Kadim bir amaç, yeni bir kan: BiTekDer
Bilgi Teknolojileri Derneği (BiTekDer) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Göçe, “BiTekDer; ‘Birbirimize maddi ve manevi nasıl fayda sağlarız, birbirimizi nasıl eğitir ve geliştiririz? Ülkemize nasıl fayda sağlarız?’ sorularına çözüm bulmak için kuruldu” açıklamasında bulundu.
BiTekDer’in kuruluşunu ve diğer derneklerle olan bağlantısıyla farklılıklarını aktaran Murat Göçe, “Dernek kurma hakkı Anayasamızın 33. maddesiyle güvence altına alınmıştır” ifadesini kullanarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu maddeye göre, herkes, önceden izin almaksızın dernek kurma ve bunlara üye olma ya da üyelikten çıkma hürriyetine sahiptir. Hiç kimse bir derneğe üye olmaya ve dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Türk Medeni Kanununun 56-100. maddeleri arasında düzenlenmiştir fakat ayrıca 5253 sayılı Dernekler Kanunu mevcuttur. Derneklerin olma nedeni, üyelerinin amacı doğrultusunda bir araya gelerek, bu amaç için yapılacak çalışmalarla hem üyelerine hem de ülkeye menfaat sağlamaktır. Her derneğin ayrı bir görevi vardır, bilişim sektöründe de bu amaçları sağlayacak çok güçlü derneklerimiz bulunuyor. BiTekDer; biraz farklı olarak ‘Birbirimize maddi ve manevi nasıl fayda sağlarız, birbirimizi nasıl eğitir ve geliştiririz? Ülkemize nasıl fayda sağlarız?’ sorularına çözüm bulmak için kuruldu. Aynı Anadolu’nun kadim iş birliği Ahilik gibi. 2021 yılı da Cumhurbaşkanlığı tarafından Ahilik yılı ilan edilince çok sevindik.”
8 çalıştay grubu oluşturuldu, fikirler üretildi
Göçe, geçtiğimiz yaz çalışmalara başladıklarını ve 1 Ekim 2021 tarihinde de BiTekDer’in kurulduğunu hatırlatarak “Bunu da bir lansman yaparak duyurduk. Geçici yönetim kurulu hemen çalışmalara başladı: Sektöre bir anketle, “En önemli sorun nedir?” diye sorduk. En çok gelen 8 cevabı seçtik ve bu 8 konuda çalışmalara başladık. Üye ve dernek dışı sektör çalışanlarından 5-25 kişilik tam 8 çalıştay grubu oluşturuldu. 3 aya yakın yapılan çalışmalar sonucunda sorunların tespiti yapıldı, çözümleri için fikirler üretildi. Raporlar; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisine, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu / BTK’ya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi STK Masasına gönderildi. Basın ile paylaşıldı. Bunun üstüne bu çalışmalar için herkesin katılabileceği paneller düzenledik ve çözümlerimizi anlatmaya çalıştık” şeklinde konuştu.
Nihai amacımız; ‘Dijital Dönüşüm’ çalışmalarına katkı sağlamak
“Aynı geçici kurul ile 2 güzide STK, TÜBİDER ve TÜBİFED ile ortak eğitimler düzenledik” bilgisini aktaran Göçe, üyelere özel ve ücretsiz ‘İş Hayatında İletişim’ eğitimi verdiklerini ve bu eğitimleri vermeye devam edeceklerini vurguladı. Murat Göçe, konuşmasını şu noktalara dikkat çekerek tamamladı: “Yine aynı kurul içinden seçilen ‘İş Birlikleri Komitesi’; Teknolojide Kadın Derneği Wtech, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği YKDD, Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği FINTR gibi diğer STK’lar ile ortak çalışmalar yapmak üzere bir araya geldi ve çalışmalar sürüyor. Pandemi nedeniyle ertelenen Genel Kurulumuzu da 26 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirdik. Tarafımdan önerilen Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu toplantıya katılan tüm üyelerin oy birliğiyle kabul edildi. Yeni yönetim iş başına geçti. Yolumuz diğer STK’lardan biraz farklı da olsa nihai amacımız ülkemizin en önemli ihtiyaçlarından biri olan ‘Dijital Dönüşüm’ çalışmalarına katkı sağlamak ve bu çalışmalarda rol almak. Biz sektörün bireyleri olarak ne kadar gelişirsek, ne kadar öğrenir ve hazır olursak, sektöre ve ülkemize o derecede faydalı oluruz diye düşünüp hedefe bu şekilde gitmeyi planlıyor ve çalışıyoruz.”
Bilgi Teknolojileri Derneği (BiTekDer) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Göçe