Olası Marmara depremi için Ankara ve İstanbul iş birliği
OSTİM Teknik Üniversitesi, Beykoz Üniversitesi ile, İstanbul ili için olası Marmara depremi ‘Afet Lojistik Yönetimi Projesi’ni hayata geçiriyor. Çalışma; Acil Lojistik Yardım Operasyonları (ALYO) ve Acil Lojistik Yardım Ağ Yapısı (ALYA) projelerinden oluşmakta.
Kıtalararası geçiş kapısı ve ticari bağlantı yolu konumunda olan İstanbul ilimiz, jeo-stratejik ve jeo-ekonomik öneminin yanı sıra, potansiyel bir deprem riskini de beraberinde taşıyor. 7.2-7.6 büyüklüğünde olası bir İstanbul (Marmara) depremi, ülkemiz için birçok yönden en kötü durum senaryosunu oluşturuyor.
Büyük çapta can ve mal kaybına neden olan 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen Marmara Depreminde ‘Acil Lojistik Yardımı’nın önemi daha çok fark edildi. Afet/deprem yönetiminde aksiyonlara dayalı üç operasyonel ve tasarımsal uygulama alanı olan ‘Ulusal Medikal Kurtarma’, ‘Arama-Kurtarma’ ve ‘Acil Lojistik Yardım’ oldukça hayati önem taşıyor. Ancak afet/deprem yönetimi içerisindeki faaliyetlerin yüzde 80’ini kapsayan Acil Lojistik Yardım Operasyonları (ALYO), afet/deprem planlarının bir Ek’i konumunda olan ve geleneksel bir anlayışla hazırlanan ‘Lojistik Planlar’ şeklinde yer alıyor. Disiplinler arası, olgunlaşmış, kompleks ve çoklu süreçler, bütünden oluşan afet/deprem lojistiği, geliştirdiği kendi yeni operasyonel tabanlı hizmet yaklaşımıyla; büyük belirsizliklere ve ani değişikliklere karşı geleneksel teknik, uygulama, süreç ve hizmet tabanlı uygulamalar yerine farklılık yaratan yenilikçi, yaratıcı ve mobil teknoloji tabanlı lojistik çözüm önerilerini içeriyor.
Deprem lojistiği senaryosu yazımı çalışmalarına başlandı
Ülkemiz için en kötü durum senaryosunu (kırmızı senaryo) oluşturan olası İstanbul (Marmara) depreminin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ‘Afet/Deprem lojistiği ALYO Proje’ fikri (ALYO değer önerisi) OSTİM Teknik Üniversitesi (Ankara) ve Beykoz Üniversitesi (İstanbul) tarafından müştereken geliştirildi. ALYO proje fikri farkındalık yaratmak, zihinsel dönüşümü sağlamak ve lojistik hizmet gereksinimlerini belirlemek amacıyla; İstanbul Valiliği, İstanbul AFAD İl Müdürlüğü, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı (AKOM) ve İstanbul Kızılay İl Müdürlüğüyle bilgilendirme ve ALYO proje fikri tanıtım toplantıları düzenledi. Konunun önemi ve aciliyeti nedeniyle ALYO proje fikri; OSTİM Teknik Üniversitesi ve Beykoz Üniversitesi tarafından bir program/proje haline dönüştürülerek ALYO temasıyla deprem lojistiği senaryosu yazımı çalışmalarına başlandı.