Teknoparklar, stratejik alanlarda projelerin yürütüldüğü bölgelere dönüştü
‘Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Bölgeleri Zirvesi’, Bilişim Vadisi’nde 12 Kasım tarihinde düzenlendi. Zirvede; Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri için 10 kategoride 30, Teknoparklar için de 4 kategoride 12 olmak üzere toplamda 42 ödül sahiplerini buldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “İnovasyon ekosistemimizin tecrübesi arttıkça ülkemizin rekabetçi pozisyonu daha da güçlenecek” değerlendirmesini yaptı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen ‘Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Bölgeleri Zirvesi’, başta Ar-Ge ve tasarım merkezleriyle teknoloji geliştirme bölgeleri olmak üzere, Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin önemli aktörlerini bir araya getirdi. Kamu kuruluşları ve özel sektörün de yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, başarılı bölge ve merkezlere çeşitli kategorilerde ödül verildi. Zirveye; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ve komisyon üyeleri de katıldı.
Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri, inovasyon ekosistemimizi besleyen bir diğer önemli unsur
Zirvede yaptığı konuşmada Bakan Varank, “Sağladığımız desteklerle sadece 5 olan Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısını 89’a çıkardık. Teknoparklar ülkemizdeki yenilikçi ve teknoloji tabanlı girişimciliğin kalbi oldu. Bugün geldiğimiz noktada Teknoparklar; ulusal ve uluslararası yatırımcıların ciddi yatırımlar yaptığı, milyonlarca dolarlık ihracatın gerçekleştiği, yapay zekâ, sağlık ve ‘drone’ teknolojileri gibi stratejik alanlarda kritik projelerin yürütüldüğü bölgelere dönüştü” açıklamasını yaptı ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Teknoparklarla birlikte, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri de inovasyon ekosistemimizi besleyen bir diğer önemli unsur. İlk defa bizim dönemimizde başlayan bu yapıların sayısı bugün 1.600’ün üzerinde. Geçtiğimiz yıl Ar-Ge harcamaları, özel sektörün öncülüğünde bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 55 Milyar Liraya yükseldi. Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı binde 5’ten yüzde 1,09’a çıktı. Ar-Ge istihdamı 6 kat artarak 200 bine, yerli patent sayısı da 20 kat artışla 8 bin 200’e ulaştı. Dijital dönüşümde, yeşil dönüşümde, yapay zekâda, elektrikli ve otonom araçlarda hatta uçan arabalarda firmalarımız ciddi çalışmalar yürütüyor.
Dijital dönüşümde ülkemizi kritik teknolojilerin pazarı değil üretim üssü yapmak için işletmelerimize büyük çaplı destekler sağlıyoruz. Yeşil dönüşümde AB Yeşil Mutabakatına uyum çerçevesinde eylemlerimize hız kazandırdık. TÜBİTAK aracılığıyla yeşil dönüşümde Ar-Ge ve inovasyona ilişkin ciddi destekler sağlıyoruz. Yapay zekânın doğru yönetişimi için Dijital Dönüşüm Ofisi ile birlikte Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’ni yayımladık. Türkiye’de milyar dolar değerlemeye ulaşan ‘start-up’ların yani ‘unicorn’ların, bizim tabirimizle ‘turcorn’ların sayısı 5’e ulaştı. Bu ‘unicorn’lardan bir tanesi teknoloji geliştirme bölgelerinden çıktı. Üç tanesi kendi Ar-Ge Merkezine sahip. İnovasyon ekosistemimizin tecrübesi arttıkça ülkemizin rekabetçi pozisyonu daha da güçlenecek.”
Dijitalleşmeye yatırım yaparsanız daralmalarda bile değeriniz artar
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, pandemi sürecinden bahsederek her krizin yeni fırsatlar doğurabileceğini aktararak “Haziran ayında dünyanın en değerli 100 şirketi açıklandı. Ekonomik daralma olsa bile bu 100 değerli şirketin marka değeri yüzde 42 artt.
Eğer siz, Ar-Ge’ye, inovasyona, dijitalleşmeye yatırım yaparsanız daralmalarda bile değeriniz artar” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Bilal Macit de, 8 binden fazla firmanın, 89’dan fazla Teknoparkın, 150 binden fazla Ar-Ge ve tasarım personelinin ekosistemde yer aldığını kaydederek ‘Milli Teknoloji Hamlesi’yle birlikte çok daha fazlasını yapacaklarını vurguladı.
En iyi gelişme gösteren TGB’ler; Konya İnnopark TGB, Bilişim Vadisi ve Trabzon TGB
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşlarıyla üretim sektörlerinin iş birliğini sağlamak amacıyla kurgulandı. TGB’lerin performanslarının izlenmesi; politika, strateji ve yol haritası oluşturmalarına katkıda bulunmak amacıyla 2012 yılından bu yana Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi hazırlanıyor. Zirve kapsamında ‘Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2020 yılı Performans Endeksi’ sonuçları da açıklandı. Buna göre; 10 yaş ve üzeri TGB sıralamasında Yıldız Teknik Üniversitesi TGB birinci, Bilkent Cyberpark ikinci, ODTÜ Teknokent üçüncü oldu. 5-10 yaş aralığında gelişmekte olan TGB’ler arasında Teknopark İstanbul, İstanbul Üniversitesi TGB, Ege Teknopark TGB ilk üçte sıralandı. 5 yaşından küçük erken aşama TGB’lerde Bilişim Vadisi, Ankara Teknopark TGB, Konya (İnnopark) TGB zirvede yer aldı. En iyi gelişme gösteren TGB’ler; Konya (İnnopark) TGB, Bilişim Vadisi ve Trabzon TGB oldu. Zirvede, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin gelişimlerinin değerlendirilmesi ve Ar-Ge ve teknoloji politikalarına ışık tutulması amacıyla yapılan performans endeksi sonuçları da açıklandı. Başarılı Ar-Ge ve tasarım merkezleri ödülleri sahiplerini buldu. Ayrıca 187 firmaya Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Belgesi verildi.