Evden çalışanlar saldırıların odağında yer alıyor
Global ölçekte kabul görmüş tüm araştırma ve analiz raporlarında da görebileceğiniz üzere önümüzdeki dönemde siber güvenlik ve veri gizliliği, yapay zeka ve makine öğrenmesi, IoT ile 5G ve fiber internet teknolojilerinin ön plana çıkacağı öngörülmektedir. 2020 yılında en sık gerçekleşen siber saldırı türleri arasında öne çıkan fidye yazılımları, veri hırsızlığı ve sunucu erişimi kaynaklı vakalar sebebi ile şirketler başta gelir kaybı olmak üzere önemli sonuçlarla karşılaştıklarına tanıklık etmiştik ve içinde bulunduğumuz 2021 yılında da bu siber saldırıların %60-70 seviyelerinde olduğunu gözlemlemekteyiz. Özellikle Covid-19 ile yeni yazılım ve metotlar kullanılan siber saldırılar daha önce görülmemiş seviyelere ulaşırken evden çalışma düzenine geçen şirketlerin çalışanları siber saldırıların önemli bir odağı haline gelmiştir. FTNET olarak bizde müşterilerimize özellikle yapay zeka destekli güvenlik çözümlerini expert partner’liğini yaptığımız trend markalar ile birlikte sunmakta ve hızla gelişen bu dijital teknolojilere adaptasyonları konusunda gerekli olan eğitim ve danışmanlık hizmetlerimizi sunmaktayız.
Bilişim teknolojileri sektörünün 2020 pazar verilerine baktığınızda 173 milyar dolar olan siber güvenlik pazarının 2026 yılına kadar 270 milyar dolara ulaşarak sektör içinde en büyük paya sahip olacağı görülmektedir.2021 yılı verilerine göre de web ve e-posta güvenliği uygulamalarının en hızlı büyüyen alanlar olduğu gözlemlenmektedir. Bununla beraber 2020 yılında yaklaşık her dört siber saldırıdan biri finans ve sigorta sektöründe gerçekleşirken sektörde en sık görülen siber saldırı türü sunucu erişimi olmuştur. Özelikle pandemi döneminde uzaktan çalışma düzenin yaygınlaşması süreçlerinde siber saldırılar ile evden çalışırken oltalama saldırılarına maruz kalan çalışan sayılarında ciddi bir artış görülmektedir hatta bu süreçlerde yeni metodlar yeni saldırı tipleri de tespit edilmiştir. Dolayısı ile şirketlerin merkezi sitemlerini güvenlik altına alırken aynı zamanda uç nokta olarak adlandırdığımız kullanıcılarının güvenli bir şekilde sistemlere erişerek çalışmaya ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu noktada şirketler daha yetenekli, hızlı aksiyon alabilen ve verilerini güvenli bir şekilde işleyebileceği sistemleri kullanmak istediklerinden yapay zekanın, makine öğrenimi ile desteklenen hatta esnek uç nokta cihazları ile güvenli, izlenebilir ve kolay yönetilebilir güvenlik çözümlerine yönelecektir. Danışmanlıklarını yaptığımız farklı sektörlerdeki müşterilerimizle yürütmekte olduğumuz iş süreçlerimizde bunu yakından görebiliyoruz.
Bilişim 500; şirketlerin faaliyet alanları içerisinde göstermiş oldukları başarıların şeffaf bir şekilde yayınlandığı güvenilir bir kaynak olması sebebi ile özellikle sektörde bilinirliliğin arttırılmasında ve müşterilerinde yapılan bu araştırma ve analiz bilgilerinden faydalanarak daha verimli ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek çözüm ortakları ile buluşabilmesine olanak sağlayan bir platform olmalarından ötürü kendilerini tebrik ediyor ve ilkeli bir şekilde sunmuş oldukları bu hizmet için teşekkür ediyorum.