TÜGİAD Ankara 15 milyar dolarlık iş hacmine sahip
TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın, genel merkezleri İstanbul’da olsa da TÜGİAD’ın bölgesel olarak da örgütlenmekte olduğunu vurguladı.
TÜGİAD’ın Türkiye genelinde 760, Ankara’da ise 220 üye sayısına sahip olduğunu dile getiren Barış Aydın, İstanbul merkezin yanı sıra, Ankara, İzmir (Ege), Bursa ve Mersin’de (Çukurova) şubeleri olduğunu belirterek, Samsun (Karadeniz) ve Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri için de bir şube açılmasının planlandığını kaydetti.
Aydın, 1986 yılında kurulan TÜGİAD’ın Türkiye’nin ilk ulusal ve tek uluslararası yetkinliğe sahip Genç İşadamı Derneği olduğunun altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: “TÜGİAD bugün, üyelerinin sahip olduğu 2 bin 500 şirketle; 500 bin kişilik istihdam gücünü ve yaklaşık 50 milyar dolarlık iş hacmini temsil ediyor. İnşaat, tekstil, dış ticaret, otomotiv yan sanayi, turizm, gıda, makine, motor ve diğer metal ürünler imalatı sektörleri başta olmak üzere TÜGİAD üyelerinin toplam 60 sektörde ağırlığı hissedilmekte. Ankara olarak da 15 milyar dolarlık iş hacmiyle TÜGİAD oluşumu içinde önemli bir yere sahibiz. Ağırlıklı olarak inşaat sektöründe faaliyet gösterseler de şube üyelerimiz, yüksek ve orta-ileri teknoloji ürünü ihracatında da liderliğe koşuyor. İhraç ettiğimiz sanayi ürünlerin yarısından fazlasını yüksek ve orta yükseklikte sanayi ürünü oluşturuyor. Türkiye sanayi ürünleri ihracatında yüzde 4,6 pay alan başkent, yüksek teknoloji ürünü ihracatında elde ettiği payı yüzde 14,4 gibi rakama ulaştırmayı başardı. Yani nitelikli üretimde de önderiz ve bunu sürdüreceğiz.”
Kadınların istihdamda daha çok yer alması kaliteli üretimin temelini oluşturacak
TÜGİAD Ankara’nın çalışmaları hakkında bilgi veren Aydın, “Ülke kalkınması sadece üretmekten geçmiyor. Toplumu ayakta tutan en önemli unsur insandır. Kadın-erkek-yetişkin, genç, çocuk, engelli haklarının düşünülmediği bir yaklaşım başarılı olamaz. İnsana; özellikle gençlere yatırım yapmak gerekiyor. TÜGİAD Ankara olarak kadına yönelik şiddet ve kadın istihdamında uygulanabilir politikalar önceliğimiz. Bu noktada kısa bir süre önce kurulan Kadın Platformu önemli rol oynayacak. Kadınların, istihdamda daha çok yer alması, bir ülkenin daha çok kalkınması ve çağdaş olması demek. Bu bilinçle hareket ederek Türk kadınının artık şiddetle anılmasını istemiyoruz. Başı dik, ekonomik özgürlüğe sahip kadınımız kaliteli üretimin, işyeri nezaketi, disiplininin temeli olacak.
Kadın Platformu’muz bu amaç doğrultusunda sosyal sorumluluk projeleri hazırlıyor, uyguluyor. Gölbaşı’nın Selametli Köyü, ‘TÜGİAD Köyü Umutlar Sönmesin’ projesinin uygulama alanı olarak seçildi. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı olan 2023’te ihracatını 500 milyar doların üzerine çıkararak dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almayı kendisine hedef olarak koyan Türkiye’nin en büyük kozu, tabii ki genç ve dinamik nüfusudur. Tersine beyin göçünün başladığı bugünlerde çok dikkatli adımlar atmalıyız. Bu potansiyel öyle bir potansiyel ki etkin kullanımı durumunda bizi tahminlerimizin de ötesinde bir başarıya taşıyabilir. Bu nedenle bize biraz daha fazla sorumluluk düşüyor. Başkent ekonomisini uzun yıllardır inşaat sektörü taşıyor; dünya çapında projelere imzalar atan inşaat şirketlerimiz var. Son yıllarda savunma sanayi ve yüksek teknoloji ürünleri imalatında da liderliğe koşar adım ilerliyoruz. Ancak, bunları yaparken son günlerde büyük önem verdiğim yurtdışına direkt uçuş sorununun giderilmesi gerekir. İstanbul’a gelen bir yabancı yatırımcıyı Ankara’ya ya da Anadolu’ya çekmek zor. Bu konuda adımlar attık sonuçlarını da almaya başladık. THY, halen 12 olan Ankara kalkışlı yurtdışı uçuş noktası sayısını önce 16’ya ardından da 20’ye çıkaracak. Alitalia Genel Müdürü bizim talebimiz üzerine haftada 3 gün Ankara-Roma karşılıklı uçak seferi konulacağını açıkladı. Yeter mi yetmez ama, bizim attığımız adımı diğer STK’lar da atarsa 50 ayrı noktaya uçuş hedefimize ulaşabiliriz” dedi.
Silikon Vadisi için Ankara tek seçenek
Ülkenin refahı, kalkınması, sosyal, teknolojik, politik ve ekolojik açılardan bütünleşmesi açısından bilişimin büyük önem taşıdığını söyleyen Barış Aydın, “Bu noktada bilişim paydaşlarıyla irtibatı koparmamak ve yapılan projelere destek vermek gerekir. Silikon Vadisi, iletişim, telekomünikasyon, biyoteknoloji, nano teknoloji, nero teknoloji alanlarında faaliyet gösteren, araştırma yapan şirketleri bir arada toplamayı hedefleyen bir proje. Silikon Vadisi, genç girişimciler için önemli bir fırsat ve Türkiye genç ve dinamik bir nüfusa sahip. Bilişim alanında da son derece yetenekli gençlere sahibiz. Gençler, ürettikleri fikir ve projeleri Silikon Vadisi’ndeki uluslararası ölçekte çalışan şirketlere pazarlama fırsatı yakalayabilecekler. Böylelikle dünya pazarına açılma ve şirketlerini daha ileriye götürebilme şansları doğacak.
Ankara’daki sivil toplum kuruluşlarının Silikon Vadisi’nin Başkent’e kurulması konusunda güç birliği yapmaları şart. Bugün Silikon Vadisi’nin Gebze’de kurulması gündemde. Gebze’de çok büyük bir sanayi alanı var; bu açıdan tercih nedeni olabilir ancak Ankara’nın potansiyeli de dikkate alınmalı.
Ankara’da 21 üniversite var ve nüfusunun yüzde 50’si 30 yaşın altında. Silikon Vadisi’nin kurulacağı arazi noktasında da Ankara’nın sıkıntısı yok. Ankara sanayisi ileri teknoloji konusunda son derece tecrübeli. Bu avantajları alt alta koyduğunuzda Silikon Vadisi için Ankara’dan başka bir seçenek neredeyse kalmıyor. Ankara’ya bu fırsat verilmeli. Bu fırsat sağlanır, Ankara bilişim sanayisinin başkenti de olursa, gerçek anlamda İstanbul ile yarışır hale gelir. Projenin Ankara’ya alınması halinde bilişim teknolojisinde de bir numara oluruz” açıklamasını yaptı.