Tüketici beklentileri uygulamalarda hayat buluyor
Paranın fiziksel şekli değişip dijitalleşirken, ödeme yöntemleri de değişiyor. Tüm POS cihazlarının ve banka kartlarının artık cep telefonundan yönetilebildiği bir dönem öne çıkıyor. Bunun paralelinde, mobil ödeme yöntemleri kullanıcıları da gün geçtikçe artıyor. Türkiye’de mobil POS ödemeleri segmentinde, kullanıcı sayısının 2025 yılına kadar 17,3 milyon kullanıcıya ulaşması bekleniyor. “2021 yılında Türkiye POS cihazı sayısı ise 1.6 milyon civarında” bilgisini veren Sigma Group kurucusu ve CEO’su Musa Rad, bu noktada iki ayağı olan Orbifo uygulaması hakkında bilgi verdi. Buna göre, cep telefonuna yüklenen Orbifo POS uygulaması aracılığıyla işletmeler kendilerine ait bir QR kod sahibi olurken, Orbifo uygulamasına sahip tüketiciler de ödemelerini bu QR kodunu okutarak yapıyor. 2003 yılında telekomünikasyon altyapısı hizmeti vermek için kurulan Sigma, bugün küresel bazda 500’ü aşkın operatör ile ortaklığa sahip. Yıllar içinde ihracat hacmini istikrarlı biçimde büyüttüklerini vurgulayan Musa Rad, 2020 yılında telekomünikasyona ek olarak yazılım, yatırım, pazarlama ve yeme-içme sektöründe markalarıyla Sigma Group şirketi olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini vurguladı. 2020 yılında Sigma Software ekibinin geliştirdiği Orbifo ve Monfast markalarını hayata geçirdiklerini belirten Musa Rad, sorularımızı yanıtlaldı:
Sigma Group’da Türkiye operasyonları nasıl bir konumda?
Sigma Group’a bağlı uluslararası telekom şirketimiz global hacmini her yıl olduğu gibi bu yıl da büyütmeye devam ediyor. Ancak hem telekomünikasyon hem farklı sektörlerde de Türkiye pazarına yatırım yapmaya devam ediyoruz. 2021 yılında ağırlıklı olarak yeni projeler üreten şirketimiz Sigma Software’e yatırım yaptık. Pandemiyle şekillenen tüketici alışkanlıklarına uygun aplikasyonlar öncelik verdiğimiz konuların başında geliyor. Bu ürünleri ilk olarak Türkiye pazarında piyasaya sürmeye devam ediyoruz.
Türkiye’de iletişim altyapısını ve düzenlemeleri, sektör şirketlerinin işbirliği eğilimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de iletişim altyapısı pek çok Avrupa ülkesine göre daha iyi bir durumda diyebiliriz. Tabii hala fiber altyapının yaygınlaştırılmasında kat etmemiz gereken yolumuz var. Bu yıl ülkenin üç büyük operatörünün bir araya gelerek mesajlaşma uygulamalarında ortaklaşa hareket etme kararı, yerli uygulamaların yaygınlaşmasında artık daha hızlı yol alınacağının sinyallerini veriyor.
Orbifo online ödeme sistemi, pandemi dönemiyle birlikte nasıl bir performans sergiledi?
Zamanın kıymetini pandemi sürecinde daha iyi kavradık. Hijyen açısından da temassızlığın hayatımızın en önemli unsuru olduğu bu süreçte fiziksel paraya, kredi kartına veya POS cihazına dokunma zorunluluğunu ortadan kaldıracak çözümler sunan Orbifo markamız ile QR kod ile anında ödeme ve anında alışveriş sağlanabiliyor. Transfer süresi, kart bilgilerini tek tek girme derdi, SMS ile şifre alma, diğer ekrana girme gibi zaman alan süreçler ortadan kalkıyor. Aynı zamanda yemek kartı ve öğrencilerin okul kantininde geçerli, harçlık yüklenebilen bir sistem de olan Orbifo ile, tüm ödemelerin takibi cep telefonuyla yapılabiliyor. 2023 yılı sonu için 5 milyon kullanıcı hedefimiz bulunuyor.
Ar-Ge çalışmalarında odaklandığınız başlıklar neler?
Sigma Group olarak, fizibilitesi iyi yapılmış her türlü inovatif projeyi destekliyor ve ekibimizin hayata geçirebilmesi için tüm olanak ve altyapıyı sağlıyoruz. Devlet desteği talebinde bulunmadık, ancak Ataşehir’de bulunan merkezimizde ürün ve kategori müdürlerimiz ve mühendislerimizden oluşan ekibimiz Sigma Lab ismiyle Ar-Ge çalışmalarımızı yürütüyor. Bu pandemi yılı, insanlık tarihinin büyük sıçrayışlarından biri olarak tarihe yazılacaktır. Biz de bu sürece ayak uyduran bir şirketler topluluğu olarak her zaman yeni kaynaklar oluşturarak küresel değişimlere uyumlu proje ve hizmetler yaratmaya devam edeceğiz.