Kaybedilen savaş
Türkçe yazmaya uygun olduğu saptanmış F-klavye ile küresel olduğu iddia edilen Q-klavye arasında kalalı kaç yıl oldu.
F-klavyede Türkçe, uçar gibi yazılabilir. Bunu, kullanan bilir. Q-klavyeninse Türkçe yazmaya uygun olmadığını, yine kullanan bilir.
Niye böyle bir sorun çıkmıştı zamanında? Konunun hukuki boyutunu bilenlere göre: Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, “Türkiye’de klavye standardı şudur. F-klavyesi olan bilgisayar ithal edilecektir” diye diretmediği için bu kamusal boşvermişlik, ithalatçıların işine geldi.
Sorunun bir numaralı sorumlusu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı. F-klavye standardını önemsemeyenler. Bunlara Türk Standartlar Enstitüsü de dahil olmalı herhalde? Türk bedeninin külot ve sütyen standardını bile belirleyen bu kurumun sorumluluğu dışında mıydı acaba daktilo/bilgisayar klavye standardını belirlememek ve korunması için çaba göstermemek?
Her nasılsa 2003-04 döneminde hatırlanıp tartışılan ve unutulan konu, geçen hafta yeniden gündeme geliverdi. Ama çok geç.
Türkiye’de bilgisayar kullanımı 2003’te neredeydi ve bugün nerede? Kaç yüzbinlerce kişi Q-klavyeyle yazmaya başladı? F-klavyeyle mutlu mesut yaşayan kaç kişi inleyerek (benim gibi) Q-klavyeye geçmek zorunda kaldı?
Şimdi, bu sefer de Q’dan F’ye geçmeye mi karar veriyor büyüklerimiz? Atalarımız, “Türk’ün aklı sonradan gelir” ve “Kervan yoldayken düzülür” derken çok şey biliyorlarmış.