2010 yılında gündemde yeni satın almalar var
Hayat.net, bu yıl yeni satın almaların olacağının sinyalini verdi. _x000D_
SGK, SOYBİS ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi projelerin sanallaştırma çalışmalarını yürüten Hayat Bilgi Teknolojileri şirketlerinden Hayat.Net, Meteksan.Net’i bünyesine katmasının ardından 2010 yılında da yeni şirket satın almalarının olacağının sinyallerini verdi. Hayat Bilgi Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kayer ile Meteksan.Net’in satın almasını, bulut bilgi işlem ve sanallaştırma konularını konuştuk.
Türkiye’de bulut bilgi işlem kavramını ilk uygulayan şirket olduklarını belirten Hayat Bilgi Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kayer, bulut bilgiişlemin dünyada ve Türkiye’de yeni bir kavram olduğunu, bu kavramı var olan müşteriler ile yeni müşterilere anlatmak konusunda önemli bir fark olduğunu ifade etti. Kayer, “Bu yüzden biz organik büyüme yerine inorganik büyümeyi hızlı ve rasyonel gördük. Meteksan.Net’i bu kapsamda aldık. Niçin Meteksan.Net dediğimizde; Türkiye’deki mevcut servis sağlayıcılar arasında tamamen kurumsal çalışan öncelikli şirket Meteksan.Net’ti. Bunun içerisinde ciddi kamu ağırlığı var. Meteksan.Net’i alırken öncelikle müşteri portföyünü, veri merkezi altyapısını ve mevcut iş yapma tarzını inceledik ve bu üç kritere yeterli cevabı Meteksan.Net’te gördüğümüz için böyle bir kararı verdik” dedi. Yurtdışında da birçok şirket ile çalıştıklarını ve bugüne kadar İstanbul üzerinde veri merkezi hizmetlerini verdiklerini söyleyen Kayer, Meteksan.Net satın almasının ardından veri merkezi hizmetlerinin bir bölümünün de Ankara’ya taşınacağını belirtti. Meteksan.Net ile satın alma süreçlerinin bitmeyeceğini ve 2010 yılında da yeni satın almalar gerçekleştirmeyi hedeflediklerini açıklayan Kayer, 2010 yılında inorganik büyümelerle bulut bilgiişlemi geniş bir müşteri tabanına yaymayı hedeflediklerini söyledi.
Bulut ile Türkiye çok ciddi tasarruf edecek
Bulut bilgiişlem bir iş modelidir ve bu iş modelinin çekirdeği sanallaştırmadır diyen Kayer sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türkiye’de gerek kurumlar olsun gerek bireyler olsun bilinçli satın alma yapmıyorlar. Ya düşük yatırım yapıyorlar, performans ve iş verimliliği kaybediyorlar ya da yüksek yatırım yapıyorlar performans tamam oluyor ama gereksiz harcama yapıyorlar. Bulut bilgi işlemin en büyük katkısı insanların doğru yatırım yaptım mı kaygısını ortadan kaldırmak. Toplu satın almaların avantajı burada ortaya çıkıyor. Büyük sistemlerin her zaman birim maliyetleri daha küçüktür.”
Türkiye’nin bulut bilgi işlem sayesinde BT çöplüğü olmaktan kurtulacağına dikkat çeken Kayer, her yıl binlerce bilgisayar ve sunucu satın alındığını ve 3 yıl içerisinde bu yatırımların çöp olduğunu söyledi. Kayer, “Bulut bilgiişlem sayesinde bu konsolide edilmiş olacak. Hem daha az enerji tüketimi, daha az çevreye atık, daha az karbondioksit salınımı olarak karşımıza çıkacak” şeklinde konuştu.
Buluta kamunun ilgisi yüksek
Kamunun bulut bilgiişleme olan ilgisinin yüksek olduğunu dile getiren Kayer, bugün kamuda yatırımların ağırlıklı sanallaştırma süreçlerini ve bulut işlemlerini kendi bünyelerinde gerçekleştirmek olduğunu, bunun 3-5 yıl içerisinde tamamlanacağını ve bir sonraki süreçte dışarıdan hizmet alınan “public provider” sürecine geçileceğini söyledi.
Sunucu sanallaştırma fikrinin kamuda oturduğuna dikkat çeken Kayer, bundan sonraki süreçte özellikle 2010 yılında masaüstü sanallaştırma ve uygulama sanallaştırma konularının gündemde olacağını şirket olarak da enerjilerini bu yöne vereceklerini söyledi.