Finans ekosistemi yeniden şekilleniyor
Kurumsal dijital dönüşüme hız katmayı hedefleyen CRIF Digital Next, yapay zekâ ile güçlendirilmiş teknolojisiyle şirketler ve tüketiciler için katma değerli içerik ve hizmetleri buluşturuyor.
Sağladığı kredi bilgi ürünleri ve çözümleri ile finansal ve ticari kuruluşlar ile tüketicilerin karar alma süreçlerine hızlı ve etkin biçimde destek olmayı hedefleyen CRIF, 1988 yılında İtalya’da faaliyete geçti. Gelinen noktada 50 ülkede 92 binin üzerinde banka, kredi birliği, finansal ve finansal olmayan kuruluşa hizmet veren CRIF, ayrıca 20 ülkede kredi kayıt bürosu olarak da faaliyet yürütüyor. Açık bankacılık başlığındaki değişime odaklanan CRIF Türkiye Ülke Müdürü Selim Tezel’e göre, açık bankacılık, küresel anlamda finans sektöründeki ürün ve hizmetlerin kalitesinin artmasını sağlayarak yeni bir dünyanın kapılarını açacak. Türkiye’deki şirketlerin de bu alanda yatırım yapmaları önemli. “Çünkü açık bankacılık girişimleri ile önümüzdeki dönem, finansal mimarideki değişime bağlı olarak başta perakende ve e-ticaret olmak üzere endüstrilerin hızlı dönüşümüne sahne olacak” açıklamasını yapan Selim Tezel’e göre, bu değişim, bireylere çeşitlilik ve kaliteli hizmet getirecek. Açık bankacılığı ‘yeniden şekillenen bir ekosistem’ olarak tanımlayan Selim Tezel, şunları söyledi:
“Bu anlamda CRIF, American Express ile geçtiğimiz yılsonunda İtalya’da bir işbirliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşmayla American Express, CRIF’in çeşitli içerikler aracılığıyla dijital dönüşümü hızlandırmaya olanak tanıyan açık ve işbirliğine dayalı CRIF Digital Next platformu ile ödeme ve kredi bürosu verilerine erişim ve bu verilerin toplanması, sınıflandırılması, dijital ve katma değerli hizmetler ile pazara özgü veri ve analiz konularında hizmetlerinden yararlanabilecek.”
Açık bankacılık sisteminin geliştirilmesine yönelik Türkiye’de de yerleşik fintech’lerle işbirlikleri yapan CRIF Türkiye, sistem tasarımında çözümler geliştiriyor. Hemen Al Sonra Öde (HASO) uygulaması bunlardan biri. Açık bankacılık ve dijitalleşme için yapılmış olan regülasyonları yerinde bulduklarını da vurgulayan Selim Tezel, bu alandaki teknik gelişmelerin ışığında regülasyonların zamanında ve eksiksiz yapılacağı beklentisini dile getirdi ve sorularımızı yanıtladı:
CRIF Digital Next, hangi çözümleri kapsıyor? Bu çözümler hangi önceliklerle belirlendi?
