TEKNOFEST bir takım oyunu
‘TEKNOFEST’21’, 21-26 Eylül tarihleri arasında, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 4’üncü yılında, büyük bir ilgi ve heyecanla gerçekleştirildi. 81 il ve 84 ülkeden başvuruların geldiği festivalde, 21 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarında, 20 bin 197 takımdaki 100 bin genç kıyasıya mücadele etti. Festival kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren takımlara, 3 milyon TL’den fazla ödül verildi.
Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali ‘TEKNOFEST’21’, bu sene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Nobel Ödülü sahibi Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ı da ağırladı. Kıyasıya rekabetin hakim olduğu festivalde, geleceğin teknolojileri yarıştı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı yürütücülüğünde, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen festivalin son gününde de ödüller sahiplerini buldu. TÜBİTAK bu yıl da birbirinden heyecanlı ve çekişmeli yarışmaların düzenleyicisi oldu. Liselerarası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışması, Uluslararası Serbest Görev İnsansız Hava Aracı (İHA) Yarışması ve Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması TÜBİTAK tarafından bu yıl ilk kez düzenlendi. Roket Yarışmasına ise bu yıl ilk kez Zorlu Görev kategorisi eklendi. TEKNOFEST kapsamında düzenlenen teknoloji yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerini, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar verdi.
Aziz Sancar, TÜBİTAK COVİD-19 Türkiye Platformu ile buluştu
Festivalin kapanış konuşmasını yapan Bakan Varank, Türkiye’yi sadece teknolojiyi kullanan değil, geliştiren, üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna getirmek için gayret ettiklerinin altını çizerek TEKNOFEST’in de ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ vizyonuyla hayata geçirilen uygulamalardan biri olduğunu ifade etti. Varank, “Nobel ödüllü Bilim İnsanı Aziz Sancar Hocamız, TEKNOFEST’e geldi. Gençlerimize örnek olmak, onlara rol model olmak için bizimle vakit geçirdi. Onlara yoldaşlık etti. İşte TEKNOFEST’e katılan her bir gencimiz, her bir çocuğumuz, her bir öğrencimiz aslında geleceğin Aziz Sancar’ı olacak” dedi. TEKNOFEST’in takım oyunu olduğuna dikkat çeken Varank, “Tüm paydaşlarımız büyük gayret ortaya koydu” değerlendirmesinde bulundu.
TÜBİTAK’ın onur konuğu olarak Türkiye’ye gelen Sancar, TÜBİTAK COVİD-19 Türkiye Platformu ile de buluştu. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nin (MAM) konferans salonundaki toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK MAM Başkan Vekili Dr. Osman Okur, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitü Müdürü Burcu Özsoy, TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü ve COVID-19 Türkiye Platformu Koordinatörü Prof. Dr. Şaban Tekin katıldı.
Yurt dışındaki ilk TEKNOFEST Azerbaycan’da, TEKNOFEST 2022 Samsun’da düzenleniyor
Selçuk Bayraktar kapanıştaki konuşmasında, “TEKNOFEST 2022’yi, milli mücadele meşalesinin yandığı, bir ulusun kahramanlık destanının başlangıcı olan Samsun’da düzenleyeceğiz. TEKNOFEST Karadeniz 2022’de Samsun merkezli olarak Karadeniz’in yeşil ve mavinin her tonuna sahip muhteşem güzelliklere haiz şehirlerimizde gerçekleştirilecek” açıklamasını yaptı. Bayraktar, “Şimdiden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Ukrayna ve Endonezya’nın arasında bulunduğu birçok ülke TEKNOFEST’i kendi topraklarında düzenlemek istiyor. Önümüzdeki yıl yurt dışındaki ilk TEKNOFEST’i kardeş toprağımız, can Azerbaycan’da gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.
Dijital Dönüşüm Ofisi’nden siber güvenlik eğitimleri
TEKNOFEST 2021 kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye’nin ilk siber lisesi, Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine siber güvenlik eğitimleri düzenledi. 5 gün süren eğitimde her gün alanında uzman eğitmenler farklı konularda geleceğin siber kahramanlarına eğitimler verdi. Eğitimlerin sonunda öğrencilere yapılan mini CTF’de öğrenciler ödüllerini Bakan Varank ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç’tan aldı. Varank ile Koç, ‘HackIstanbul’un Mükafat Avcılığı/Bug Bounty formatında gerçekleştirilen final turu yarışmacılarıyla da bir araya geldi. Varank, “Bu Türkiye’de yeni uygulanmaya başlamış bir meslek lisesi programı. Siber güvenlik uzmanlarını daha lise seviyesindeyken yetiştirmeye çalışan MEB’in başlattığı Teknopark İstanbul’un büyük bir destek verdiği proje. Üretim de dahil olmak üzere her sektörde artık yazılımın girmediği bir alan yok. Yazılımcı sayısını mutlaka artırmak gerekiyor. Çünkü ileride mesleklerin dönüşümüyle beraber açık çok daha fazla hale gelecek” dedi. Koç da öğrencilerin almış olduğu eğitimlerin çok önemli olduğunu, eğitim alan öğrencilerin gelecekte siber vatanı koruyacağını vurguladı.