TBMM Dijital Mecralar Komisyonu ve Facebook bir araya geldi
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, 4 Kasım tarihinde, Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı.
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, sosyal ağ sağlayıcılarından Facebook’un Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Direktörü Azzam Alameddin ile Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Direktörü Sezen Yeşil‘i dinledi. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, sosyal ağların insanların kendilerini ifade edecekleri bir demokratik zemin olmaktan çıkıp kara propaganda merkezi haline gelmesini ve cinsellik, kadına şiddet, kişisel hakların korunması gibi problemli alanlarla anılmasını doğru bulmadıklarını kaydetti. Hem özgürlükleri hem de ulusal güvenliği koruyacak bir düzenlemenin olması gerektiğini ifade eden Yayman, “Sosyal ağların kendilerini ulus devletlerin üstünde görmesini ve kendilerini bir anlamda yasamanın, yürütmenin ve yargının üstünde görerek buyurgan bir tavırla hareket etmesini doğru bulmamaktayız” değerlendirmesini yaptı ve diğer sosyal ağların temsilcilerini de TBMM’ye davet etti.
Şirketler, Facebook üzerinden Türkiye dışında 135 milyon müşteriye ulaşıyor
Azzam Alameddin, ilkesel olarak yapıcı ve görüşmeye her zaman açık olduklarının altını çizerek çeşitli kamu kuruluşlarıyla iş birlikleri gerçekleştirdiklerini, dijital dünyaya girmeleri için KOBİ’lere el uzattıklarını, kan bağışı, sosyal destek ve bakım hizmetlerine de destek vermeye çalıştıklarını aktardı ve 2022’de eğitimi, Türkiye turizmini desteklemek için planları olduğunu açıkladı. Hukuki sorumluluklarına değinen Alameddin, “Facebook, Instagram, Meta olsun fark etmez. Bizler sorumlu inovasyon yapmaya çalışıyoruz. Platformun dürüstlüğü ve kullanıcılarının güvenliği bizim için başlıca ilkelerden bir tanesi” şeklinde konuştu. Sezen Yeşil de yaklaşık 1 ay önce göreve başladığını dile getirerek, şirket, içerik politikaları, veri politikaları ve çocukların korunmasına dair çalışmalara yönelik bilgi verdi. Türkiye’ye özgü 2018’de yapılan bir çalışmaya dair verileri paylaşan Yeşil, buna göre 1,7 milyon işletmenin Facebook sayfası olduğunun tespit edildiğini, bunun Türkiye’deki tüm iş yerlerinin yüzde 55’i anlamına geldiğini kaydetti. Yeşil, platformlar sayesinde 209 bin istihdam oluşturulduğunu, şirketlerin Türkiye dışında 135 milyon müşteriye ulaştığını ifade etti. Facebook’un anayasası olarak düşünülebilecek ‘Topluluk Standartları’ konusunda 22’den fazla alanda düzenlenen politika bulunduğunu aktaran Yeşil, “Zorbalık, şiddete teşvik, nefret söylemi, dolandırıcılık, insanların kandırılması, suçu övmek, denetime tabi olmayan ürünlerin reklamının yasak olması, tehditlere izin verilmemesi gibi birçok alanda politikalarımız ve her bir politika için çalışan ayrı ekipler var. Evrensel standartlarda herkese uygun politikalar oluşturulmaya çalışılıyor. Dezenformasyondan bizler de muzdaribiz çünkü platformlarımıza zarar verdiğini düşünüyoruz” dedi.
Zararlı içerikler yapay zekâyla tespit edilip platformlardan kaldırılmakta
Güvenlik ve gizliliğin de önemli olduğunu ifade eden Yeşil, “İnsanlar bize verilerini veya özel bilgilerini emanet ediyorlar. Kendi tercihleri doğrultusunda gizliliğe had safhada önem vererek korumak bizim taahhütlerimiz arasında. Bir diğeri insanların itibarının korunması. Tacizi kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu şekildeki içerikleri platformlarımızdan hızlı bir şekilde çıkarıyoruz” açıklamasını yaptı. Bu politikalara uygun olmayan içeriklere karşı otomasyon sistemi kurduklarını, bu içeriklerin yapay zekâyla tespit edilebildiği ölçüde platformlardan kaldırıldığını anlatan Yeşil, şikayet edilen içeriklerden politikalara aykırı olanların da kaldırıldığını bu alanda 35 bin çalışan bulunduğunu kaydetti. Yeşil, geçen yılın son çeyreğinde sadece Facebook üzerinde 1,3 milyar sahte hesap kapatıldığına dikkat çekerek Türkiye’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ya da kanunlar kapsamında içerik çıkarma talebi gönderen kuruluşlar bulunduğunu belirtti ve “En son 1600 civarında içerik kamu kurumlarımızdan gelen talepler kapsamında platformlarımızdan çıkarılmış durumda” dedi. Yeşil, Türkiye’de suç olup başka ülkelerde olmayan şeyler bulunduğuna işaret ederek, makamların taleplerini yerine getirirken, içeriği sadece Türkiye’deki kullanıcıların erişimine kapatarak bir uygulama gerçekleştirdiklerini söyledi. Türk hukukuna uygun bir şekilde kurulmuş olan bir yasal temsilcilik atanması yükümlülüğünü yerine getirdiklerini anımsatan Yeşil, ‘Madoka’ isimli bir şirketi, tüzel kişi temsilcisi olarak atadıklarını dile getirdi.