Cebinizdeki büyük tehlike
“Cepçi”, argoda “yankesici” (TDK Büyük Sözlük). Yani cebinizdekini çalan kişi. Eğer cep telefonunuz çalındıysa, kaybettiğiniz yalnızca bir iletişim cihazı olmuyor. Cep telefonu kişinin ayrılmaz ya da tamamlayıcı parçası haline geldikçe, daha fazla ve daha kıymetli bilgileriniz o iletişim cihazında tutuluyor. Cep telefonu yetkisiz ellere geçtiğinde, o bilgiler de cep telefonunu alan kişinin elinde oluyor. Cep telefonu, “Bütün yumurtaların konulduğu tek sepet” olmaya doğru gidiyor.
Korumasız tek sepet kanımca tehlikeli. Diyelim telefonunuzu çaldırdınız. Hemen banka erişim şifrelerinden başlayarak tüm bilgilerinizi, kendinizce belirlediğiniz önem sırasına göre iptal etmeniz gerek. Yoksa o bilgileri ele geçiren kötü niyetli kişiler sizi parasız pulsuz bırakabilirler. Cep telefonunuzu sigortalayabilirsiniz. Ama bu sigorta cep telefonunuzun fiziksel varlığı haricinde dolaylı yoldan oluşacak kayıplarınızı ne oranda karşılar, bunun primi ne kadar olur, yaygın bir uygulama olmadığı için belli değil. Diyelim ki telefonunuzu alan kişiler harekete geçmeden siz tüm şifrelerinizi silmeyi başardınız. Ya bunların yerine yenilerini oluşturmak ve o süre içerisinde işlem yapamamak? Bunun size maliyeti nedir?
Tüm bunlardan kurtulmanın bir yolu, cep telefonunuzun taşıdığı tüm bilgileri gerektiğinde uzaktan silebilmeniz. Kulakları çınlasın, üniversiteden sınıf arkadaşım Oğuz sahip olduğu tüm cihazlara (teyp-fotoğraf makinesi, aklınıza ne gelirse) bir telsiz takıp, çalınma durumunda bunu uzaktan kumandayla “patlatıp yok etme” düşüncesindeydi. Aradan geçen yarım asırda bu tür bir uygulama çıkmadı. Ama şimdi her şeyin yazılımla yönetildiği çağda, cep telefonundan otomobile hemen her “akıllı” cihaza yüklenebilen, siz komut yolladığınızda o cihazı kullanılamaz duruma getiren, içindeki bilgiyi tahrip eden koruma yazılımları var.
Özellikle banka işlemine açılacak telefonlara bu tür yazılımların yüklenmesini bankaların şart koşması, sanal soygunların önleyicisi olacaktır.