Genel olarak, hosting terimi, web sitelerinin barındırılmasına ve sunulmasına olanak tanıyan teknik hizmeti ifade eder. Hosting sağlayıcıları, web siteleri için barındırma hizmetleri sunan şirketlerdir. Bir hosting sağlayıcısından hosting planı satın almak, şirketin sunucularından birinde web sitesi dosyalarınızı yükleyebilmeniz için alan kiralamanız anlamına gelir. Böylece web sitenizi ziyaret eden kişilerin bilgisayarları web sitesi verilerinizin depolandığı sunucuya bağlanır ve sitenizin içeriğine dair veriler ziyaretçiye sunulur.
Çeşitli barındırma ihtiyaçları için farklı sunucu türleri ve yapılandırmaları kullanılır. Web sitenizi hızlı ve işlevsel kılacak uygun fiyatlı en iyi seçeneği bulmak için hostingplanları arasındaki farkları anlamanız bu nedenle önemlidir.
Dedicated Sunucu olarak bilinen özel barındırma tüm hosting çözümleri içinde en yüksek düzeyde kontrol ve güvenlik sağlayan ancak aynı zamanda en pahalı seçenektir. Dedicated sunucuda gerçek bir fiziksel sunucu üzerinde tam kontrole sahip olursunuz çünkü sunucuyu başka bir kullanıcıyla paylaşmanız gerekmez. İstediğiniz yazılımı kurma ve sunucuyu istediğiniz şekilde yapılandırma özgürlüğüne sahipsinizdir. Dedicated sunucu; yüksek performans, maksimum izolasyon ve güvenlik gerektiren büyük şirketler, yoğun trafik alan web siteleri ve uygulamalar için idealdir.
Paylaşımlı hosting denen en temel barındırma türünde; bir sunucunun birçok web sitesi tarafından ortak kullanımı söz konusudur. Bu nedenle tümüyle bir sunucunun gücüne ihtiyaç duymayan basit web siteleri ve başlangıç seviyesi web siteleri için yaygın olarak önerilmektedir.Maliyeti düşürse de aynı fiziksel sunucuda birden fazla kullanıcının bulunması; depolama alanı ve işlem gücü gibi kaynakların diğer kullanıcılarla paylaşımda olması demektir. Sunucudaki başka bir kullanıcı sistem kaynaklarını aşırı kullanırsa siteniz yavaşlayabilİir. Diğer bir dezavantaj da sunucu üzerinde bir hesaba virüs bulaşması ya da hesabın saldırıya uğraması sonucu, IP kara listeye alınabilir.Paylaşımlı hosting planlarının güvenliği hosting sağlayıcısına bağlıdır; sağlayıcı tarafından gerekli yapılandırmalar ve önlemler alınmamışsa tüm hesaplar tehlike altında olabilir.
Sanal sunucular, paylaşımlı hosting ile özel (dedicated) sunucular arasında yer alır. VPS ve VDS olarak adlandırılan türleri; fiziksel sunucunun birden çok sanal makineye bölünmesiyle elde edilir. Sanal sunucular bir web sitesinin özel bir sunucu üzerindeymiş gibi çalışmasına izin verecek şekilde yapılandırılabilirler. Ayrıca, root erişimi de dahil olmak üzere daha fazla kontrol elde edersiniz. Sanal sunucularla web siteniz için kiraladığınız sunucu alanının izole edilmesi ve diğer web sitelerinden etkilenmemesi sağlanabilir. Ancak hosting sağlayıcılarının adlandırmaları ve yapılandırmaları farklılık gösterebildiğinden hosting planlarını dikkatle incelemeniz ve detaylarına hakim olmanız önemlidir.
Bulut sunucu web sitenizi yalnızca bir fiziksel sunucuda barındırmak yerine birbirine bağlı bir dizi sunucuda barındırarak geniş bir kaynak havuzu oluşturan güçlü bir hosting türüdür. Tek bir fiziksel cihaza bağlı olmadığınız için yüksek uptime oranları ve yüksek ölçeklenebilirlik seviyesi açısından avantajlıdır. Gruptaki bir sunucuda sorun olduğunda, ağın geri kalanı yedekli yapı nedeniyle iş yükünü kolaylıkla kaldırabilir. Bu hem daha fazla işlem gücü ve depolama alanı hem de web sitesi trafiğindeki ani dalgalanmaların üstesinden gelebilme avantajı anlamına gelir.
WordPress Hosting, özellikle WordPress ile oluşturulmuş web siteleri için sunulan bir hizmettir. Web sitesi yükleme hızını artırmak ve web sitesi trafiğinde büyük artışlara hazırlanmak isteyen siteler için önerilmektedir. WordPress Hosting, otomatik güncellemeler, güvenlik tehditleri için arka plan taramaları ve otomatik web sitesi yedeklemeleri gibi özelliklere ek olarak WordPress’e özgü sunucu yapılandırmaları içermesi açısından önemli bir fırsat olarak düşünülebilir. Yukarıda listelenen barındırma senaryolarından herhangi biriyle birleştirilebildiğinden her ölçekteki web sitesinin ihtiyacını karşılama potansiyeline sahiptir. Uzman bir WordPress destek ekibine erişim sunan ve WordPress sitenizin en verimli şekilde çalışabilmesine odaklanan, gerekli güvenlik önlemlerini alan sağlayıcılarla çalışmanız önerilir.
Bayi barındırma (Reseller Hosting) birden çok web sitesi oluşturan ve yöneten web tasarımcıları, web geliştiricileri ve girişimciler için tavsiye edilen, kendi müşterilerinize kendi markanızın adı altında detaylarını özgürce belirlediğiniz hosting planları satarak gelir imkanı elde edebileceğiniz bir hosting türüdür.
Özetle basit bir web sitesine sahip olmak isteyenler veya küçük bir şehir için yerel trafik hedefleyenler paylaşımlı barındırmayı ya da VPS sunucuları tercih edebilir. Ancak web sitenizin e-ticaret işlevi gibi gelişmiş özelliklere ihtiyacı varsa VDS, Bulut ya da büyük ölçekli bir proje ise Dedicated sunucuları araştırabilirsiniz.
Performans, güvenlik protokolleri, teknik destek, uptime oranı ve sunucu donanımları açısından doğru hosting sağlayıcısını seçmeniz de hosting türü kadar kritiktir. Web sitenizin hızını ve güvenilirliğini etkileyen en önemli bileşenlerden biri olan hosting konusunda geniş bir araştırma yapmanız bu nedenle önerilir.
Unutmamalısınız ki doğru hosting kararı; sitenizin başarısı için güçlü bir rüzgarı arkanıza almanızı sağlayabilir.