Facebook maziniz sigorta kapsamında
Sosyal medyadaki varlığın bireysel önemi bir yandan, sigorta sektörüne dair bilgi ve bilincin geliştirilmesinin gerekliliği bir yandan Güneş Sigorta’yı farklı bir uygulama geliştirmeye itti: Facebook Sigortası. Güneş Sigorta Kurumsal İletişim Müdürü Arzu Tan, sayısal ajansları ile geliştirdikleri bu sigorta yapısına yönelik ilgiye işaret ederken, şu bilgileri de paylaştı:
» Facebook Sigortası fikri nasıl doğdu?
Sigorta ve finans sektörü düzenlemeleri yoğun, kuralları olan, bu yönüyle de ciddi bir görüntü çizen sektörler. Hatta kasko ve DASK gibi yapılarla zorunluluk noktası da var. Bu asık suratlı görünen sektörün sosyal ağlardaki insanların yaşam alışkanlıklarına dokunan, sayısal ajansımızla yaptığımız toplantıda kuru kuruya ürünlerimizi tanıtacağımız bir pazarlama mecrasından farklı bir çalışma yapmak istedik. Tüketicilerimiz ve potansiyel tüketicilerimiz, özellikle gençlerle karşılıklı iletişim haline geçeceğimiz platform önemliydi. Sosyal ağların insan hayatında önemli bir yeri ve orada yaptığımız, bizim için değerli paylaşımlarımız var, onları yitirmek istemiyoruz. Biz de bu mecraların aktif birer kullanıcısı olarak 7 Ocak itibariyle Türkiye’de bir ilke imza attık ve Facebook Sigortası uygulamamızı hayata geçirdik, Facebook kullanıcılarının anılarını 1 yıl süresince ücretsiz olarak güvence altına almaya başladık. Kullanıcı, hesabının sigortalanma sürecini başlattığında, Facebook’a üye olduğu günden bu yana sayfasında yer verdiği tüm fotoğraf, yorum, paylaşım ve beğeniler sayısal bir kitapta toplanıyor. Üyeler Güneş Sigorta Facebook Sigortası’na ait bir sertifikaya da sahip oluyor. Bu uygulama, profilin ele geçirilmesini engelleyemiyor, ancak böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında kullanıcılara, paylaşımlarına kavuşma imkanı sunuyor.
» Bu sigortanın bedeli, süresi ne kadar?
Bu sigortanın bir bedeli yok. Biz bunu gündem odaklı oluşturduk, ama bir sigorta algısı oluşturması adına da bazı detaylar kattık. Örneğin elementer sigorta poliçeleri birer yıllık poliçelerdir ve bu kapsamda Facebook Sigortası yaptıranlar, bu uygulama ile 1 yıllık güvence altında oluyor. Sonuçta bu, gerçek bir ürün değil, ama bir taraftan da insanlarda sigorta ve sosyal ağ güvencesi algısını geliştirmek istedik.
» Kişi nasıl sigorta yaptırabiliyor?
Facebook sayfamızda bir uygulamamız var. Kullanıcı bunu tıkladığı zaman www.sosyalmedyamguvende.com isimli mikro sitemize yönlendirme yapılıyor. Sitede yer alan uygulamaya tıklıyorsunuz ve sözleşmeyi onaylayıp bilgilerinizi paylaşmayı kabul ettiğinizi teyit ediyorsunuz.
» Teknik detaylarla ilgili çözümlerde nasıl bir destek alıyorsunuz?
Bu bölümü sayısal ajansımız Krombera’ya bıraktık. Onlar da Facebook Tercih Edilen Pazarlama Geliştiricisi (Preferred Marketing Developer) ajanslardan. Uygulamaya katılan kullanıcıların profillerine ait içerikler, sosyal medya ajansımızın sunucuları üzerinde saklanıyor. Uygulamaya katılanlar, süreç tamamlandığında sayısal bir arşive sahip oluyor. Profilini kaybeden kullanıcılar ise bilgilerine, e-posta adreslerini girerek yaratacakları tek kullanımlık PIN ile www.sosyalmedyamguvende.com üzerinden erişebiliyor. Veriler, SSL sertifikalı sunucularda tutulurken, veritabanı ve dosyalar da yedekli şekilde barındırılıyor.
» Bu sigorta ürününe ilgi nasıl?
7 Ocak’ta Facebook takipçi sayımız 15 bin civarındaydı. Bugünse 90 binlere yaklaşmış durumdayız. Sigortanın ilk haftasında bile 4 kat artışla 60 binlere ulaşmıştı bu sayı. Tabi ki tüm Facebook abonelerimiz bu sigortayı yaptırmıyor, ama merak edenler var. Uygulama dolayısıyla sayfamıza girip bizi takip etmeye başlayanlar da oluyor. Bu arada, Facebook geçmişini güvene almak isteyen bireyler kadar, kurumların da ilgi göstermesini bekliyoruz.
» Geri dönüşler nasıl ve başka sosyal medya platformları için de böyle bir sigorta beklentisi var mı?
Çok güzel geri dönüşler aldık özellikle sektörümüzdeki şirketlerden. Çünkü bu, sektörde bir ilk oldu. Son kullanıcıların dönüşleri de çok olumlu. ‘Twitter sigortası çıkartacak mısınız?’ diye soranlar çok. Sonuçta mikro sitemizin ismi itibariyle, hedefimiz sadece Facebook değil aslında. Ama şu an için diğer sosyal ağlara yönelik bir çalışma planımız henüz yok. Kısa vadede, herhangi bir sosyal medya ağı üzerinden ürün satışı yapmak ya da konu ile ilgili gerçek bir ürün çıkarma planımız yok. Ancak tüketici ihtiyaçları hızlı gelişiyor. Bu nedenle uzun vadede sosyal medya için böyle bir ürün geliştirmeyi veya Facebook üzerinden ürün satmayı, yasal zemin izin verdiği oranda, düşünebiliriz.
Sosyal medyada ‘sigorta’ algısı
Arzu Tan, şu detayları paylaştı:
“Facebook’ta ‘Güneş’e Yelken Aç’ isimli bir uygulama yaptık. Facebook’ta yaptığımız ve İstanbul Boğazı’nda geçen bir yelken oyununu kazanan 1 kişiyi, gerekli eğitimleri de Bodrum ve İstanbul’da vererek takımımıza kattık. Ardından, sağlıkla ilgili yeni bir ürünümüzle ilgili, küçük bir sınav temelli yarışma yaptık ve kazananlara hediyelerimiz oldu. Çevre konusunda çalışmalarımız var ve enerji tasarrufu da bu kapsama giriyor. Binamızın çatısında güneş panellerimiz var ve elektriğimizin bir bölümünü oradan sağlıyoruz üç yıldır. Bunun bir yansıması olarak da, İTÜ’nün güneş arabalarına sponsorluğumuz da var. Ağustos ayında çıkardığımız ve çok önemsediğimiz bir ürünümüz, sadece elektrikli araçlar için çıkardığımız ‘Yeşil Kasko’ ürünümüzle de Türkiye’de bir ilki yaptık.”