CRIF Digital Next’i açık bankacılık ve sürdürülebilir iş modeline doğru giden dijital yolun bir sonraki adımı olarak tanımlıyoruz. Bu çerçevede CRIF Digital Next, işbirliğine dayalı bir teknoloji platformu. İşletmeler ve tüketiciler için katma değerli hizmetler sunan CRIF Digital Next; veri ve siber koruma, kişisel ve ticari finans yönetimi, uluslararasılaşma ve ticari büyüme için önemli destekler sağlayan bir platform. Kurumların dijital dönüşümünü hızlandırmaya yönelik çalışan CRIF Digital Next, yapay zekâ ile güçlendirilmiş bir teknoloji sayesinde hem şirketler hem tüketiciler için bir dizi katma değerli içerik ve hizmet sunuyor. Kurumlar bu hizmetleri kullanarak son teknoloji bir arayüz oluşturabiliyor. Hali hazırda tam olarak çalışır durumda olan platform, uluslararası merkezler ve fintech’lerle yapılan yatırımlar ve entegrasyonlarla sürekli gelişen bir dizi yenilikçi çözüm sunuyor, yeni nesil API’ler ve ‘hizmet olarak çözümler’ sayesinde kullanıma sunuluyor. CRIF’in çeşitli içerikler aracılığıyla dijital dönüşümü hızlandırmaya olanak tanıyan açık ve işbirliğine dayalı CRIF Digital Next platformu; ödeme ve kredi bürosu verilerine erişim ve bu verilerin toplanması, sınıflandırılması, dijital ve katma değerli hizmetler ile pazara özgü veri ve analiz konularında hizmetler sunuyor. CRIF Digital Next, tüketiciler ve KOBİ’ler için de gerçek bir dijital danışman olarak tanımlanabilir. Kişisel finans yöneticisi (PFM) ve işletme finans yöneticisi (BFM) , finansal hizmet sağlayıcılarının kişiselleştirilmiş müşteri deneyimleri oluşturmasına olanak sağlıyor. Firma ve kurumlara ERP’yi entegre etmek için hem maliyet hem de zaman açısından özel uzmanlık sağlıyor, bu sayede finansal bir kontrol aracı olanağı sunuyoruz. CRIF Digital Next şirketlere; harcama sınırlarını belirleme, kişisel/iş tasarruf hedeflerine ulaşma, geçmiş ve gelecekteki nakit akışı tahminlerini analiz etme, şirket projelerini yönetme ve elektronik fatura verilerinin alınması ve mutabakatı konularında da destek sağlıyor.
HASO uygulaması ve hedefleri hakkında bilgi verir misiniz?
HASO uygulamasının tüm algoritması CRIF Türkiye’ye ait. HASO platformu ile 2019 başından beri B2C alanında öncelikle e-ticaret firmalarına açık hesap ve taksit kararının verildiği uygulamaların geliştirilmesinde işbirliği yapıyoruz. Bireylerin veya şirketlerin değerlendirileceği, kredi kararının verileceği tüm algoritmaları CRIF Türkiye olarak biz kurduk. HASO ve benzeri platformlar dünyada da yaygın olarak kullanılıyor; bu uygulamalar sayesinde e-ticaretteki tek taraflı güven karşılıklı hale gelirken, iade işlemlerinden kaynaklanan ek iş yükleri de ödeme bir ay sonra başladığı için ortadan kalkmış oluyor. Benzer uygulamaların yakın zamanda perakende sektöründe mağazalarda da aktif olmasını planlıyoruz. Online alışverişlerde firmalar bireylerin onayı ile onların değerlendirmesini yapıp, sepet tutarı ve ürüne bağlı olarak açık hesap taksitlendirme yapabiliyor, tahsilat süreçlerini yönetebiliyorlar. Dolayısıyla firmalar kendi risk iştahlarına bağlı olarak müşterilerine kredi kartı ve kapıda ödemenin dışında taksit ile ödeme imkânı sunabiliyor. Bireyler yapmış oldukları alışverişlere ilişkin taksit ödemelerini fiziksel noktalardan, ATM’lerden ya da ödeme sistemleri üzerinden gerçekleştirebiliyor. Bu tarz sistemlerin satışlar üzerinde yüzde 15’lik artış sağladığını gözlemledik.
HASO platformunun B2B potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu alanda işbirliği stratejiniz hakkında bilgi verir misiniz?
CRIF Türkiye’nin bilgiye dayalı ekonomi alanındaki 30 yılı geçkin bilgi birikimi ve tecrübesinin küçük ticari ve KOBİ’lerin kullanımına sunabildiğimiz bir platform olarak HASO stratejik planlarımız içinde çok önemli bir oyuncu. Çeşitli bilgi kaynaklarından edindiği bilgiyi ticari faaliyetleri için kullanmakta zorlanan KOBİ’lerin, CRIF’in algoritmaları ile HASO platformunda hayat bulan ticari kararların ışığında kendi faaliyet alanlarında rekabetin önüne geçebileceğini düşünüyoruz. Tüm risklerini bu tarz platformlarda şeffaf olarak yönetebilen şirketlerin de finansman kaynaklarına daha kolay ve uygun şartlar ile ulaşabileceklerini düşünüyoruz.
