Çankaya Belediyesi’nin bilişim okuryazarlık oranı çok yüksek
Üveyiz Ünal Zaim, Ekim 2009’dan beri Çankaya Belediyesi’nde Bilgi İşlem Müdürü olarak yürüttüğü projeleri ve hedeflerini anlattı.
Göreve geldikten sonra Çankaya Belediyesi’ndeki sistemleri, yazılımları yenilediklerini açıklayan Üveyiz Ünal Zaim, yazılım ve donanım çalışmalarının 2011 yılında tamamlandığını dile getirdi. Zaim, “Bilgi işlem müdürü olarak başladığımda önce hemen analiz çalışmasına başladık; iç analiz ve ihtiyaç analizleri yaptık. Daha sonra sistemlerin nasıl olması gerektiğine karar verildi. Çankaya Belediyesi’nin 200 milyon verisi var; kayıtları aktardık ki farklı ortamlardaki veriyi aktarıyorsunuz, zor bir süreç. 22.03.2011 tarihinde uygulamaya başladık. Bilgi kaybı olmadan minimum hasarla aktarıldı ve sisteme başladık. İkinci aşamamız da sistemin yaygınlaştırılmasıydı; bu bilgileri kontrol etmek için sahaya çıktık. 119 tane mahallemiz var; 452 bin 524 veri tesbit ettik, resimlerini çektik ve harita üzerinden konumunu gösterdik. Sisteme de aktardık; içerdeki sistemle eşleştiriliyor. Şu an itibariyla yüzde 88 eşleştirdik” dedi.
Hep “Bundan sonra ne yapmamız lazım?” diye soruyoruz
Çankaya Belediyesi’nin çok farklı bir belediye ve bilişim okuryazarlık oranının çok yüksek olduğunu vurgulayan Üveyiz Ünal Zaim, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Nüfusu 617 bin ama bu oturan nüfus. 3 milyona yakın yaşayan nüfus var; gündüz çalışmaya geliyorlar, ayrıca üniversiteler bulunuyor. Veritabanımızı da bu yönde iyileştirdik. Artık emlak, çevre temizlik, işgaliye gibi ödemeleri anlık olarak çevrimiçi tahsilata dönüştürdük. e-Belediye’yi açtık; şu anda Mayıs ve Kasım aylarında tahsilatın yüzde 48’i internetten yapılıyor. Hep, ‘Vatandaşa daha fazla vermemiz lazım, bundan sonra ne yapmamız lazım?’ diyoruz. Vatandaşın bilgi aktarabilmesi için bilişim ortamını kullanması lazım. Bu aşamaya gelmek için çok mücadele ettik; bundan sonra da yapacağımız çok şey var. Vatandaşın iskân raporunu internetten görmesini isteriz, beyannamesini nasıl verebilir onu düşünüyoruz. Belediye uygulama yazılımı, Kent Bilgi Sistemi ile bütünleşik. Kent Bilgi Sistemi’nin saha çalışması bitmiş durumda; sayısal verileri harita altlığıyla eşleştirdiğiniz zaman tamamlamış oluyorsunuz. Bunu artık vatandaşa da açacağız. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri, Tapu ve Kadastro, Kimlik Paylaşım Sistemi ile çevrimiçi bağlantıdayız. e-Devlet için de her zaman varız; girebiliriz.”
Zaim, yönetimin her zaman arkalarında ve anlayışlı olduğunu vurgulayarak yapılacak işlerde vizyonun ve bilişime bakış açısının çok önemli olduğunu söyledi. Mühendis ve teknik destekten oluşan 23 kişilik ekibi olduğunu dile getiren Üveyiz Ünal Zaim, “O yüzden bu seviyeye geldik. Eski alışkanlıklardan yeni sistemlere dönmek hiç kolay olmadı” şeklinde konuştu.
Sistemler iç ve dış ataklara karşı güvenlik duvarlarıyla korunuyor
Belediye için arşivin çok önemli olduğunun altını çizerken diğer bilişim projeleri hakkında da bilgi veren Zaim, “Ana hedefimiz; Belediyemizin fiziksel arşivlerinde bulunan imar ve ruhsat evraklarının taranarak sayısal ortama aktarılması, tanımlı alanlar üzerinden dizinlenmesi, depolanması, istendiğinde farklı noktalardan sayısal veriye erişilmesi ve yeniden üretilmesi için gerekli olan Arşiv Yönetim Sistemi kurulması. Arşiv evraklarının taranması devam ediyor. Bugüne kadar 8 milyon adet; A4, A3, A5 evrak ve 600 bin metre pafta tarandı. Tüm tarama işlemleri bittiğinde kağıtsız arşiv yönetim sistemine geçmiş olacağız. Diğer yandan, tüm sistemler yedekli ve aktif olarak çalışıyor. Sistemler iç ve dış ataklara karşı güvenlik duvarlarıyla korunuyor. Tüm sistemlerin üç ayda bir dış güvenlik açıklarına karşı taraması yapılıyor ve çıkan açıklar kapatılıyor. Ağ omurgamız aktif olarak çalışıyor ve yedeklik sağlanıyor. Tüm kullanıcılar sunucu tarafından kontrol ediliyor ve kontrolden sonra oturum açılıyor. Ayrıca, başkanlığımızın mevcut hizmet araçlarının, bilgisayar ve harita tabanlı araç takip sistemi ile etkin ve verimli bir şekilde anlık araç takibi yapılabiliniyor. Projeyle; zamandan tasarruf sağlanması ve hızların izlenmesi nedeniyle sürücüden kaynaklanan trafik kazaları azalırken yakıt tasarrufu da sağlandı. Araç yönetimi optimum hale getirildi. Böylelikle belediyemize ait araçların daha etkili ve verimli çalışmaları sağlandı. Bu sistem sayesinde acil müdahale ve kurtarma çalışmaları da daha etkin bir şekilde yürütülüyor” açıklamasında bulundu.
e-İmzaya geçmek istediklerini de kaydeden Üveyiz Ünal Zaim, “Doküman yönetiminin, arşivin sayısal imzayla yürütülmesini istiyoruz. Altyapımız hazır. Kağıt israfı orman israfıdır. e-Devlet kapısının dışında, kurumların birbiriyle bütünleşmesi lazım; bu çok daha önemli. Kurumlar bilgi paylaşmında bulunmuyor; “Benim bu” mantığını kaldırmayı sağlamak gerekiyor. Her şeyi bütünleşmiş (entegre) düşünmek gerek” dedi.