Ekmek israfını azaltmak için bilişimden destek bekleniyor
Toprak Mahsülleri Ofisi, ekmek israfını önlemeye yönelik çalışmalarını hızlandırırken, bilişim sektöründen de destek bekliyor.
Pek bilinmese de, bilişim teknolojilerini ilk kullanan kurumlardan olan Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) kuruluşu 1938 yılına dayanıyor. Bu yıl 75. kuruluş yıldönümünü kutlayan kurum, bir sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde sürdürdüğü ekmek israfının önlenmesine yönelik çalışmalarınını hızlandırdı. Toprak Mahsülleri Ofisi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Ömer Faruk Ekmekci, ‘Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’yla atılan olumlu adımlar hakkında bilgi verirken kurumun bilişim teknolojilerine verdiği değeri anlattı: “Birtakım ülke gerçeklerinden hareket ederek ekmeğin israf edilmesinin önlenmesi hususuna katkı sağlamak amacıyla TMO olarak bu kampanyayı başlattık. Amacımız; toplumda farkındalık yaratmak ve toplumsal bilinç oluşturulmasını sağlamak. Çalışmanın başlangıcında; öncelikle ülkedeki ekmekle ilgili durumu tespit etmek amacıyla bir araştırma yaptırmaya karar verdik. Daha önce, 2008 yılında da yaptırmıştık; bu iki araştırmanın karşılaştırmasını yaparak topluma olumlu mesajlar verebiliriz diye düşündük. TMO; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu. Bakanımız büyük hassasiyetle konuya destek verdi ve Başbakanımız da çok büyük hararetle konuya eğildi. 17 Ocak’ta bir başlangıç toplantısı gerçekleştirildi. Sayısal verilerden örnekler sunuldu ve bütün kamuoyuna ekmek israfının hangi boyutlarda olduğu aktarıldı. Toplumsal olarak ekmeğe çok önem vermemize rağmen çok fazla israf ediyoruz. Şöyle ki; ülkemizde bir yılda çöpe atılan 2,1 milyar adet ekmeğin parasal değeri 1,5 milyar TL boyutunda. Bu miktarla; 80 hastane, 500 okul yapılabilinir. Biz vatandaşımıza tüketebileceğin kadar al mesajını veriyoruz. Tüm bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, valilikler, belediyeler, STK’lar çoğunlukla bize destek veriyor. Bu destek hem sayısal hem de çeşitlik itibarıyla artıyor. Kamu spotlarımız TV’lerde dönüyor. Bilgilendirme adına iletişim tabanlı şirketlerle de görüşüyoruz. Doğrudan vatandaşa bilgi sunabilecek imkânları bulmaya çalışıyoruz. Seferberlik diye tabir edilecek boyutta bu konuya elbirliğiyle eğildik.”
Kitlelere ulaşmanın yolu bilişimden geçiyor
1980 yılından bu yana TMO’de çalışan Ömer Faruk Ekmekci, TMO’nun 1972 yılında gerçek anlamda bilgisayar sistemine geçtiğini belirterek, zaman içerisinde değişen teknolojiler neyi gerektiriyorsa, bilişim teknolojisini basamak, basamak sürece katarak o yatırımlara yöneldiklerini, bugün de yaygın bilgi iletişimi ağı olan, Türkiye’nin en önemli ve güzide kurumlarından bir tanesi olduklarını kaydeden Ekmekci kampanyayla ilgili açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
“Kitlelere en kolay ulaşmanın yolu hangi cihaz, hangi ekipman, hangi araç olursa olsun; o yolun adı bilişim; o yol bilişimden geçiyor. Hedef kitlemiz olan çocuklara, kadınlara, annelere, bir internet sitesi üzerinden ulaşmak bize güç verir dedik. www.ekmekisrafetme.com adı altında bir internet sitesi yaptık. Bu sitenin içerik olarak yoğun bir site olmasını amaçlıyoruz ve ekmekle ilgili sayısal bir kaynakça oluşturabilecek bir yolda yürümeye çalışıyoruz. Sosyal medyada da; facebook, twitter sayfalarında yer alıyoruz. Araştırma sonuçlarını içeren kitapçık da internet sitesinde indirilebilir formatta bulunuyor. Bu çalışmaların daha da gelişeceğine kuvvetle inanıyorum. Ekmek en temel besin kaynağımız ama en çok da israf edilen. Biz de tüm teşkilatımızda ekmek israfını kaldırdık. Tam buğday unu ekmeğini de kurumumuzda destekliyoruz. Sizin aracılığınızla, bilişim sektörünün de bize destek vermesini ümit ediyoruz. www.ekmekisrafetme.com sitesine link vermeleri bile destektir. Bilişim sektöründen alınacak bir destek olacağı için, bizim için de özel bir yeri vardır.”
Taşra teşkilatımızla beraber hareket kabiliyeti en yüksek kurumlardanız
Toprak Mahsülleri Ofisi’nin bilişim altyapısından, çalışmalarından ve yatırım hedeflerinden de söz eden Ömer Faruk Ekmekci, “Ankara’da genel müdürlük bünyesinde bir bilgi işlem merkezi bulunuyor; burada büyük bir veritabanı var. Merkez işleri onun üzerinden sürerken, bir taraftan taşradan aktarılan verileri de konsolide ediyor. Sistemimiz içinde otokontrol vardır; herhangi bir kesinti olduğunda kendi başına orasının işlerini yürütür. Merkezi veritabanı üzerinde çalışıyoruz; web tabanlı uygulama bütünü geliştirelim ama bu yedekli olsun istiyoruz. Web tabanlı bir potansiyele geçmek gibi çalışmalarımız var. Güvenlik çok önemli. Felaket Kurtarma Merkezi’ne yatırım yaptık. Hedef yatırımlarımız içinde mobiliteye ağırlık vermek de bulunuyor. Modernleşme üzerine çalışmalar yapıyoruz. Biz; kamu kuruluşları içinde taşra teşklitamızla beraber hareket kabiliyeti en yüksek kurumlardan birisiyiz. Herkes her türlü yeniliğe uyumlu olacak şekilde eğitilir. Kurumsal Kimlik Kılavuzu hazırladık. Logomuzun renklerini yeniledik. Bu çerçevedeki çalışmalar devam ediyor. Bilgilenme ve bilgilendirme anlamında bilişim üzerinden iş çıkartmaya çalışıyoruz. Kamuoyuna daha çok bilgi sunma, daha şık vitrin yaratma; web sayfası gibi çalışmalarımız var. Çabuk ve doğru yorumlayabilecek ekipler oluşturduk. Yatırım planlarımız çerçevesinde projelendirme yapıp bilişimin en yoğun kullanıldığı bir kurum haline gelme yolunda cesur adımlar atıyoruz. Önümüzde engel yok, var gücümüzle çalışıyoruz, her şeyi kamuoyuyla paylaşacağız” diye sözlerini bitirdi.