duyduklarını belirtti.
“Reel sektöre ve sanayicilere büyük rol düşüyor”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün son 10 yılda kamu ve özel sektörün işbirliğiyle sektörde önemli gelişmelerin yaşandığına dikkat çekti ve ekledi: “Milli gelirimiz 230 milyar dolardan 800 milyar dolara ulaştı. 2023 yılında Türkiye’ye daha da yakışan bir noktaya geleceğimizi düşünüyoruz. 2023 hedeflerine ulaşmada reel sektöre ve sanayicilere önemli görevler düşüyor. 150 milyar doları aşan ihracatın yüzde 95’inin sanayi ürünlerinin oluşturması Türkiye’de sanayinin geldiği noktayı gösteriyor. Burada asıl soru ne kadar değil, neyi nasıl üreteceğimizdir. Düşük teknoloji ile üretimi yüzde 47’den yüzde 25’e indirdik; orta teknolojili üretim önemli ölçüde arttı; hedefimiz ileri teknolojili üretim gerçekleştirmek. Bu, hem sanayicilerin hem de hükümetin hedefi. Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde görmek istiyorsak küresel marka yaratmak zorundayız.”
Dervişoğlu, şu detayları paylaştı:
“Teknoparkları nitelik olarak geliştirmek için çalışmalar yapıyoruz. Yazılım, bilişim alanında uzmanlaşan teknoparklar oluşturuyoruz. TÜBİTAK ve KOSGEB’n desteğiyle Ar-Ge destekleri sağlıyoruz.”