Türkiye’de fintech ekosistemini ve işbirliği fırsatlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gerek globalde gerekse Türkiye’de fintech’lerle gerçekleştirdiğimiz işbirliklerinin, işletmelerin, kurumların ve bireylerin dijital dönüşümdeki ivmelenmeye uyumunda önemli bir rol oynayacağını düşünüyoruz. Bugün güncel, eksiksiz ve açık verilerden oluşan bir ekosisteme sahip olmanın tüm karar alma süreçlerinin temel taşı olduğuna inanıyoruz.
CRIF Türkiye olarak satın alma planlarınız var mı?
CRIF, dünya genelinde büyüme stratejisini gerek yeni şirket satın almaları ve oluşturulan küresel iş ortaklıkları gerekse teknoloji yatırımları üzerine kuran ve bu doğrultuda gelişmeye devam eden bir şirketler grubu. Kendi alanında, özellikle dijital oluşumlar konusunda, ciddi büyüklükte yatırımlara imza atmasıyla da dünya çapında ayrı bir ünü var. Dolayısıyla yatırımlar konusunda yıllardır süregelmekte olan bu tutumun 2021’de devam edeceğini söyleyebiliriz.
İtalya merkez Türkiye’nin potansiyelini nasıl değerlendiriyor?
İtalya merkez, sahip olduğu pazar dinamikleri ve dijital gelişmişlik seviyesiyle Türkiye’nin önümüzdeki dönemlerde büyük fırsatlar barındırdığını düşünüyor. Bu kapsamda CRIF’in son yıllarda yapmış olduğu Açık Bankacılık ve Dijital Müşteri Yönetimi konularındaki yatırımları için Türkiye’yi yüksek potansiyelli ülke olarak konumlandırdı ve bu alanlardaki yatırımlarını Türkiye’de yoğunlaştırdı.
Orta vadeli stratejiniz hakkında bilgi verir misiniz?
CRIF olarak global trendleri yakından takip ediyoruz. 2018 Kasım’ında alınan, 21 Avrupa ülkesinde geçerli olan Açık Bankacılık lisansı ile veri yönetimi uzmanlığımızı birleştirip, globalde bankaların, firmaların ve fintech’lerin dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmak amacıyla PSD2’nin de sağladığı olanaklara yönelik yenilikçi hizmetler sunmaya ve finansal mimarinin yeniden şekillendiği bu dönemde veriye dayalı sistem ve çözümlerimizle bu yenidünyanın tasarımında da güçlü rol almaya devam edeceğiz. Pandemi, tüm dünyada dijital dönüşümün hızlandırıcısı haline geldi. Pandemi sonrası dünyada dijitalleşme, artık bir tercih değil stratejik bir zorunluluk. Şirketlerin, yenilikçi ve dijital dönüşümü hızlandırmaya yönelik çözümlerden ve üst düzey danışmanlık hizmetlerinden mutlaka yararlanmaları gerek. E-ihracatta, e-ticarette başarılı olmanın yolu da veriyi etkin kullanmaktan geçiyor. Bugünün dünyasında bilgi, işletmelerin sahip olduğu en değerli üretim faktörü. İşletmelerin en iyi kararları alarak rekabet üstünlüğü yaratmaları için bilginin sistematik ve planlı şekilde oluşturulması, sürekli yenilenmesi ve kullanılmasının önemi arttı. Dijitalleşmenin getirdiği değişimin bir gereği olarak günümüzde veri odaklı hareket etmek çok daha hayati bir anlam taşıyor. Şirketlerin özellikle satış ve pazarlama, alacak yönetimi stratejilerinde veri odaklı hareket etmeleri pazar etkinliği, verimliliği anlamında bir zorunluluk. Biz de, CRIF Türkiye olarak, 2021’de “digital onboarding” kapsamında şirketlere bilgiye dayalı çözümler sunmaya devam edeceğiz. Ayrıca HASO ile B2B alanında önemli işbirliklerimiz var. 2021’de bu işbirliğimizin de büyüyerek gelişmesini bekliyoruz.