Blog yazarı Madonna
HuffIngton (kızlık soyadıyla Stanissopoulos). Komşudan, önce İngiltere’ye Cambridge’de okumaya, sonra New York’a göçmüş bir işbilir. NY’de akıllıca kısa bir evlilik ve boşanma. 10 kitabın yazarı. Şimdi 60’ında.
Huffpo’da bugüne kadar kimler yazmadı ki? Obama’dan Clinton’lara, IMF Başkanına, Donna Karan’dan Richard Gere’e kadar siyasetten pop kültüre yayılan çok tanınmış isimler. Ve son isim: Madonna.
Evet, Madonna, üzerinize afiyet, 8 Mart Kadınlar Günü vesilesiyle bir yazı attırdı. O gün HuffPo tıklanma sayısı acaba ne kadar arttı? Bu yazıyı yazmak için ben de o sayının içindeyim!
Bir gazeteyi ilginç kılan, okuyucuya sunacağı “sürprizler” ise, aynı şey internet haber-blog her neyse onlar için de aynen geçerli. Zaten yazılı basınla web basını diye ayrı bir şey yok. İkisi de dağıtım kanalı (mecra). Biri internette yapıyor, öbürü kağıtta.
Madonna’ya 8 Mart için yazı yazdırmak işte bir sürpriz. Okuyucu, “HuffPo bakalım daha neler yumurtlayacak?” diye merak ediyor. Tirajı/tıklanmayı garantileyen bir tetikleyici bu. Eğer bir sitenin, 3 bin (evet yanlış okumadınız) 3 bin irili-ufaklı blogcusu varsa, sırtı yere gelmez demektir. Zor olan, bir siteye bu kadar çok kişinin yazmak için sıraya girmesi: Siteyi önemsemesi. Eğer “okunacak” şey yazdırırsa, okunur. Yok, sadece “geyik” muhabbeti yaparsa, sadece o türü sevenler okur. Herkes okumaz. Kamusal ağırlık kazanamaz.
HuffPo’ya Madonna ne yazdı? Malawi’de Kız Akademisi müdiresi Anjimile Oponyo’nun öyküsünü anlattı. Bu hanıma ABD’de okuma fırsatı çıktığı halde Malawi eğitim bakanlığı izin vermemiş. Büyük şans eseri, kadının elinden, yine Malawi’li ama ABD’de önemli pozisyonda olan bir kadın tutmuş. Ve ABD’de okumasını sağlamış. Bir mentor sayesinde sonu mutlu biten bu başarı öyküsünde Madonna, “Kadınların başarılarını Kadınlar Günü’nde paylaşma”nın önemini vurguladı. (Teşekkürler Mo).
Madonna, Malawi’den iki çocuk evlat edinmişti. “Malawi’yi Kalkındırma” adlı bir hayır cemiyeti de kurdu. Buraya özel bir muhabbeti var. HuffPo, hem Mo’nun marka değerinden yararlanarak okuyucuya sürpriz yapıyor, hem de onun moral verici bir öyküsüyle Kadınlar Günü’nü anlamlandırıyor. (Teşekkürler Arianna).