Binalarda ‘akıllı’ modelleme
Avrupa Birliği’nin yeni teknolojiler ve projeler geliştirmek üzere oluşturduğu ITEA tarafından gerçekleştirilen 2021 Mükemmellik Ödül Töreni’nde Netaş, konsorsiyum liderliğini yürüttüğü Bina Bilgi Modelleme (BIM) projesi BIMy-BIM in the City ile ödül aldı. 2021 Mükemmellik Ödül’ünü Netaş ArGe Genel Müdürü Bülent Kemal Mutlu aldı. ITEA kapsamındaki BIMy projesi; geleneksel Bina Bilgi Modellemesinin (BIM), kullanım ve faydasını daha ileriye taşıyor. BIM ile coğrafi bilgi sistemlerinin (GIS) entegrasyonu da proje ile mümkün oluyor. BIMy, inşaat projelerinin dijitalde temsilini oluşturarak ortak bir alan yaratıyor, akıllı şehir alanındaki paydaşlar arasında işbirliği sağlıyor. Projede yer alan akıllı şehir planlaması birden fazla oyuncuyu içeriyor ve farklı alanları kapsıyor. Bina Bilgi Modelleme Platformu (BIM) mevcut görevleri kolaylaştırırken, modelleme kuralları farklı olan projelerde BIM modelleri bağımsız olarak tasarlanabiliyor.
BIMy, mevcut BIM platformları arasında işbirliğini geliştirirken, standartlaştırılmış bir API aracılığıyla, farklı paydaşlar arasında BIM model paylaşımı, depolama ve veri filtreleme yapan BIMy, bu paylaşımların entegrasyonunu ve görselleştirilmesini sağlıyor. Birlikte çalışma ve bilgi paylaşımının yanında BIMy, BIM modellerini ve model verilerini depolamak ve paylaşmak için güvenli bir çalışma ortamı ve dijital bir pazar sağlıyor. Netaş ArGe Genel Müdürü Bülent Kemal Mutlu, “Binanın yapım aşamasından ekolojik dengeye, bilgi alışverişinden gayrimenkul alım satımına kadar tüm süreçlerin bulut üzerinden kontrol edilebildiği BIMy projesi ile tüm organizasyonu tek bir yazılım altında toplayabiliyoruz. Deprem ve diğer afet senaryoları simülasyonuyla binanın test edilmesini sağlarken, binanın temeli, yapının sağlamlığı, inşasında kullanılan materyallere kadar yatırım yapılmak istenilen gayrimenkul ile her türlü bilgiye erişim imkanı sağlayabiliyoruz. Binanın yıkım süreçlerinde ise ortaya çıkabilecek doğaya zararlı materyallerin önceden hesaplanabilmesi ve önlem alınabilmesi ile sürdürülebilirlik çalışmalarımızı destekliyoruz” bilgisini verdi.
BIMy’nin en önemli teknolojik yeniliği, önceden beklenmeyen kullanım senaryoları oluşturmak için CBS ile filtrelenebilir entegrasyonunun olması. BIMy platformu, çeşitli ayrıntı seviyelerinde BIM/GIS veri sorgulamasına ve filtrelemeye izin verirken çevredeki (GIS) ortamlarının depolarıyla bütünleşiyor. Veri dönüştürme katmanı, BIM ve GIS verilerini yeni uygulamalarda kullanılmak üzere hazırlıyor ve dönüştürüyor. Bu sayede mimarlar ve şehir planlayıcıları, bunları yeniden çizmek yerine mevcut yapıların (BIM) ve çevrenin (GIS) verilerini indirebilir. BIMy platformuna BIM modeli yüklenirken, bina yönetmelikleri ve yangın güvenliği uyumluluğu anında doğrulanabilir. Mevcut BIM ve GIS verileri, artırılmış ve sanal gerçeklik yardımıyla yangın ve deprem senaryoları için bina sakinleri ve acil servisleri eğitmek için kullanılabilir. İnşaat projeleri yeniden kullanım veya yıkım koşulları göz önünde bulundurularak modellenebilir ve kentsel madencilik ve döngüsel ekonominin yolunu açabilir. Paylaşılan bir modelin açıklamaları, standartlaştırılmış BIM İş Birliği Formatında (BCF) paydaşlar arasında değiştirilebilir.