Forrester, 2013 yılı mobil pazarlama eğilimlerini açıkladı
Forrester’in öngörüleri arasında belki de en ilgi çekici cümle şu: “Mobil pazarlama şirketlerin temel iş odaklarından biri haline dönüşecek ve iç süreçlere alınacak. Çünkü temel iş odağınızı dış kaynağa emanet edemezsiniz.”
Akıllı telefonlar geçtiğimiz yıllarda fotoğraf makinelerinin yerini aldı, paranın yerini aldı, navigasyon cihazlarının, mobil oyun konsollarının, konser ve maç biletlerinin, not defterlerinin, hesap makinelerinin, hatta yeri gelip sevgilinizin bile yerini aldı.
Üstelik hızla da yayılıyorlar. Uzun zamandır karşımıza çıkan bütün rakamlar tablet ve cep telefonu gibi akıllı ürünlerin dünyanın hakimi olma yolunda hızla ilerlediğine işaret ediyor. Bu yılın sonuna kadar kullanımdaki akıllı telefon sayısı 1,4 milyarı bulacak. Korkunç bir rakam.
Peki tüm bunlar, pazarlama odağında sizin için ne anlama geliyor? Siz işinizi bu hızla yeniden şekillenen dünyada nasıl dönüştüreceksiniz?
Forrester analisti Thoman Husson, bir blog yazısında mobil geleceğin pazarlamaya dair etkilerini 10 başlık altında toplamış. Bakın yakın gelecekte nelere hazır olmanız lazım:
1. Pazarlamacılar, mobil pazarlamanın pazarlama yaklaşımlarını kökünden değiştirdiğine şahit olacaklar.
Aslında bu büyük şirketlerden başlayarak bir süredir gündemde olan bir konu. Örneğin Google’ın son 5 yıldır AdWords platformunda mobili sıkıca bütünleştirmesinin en büyük sebebi bu. Son zamanlarda telefon veya tabletinizin uygulama ekranında reklam için ayrılmış alanları daha sık görmenizin de en büyük sebebi bunlar.
2. Kısa vadede tabletler dominant olacak.
Aslında tablet yerine iPad demek belki daha doğru. Reklamcılar akıllı telefonlara reklam vermeyi çok seviyorlar ama işin kaymağı iPad üzerinde. MoHub tarafından yayınlanan bir veriye göre 30 milyar reklam gösteriminin ezici bir çoğunluğu iOS, bunların da büyük bölümü iPad üzerinde. Sebep? Tıklayan daha çok.
3. Mobil platformlar yeni nesil etkileşimleri mümkün hale getirecekler.
Bunun ilk örneklerini görmeye başladık bile. Cep telefonunuza rapor veren sağlıklı yaşam bantları, uzaktan evinizdeki cihazları kontrol edebilen uygulamalar. Akıllı platformlar neredeyse 1 milyona ulaşan uygulama çeşitliliğinden bahsediyorlar. İçerde neler olduğuna şöyle bir bakacak olursanız şaşıracağınızı garanti ederiz.
4. Büyük veri ve karmaşık analiz tekniklerinden yardım alan uygulamalar elimiz ayağımız olacak.
Örneğin Apple’ın sesli asistani Siri. Önde sizinle konuşup sorunuza anında cevap veriyormuş gibi görünüyor ama aslında arka planda sözcüklerinizi çözümleyerek aradığınız cevapları bulan delicesine bir akıllı ağ mevcut. IBM Watson, aynı şekilde.
5. Mobil platform gelişmekte olan pazarlara ulaşmanın en iyi yolu olacak.
Yeni satılan akıllı telefonların yüzde 75’i Asya ve Afrika’da satılıyor. Burada küçük bir ipucu verelim: Asya ve Afrika’da satılan telefonların çoğu Android tabanlı, bütçe işi cihazlar. Apple düşük bütçeli ürün olayına hiç girmediği için bu pazarı zorlarsa Microsoft, duruma göre belki biraz da BlackBerry zorlar.
6. Mobil platform kendine özgü kurallar, organizasyonlar ve denetim biçimleri gerektirecek.
Herkes işe kendi cihazını getirmekten bahsediyor. Ancak bu cihazları yönetecek bir altyapıda veya vizyonda değilseniz, çalışan serbestliği dediğiniz şey felaketiniz olabilir. 600 beygirlik Masserati gibi, düzgün sürebilirseniz keyif alırsınız.
7. Pazarlamacılar mobilin kontrolünü ajanslardan ve servis sağlayıcılardan kendi üzerlerine alacaklar.
Çünkü mobil temel iş alanı haline geliyor ve temel işinizi dışkaynağa havale edemezsiniz. Kendiniz açısından bu işi en iyi bilen olmaya hazırlanın.
8. Mobil pazarlama yöneticisi pozisyonları yerleşecek ve güçlenecek.
Şimdiden bu konuda yeni pozisyonların ve çeşitlemelerin izini görmek mümkün. Yakında kartında “Mobil Pazarlama Ninjası” yazan kişilerle el sıkışıp tanışırsanız şaşırmayın.
9. Stratejik açıdan doğru konumlandırılmış karma ekiplerin önemi artacak.
Bu ekip iş yönetimi, pazarlama, tasarım ve teknolojiye dair uzmanlığı kendi bünyesinde toplayacak. Çünkü mobil çok yönlü bir disiplin ve pazarlamasından tekniğine kadar kendine has birçok dinamiği var.
10. Mobil iş çözümlerinin hayata geçirmek için bu alandaki yatırımlar artacak.
İlginç bir şekilde bu işin önem kazanmasıyla birlikte teknoloji ve personel giderleri artıyor. Çünkü farkında olan şirket sayısı az, bu işi hakkıyla yapabileceklerin sayısı az, nitelikli arz ve talep buluştuğunda büyük patlama kaçınılmaz oluyor. Önümüzdeki dönem için de görünen o ki talep arzdan daha hızlı büyüyecek.