Estap hedeflerini büyüttü
Kanal yapısını oluşturan, ürünlerini yeni aksesuvarlarla güçlendiren, Ar-Ge yatırımlarını hızlandıran ve ihracat bölgesini genişleten Estap, pazara yeni bir dinamizm kazandırmayı hedefliyor.
Kurumlara ve veri merkezlerine yönelik olarak kabinet ve aksesuarları üreten, bu alanda Türkiye’nin öncü şirketlerinden biri olan Estap, Türkiye genelinde faaliyet gösteren yetkili ana bayileri ile Mardin’de biraraya geldi. Düzenlenen etkinlikte açılış konuşmasını gerçekleştiren Estap Genel Müdürü Murat Eti, 2012 yılında fabrika altyapısını daha da güçlendirecek yatırımlar yaptıklarını ve söz konusu yatırımların bu yıl da devam edeceğini kaydetti. Bu yatırımlar sonucunda üretim maliyetlerini düşüreceklerini kaydeden Murat Eti, şu bilgileri verdi:
“Estap’ın bağlı olduğu Legrand’ın yurtdışında iki fabrikası daha bulunuyor. Bu fabrikalardaki yeni bilgi birikimlerini Türkiye’ye aktaracağız. Bu fabrikalarda geliştirilen birtakım aksesuvarları da ürünlerimize yansıtacağız. Pazarda yoğun bir rekabet yaşanıyor ve bizim de pazar lideri olarak farklılıklarımızı ortaya koymamız gerekiyor. Diğer taraftan, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yapılan veri merkezi yatırımları da beklenen düzeyde değil. Yabancı yatırımcılar şu an Rusya bölgesindeki yatırımlarını tamamlamak üzereler ve yakın bir zamanda da Türkiye’ye yönelecekler. İşte bu duruma bizlerin hazırlıklı olması ve gelecek olan taleplere yanıt verebilmesi gerekiyor. Tüm yatırımlarımızı da bu yönde gerçekleştiriyoruz.”
Ar-Ge’de önemli adımlar atılıyor
Son üç yılda ürün gamında değişiklik yaparak, hem kullanım çeşitliliği sağladıklarını hem de piyasaya dinamizm getirdikleri söyleyen Eti, Ar-Ge konusunda da önemli adımlar attıklarının altını çizdi. Bu yıl grup şirketlerinin dinamizminden faydalanarak, Estap’ın ürünlerinin ileriye gitmesini hedeflediklerini belirten Murat Eti, yeni ürün tasarımlarında daha çok ‘kolay kurulum’ yönüne ağırlık vereceklerini açıkladı.
Legrand, Estap’ı sadece Türkiye için almadı
Estap Türkiye’de çok büyük bir pazar payına sahip olmasına rağmen, Türkiye pazarından cirosunun yüzde 30’unu karşıladığını, cironun yüzde 70’inin ise dış pazardan geldiğini belirten Murat Eti, ağırlıklı olarak çalıştıkları bölgelerin Körfez bölgesi, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Rusya ve özellikle Türkiye’nin komşu ülkeleri olduğunun altını çizdi. Bu bölgelerde Estap’ın bilinirliğinin yüksek olduğunu vurgulayan Eti, Avrupa pazarında ise daha çok ‘OEM’ denilen fason üretim şeklinde çalıştığını söyledi. Vizyonu devam ettirmek istediklerini söyleyen Eti, bu yılki hedeflerinden bir tanesinin de Uzakdoğu’ya açılarak Singapur, Malezya, Endonezya, Vietnam bölgesinde yer almak olduğunu ifade etti. Eti, bu bölgenin haricinde, Hindistan’ı da büyük pazar olarak gördüklerinin altını çizdi.
Legrand’ın yaklaşık 160 ülkeye ürün gönderdiğini söyleyen Eti, Legrand ağı sayesinde Estap’ın da ağını genişleteceğini belirtti. Estap’ın geçen yılın ortasından beri Legrand için de kabin üretimine başladığını hatırlatan Eti, burada üretilen kabinlerin de Balkan bölgesi, Rusya ve Şili’ye gönderildiğini açıkladı. Legrand ürün gamından ne kadar çok ürün Türkiye’de üretilirse, Estap fabrikasının üretim masraflarının da o derece azaldığını vurgulayan Eti, Legrand satın almasının en önemli katkılarından bir tanesinin de bu durum olduğunu belirtti.
Kanal yapısı oluşturuluyor
Kabinet sektöründe gelişmiş bir kanal yapısının olmadığını ve özellikle bu yıl içinde bu yapıyı kurmaya çalıştıklarını söyleyen Eti, bundan önceki dönemde bu alandaki bütün şirketlerin çeşitli kaygılarla ürünü doğrudan son kullanıcıya satmaya çalıştıklarını vurguladı. Estap bu doğrultuda; Türkiye genelinde 10 yetkili ana bayi, 15 iş ortağı ve 10 çözüm ortağından oluşan bir kanal yapısını hayata geçiriyor.