Almanya’da internet üzerinde telif tartışması
Almanya, geçtiğimiz günlerde İnternet üzerindeki fikri mülkiyet haklarını koruyan bir yasa tasarısını kabul etti.
Almanya’da kabul edilen yasa tasarısı, internet üzerinden yayınlanan içeriklerde yayıncının hakkını korumasına rağmen, Google gibi arama motorlarının yeni içerikleri gösterebilmek için ödeme yapmasını sağlamayı başaramadığından dolayı zayıf olarak nitelendirildi.
Almanya’da yıllardır tartışılan tasarı, reklamcıların ve okuyucuların sanal dünyaya akın etmesiyle basının yeni bir gelir kapısı bulmak için çabalamasına bağlı olarak ortaya çıktı.
Ülkedeki hukukçular, internet lobicileri ve diğer kesimlerin bilgi özgürlüğü üzerine yaptıkları tartışmalar arasında Alman Şansölye’si Angela Merkel’in merkez sağ koalisyonunun temellerini attığı yasa tasarısına karşı çıkan Google, ‘Defend Your Web’ adı altında bir bilgilendirme sitesini aktif hale getirmişti. Google, yaptığı lobi çalışmalarında yasanın şirketler için daha fazla maliyet ve kullanıcılar için daha az bilgi erişimine neden olacağını vurgulamıştı.
‘Yardımcı telif hakları yasası’ ile şu anda arama motorları, içeriklerin sadece başlık ya da küçük alıntılar gibi belli başlı kısımlarını görüntüleyebilecek. Daha fazla içeriğin görüntülenebilmesi içinse bir ödeme yapılması gerekecek. Yasaya karşı çıkan partiler yasanın dilinin anlaşılmasının güç olduğunu ve yanlış yorumlamalara neden olabileceğini savunuyor. Muhalefet partiler aynı zamanda iktidarın azınlıkta olduğu bir üst meclis olan Bundesrat’da yasaya karşı duracaklarını ifade ediyor.
Geçtiğimiz hafta Alman Yeşiller Partisi’nin resmi sitesinde yayınlanan bir duyuruda, bu yasa tasarısıyla kimin kimden korunduğunun belli olmadığı ve kanunsuz bir iş yapıldığı vurgulanmıştı.
Google da aynı doğrultuda eleştiriler yaparak, yasanın ne mantık ne de ihtiyaç açısından elle tutulur bir yanının olmadığını, hem ekonomiye hem de Alman internet kullanıcılarına zararlı olduğunu, İletişim Yöneticisi Kay Oberbeck vasıtasıyla açıkladı.
Yasa tasarısı Almanya’daki gazete yayıncıları açısından ise oldukça sıcak bir şekilde karşılandı. Tasarı yayıncılar tarafından “sayısal dünyada yasal bir düzen oluşturmak için oldukça önemli bir unsur” olarak nitelendirildi.