E-ticaret yazılımı Kobimaster Endeavor yolunda
e-Ticaret yazılımı Kobimaster ile Endeavor’da Türkiye’yi temsil edecek iki adaydan biri olan Armain Teknoloji, bölgesel bir oyuncu olma yolunda ilerliyor.
Web ajansı ortaklığından ayrılarak yazılım geliştirme konusunda çalışan kardeşiyle birlikte İzmir’de Armain Teknoloji’yi kuran Armain Teknoloji Genel Müdürü, e-ticaret yazılımı KobiMaster’ın Kurucusu Murat Özler, yaklaşık 4 sene ürün geliştirme üzerine çalıştıktan sonra 2007 yılında aktif olarak internetten satış ve pazarlamaya başladıklarını söyledi.
Özler, “Ülkede ne melek yatırımcı, ne devlet desteği yokken ve hatta hızlı internetin bile olmadığı dönemlerde girişimde bulunmak çok zorlu oldu” dedi.
2006 yılında ilk personeliyle birlikte çalışmaya başlayan Özler, 2010 yılına kadar sadece internetten pazarlama ve satış yaparak müşteri kazanmış ve İstanbul’da ofis açmış.
“Sabrınız varsa girişiminiz müthiş bir okul, yoksa çöplüğe giden bir iş oluyor”
Finansal eksikliğin girişimci şirketler için en önemli sıkıntılardan biri olduğuna dikkat çeken Özler, kuruluş sürecinde yaşadıkları sıkıntılar ve girişimcilikle ilgili şunları söyledi: “Ürün geliştirme sürecinde finans kaynaklarına erişememek en büyük sorunumuz oldu. Strateji geliştirmek, insan kaynaklarına erişim, pazarlama ve satış süreçlerini geliştirmek, bir yandan herhangi bir birimin personeli olurken aynı anda yönetici olmaya çalışmak büyük sorun haline geliyor. Sabrınız varsa girişiminiz müthiş bir okul, yoksa çöplüğe giden bir işiniz oluyor.”
Özler, 2012 yılına kadar proje beklentisi olmayan küçük ve orta boyutlu işletmeler ve bireysel e-ticaret girişimcileriyle çalışan Armain Teknoloji’nin KobiMaster E-Ticaret Çözümü’nün farklılıklarından bahsetti: “Kullanmış olduğumuz yazılım altyapısının .net olmasından dolayı müşterilerimizin sunucularına yazılımı kurma imkanı ve bağımsız barındırma seçeneği sunabiliyoruz. Öngörülebilir maliyetlerle hizmet veriyoruz. Bu hizmet müşterilerimizin işlerini büyüttüğünde ne kadar maliyetle karşılaşacağını öngörmesini, herhangi bir sürprizle karşılaşmamasını sağlıyor. Ürünümüzü, Logo, Mikro, Nebim, Nebim V3, Netsis, Derinsis, Likom, Vega, Microsoft Axapta, SAP, Oracle gibi ticari programlarla bütünleştirebilmemiz en önemli özelliklerden biri.”
İK danışmanlık ve diğer servisler için toplamda 1 milyar 200 bin TL yatırım yaptıklarını, kendi işlerine yatırım yapmayı önemsediklerini belirten Özler, 2012 yılında yüzde 70 oranında bir büyüme yaşadıklarını, İstanbul ofisini merkez ofis olarak konumlandırıp büyümeye devam ettiklerini söyledi.
Armain Teknoloji’nin hedefi, tüm dünyada müşterileri olan uluslararası ürün ve hizmetler sağlayan bir şirket olmak. Özler, bunun ilk aşaması olarak bu sene Londra ofisini açmayı planlıyor ve çizmiş oldukları perspektifin Armain Teknoloji’yi Türkiye’yi Endeavor’da temsil noktasına taşıdığını, kazanırlarsa bölgesel bir oyuncu olma hedefine daha da yaklaşmış olacaklarını düşünüyor.
“Hedefimiz; dünya çapında ürün geliştiren bir şirket olmak”
Özler, uzun vadeli planlarıyla ilgili ise şunları paylaştı: “2013 yılı sonunda yatırım almayı ve/veya sermaye piyasalarına açılmayı hedefliyoruz. 5 yıl içinde ise kesinlikle hissedarlara ihtiyacı kalmayacak bir organizasyona dönüşebilmek istiyoruz. Yeni gelişen alanlarda ürün geliştirmek ve bunların dünya çapında kullanıldığını görmek temel hedeflerimiz arasında. Ana şirket Armain Teknoloji olarak her yıl yüzde 100 büyüdüğümüzü ve yeni pazarlara girmeyi de planladığımızı düşünerek 2017 hedefimiz 70 Milyon TL.”
2012 yılından itibaren büyük şirketlere de hizmet vermeye başlayan Armain Teknoloji, bütünleştirme çalışmalarına ağırlık vermeye çalışmış. Bankalararası Kart Merkezi (BKM)’nin yeni ürünü BKM Express ile iş ortaklığı anlaşmasını imzaladı.
Özler, büyük şirketlerin servis odaklı işlerden çıkmasının küçük şirketlere fırsat doğurduğunu, bu alana yönelik ürün geliştirdiklerini yüzde 100 otomasyon ve insana neredeyse bağlı bulunmayan bir iş modeli planladıklarını söyledi ve ekledi: “2014 hedefimiz, büyük e-ticaret şirketlerini de altyapı sağlayarak, yıllık geliştirme maliyetlerinde tasarruf sağlamak.”
“İnternet girişimciliği anlamında bakacak olursak yeni yeni filizleniyor ama yolun daha çok başındayız” diyen Özler, “10 yıllık bilgi birikimi ile üretmiş olduğumuz ürünümüzü kullanan birçok internet girişimi büyük yatırım aldılar, altyapı tarafında kendilerine destek olmamız bizi oldukça mutlu etti. Müşterilerimizle birlikte ürünü geliştirmemiz ve üretim kabiliyetimizin bu farklılığı oluşturduğu kanaatindeyiz” sözleriyle ürün odaklı hizmet verdiklerini vurguladı.