Zammın ötesinde ‘bağlılığı’ sağlamak var!
O.H.D. Danışmanlık & İletişim kurucusu Özlem Helvacı, İstinye Üniversitesi İSBF – İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mine Afacan Fındıklı ve Kolaysoft Teknoloji Genel Müdürü Kezban Boztürk tarafından, bilişim, hizmet, perakende, üretim, inşaat olarak 5 ana grupta toplanan 14 sektörde 100’ü aşkın şirketin katılımıyla “2022 Yılı Sektör Bazlı Ücret Artış Oranları Anketi” gerçekleştirildi. Elde edilen sonuçlara göre, kurumların yüzde 95’i 2022 yılında bir kez ücret artışı yapmayı planlıyor ve zam ortalaması yüzde 19-25 bandında öngörülüyor. Ankete katılan kurumların yüzde 91’i, 2022 zammını Ocak – Mart ayında yapmayı planlarken, önceki yıllardan farklı olarak bu yıl, çalışan memnuniyetini ve bağlılığını göz önünde bulunduran şirketlerin de bir enflasyon düzenlemesi yapması söz konusu olabilir.
Katılımcılarının yüzde 84’ünü yerli sermayeli şirketlerin oluşturduğu araştırmaya göre, bilişim, hizmet, perakende ve üretim sektörleri 2022’de bir kez zam yapmayı planlarken, inşaat-mühendislik sektöründeki kurumların yüzde 25’i 2 kez zam yapmayı planlıyor. 2022 için şirketlerin bütçeledikleri ortalama ücret artışı ise yüzde 19-25 bandında.
Çalışanlara sunulan yan haklarda ilk sırayı, bu yıl da yüzde 63,6 ile sağlık sigortası alıyor. Performans primi, şirket aracı, esnek yan haklar da çalışanlara sunulmaya devam edecek. 5 sektörde gruplanan, 14 sektör ve 100 den fazla şirketin katılımı ile yapılan anket sonuçlarına bakıldığında, katılımcıların yüzde 65,5’i asgari ücret artış oranı yüzde 20-30, yüzde 16,4‘ü ise yüzde 30-40 bandında bekliyor.
Ücret yönetimi ve yan haklar daha stratejik bir boyut kazanırken, şirketlerin çalışan bağlılığını etkilemeden, ancak maliyetlerini en doğru şekilde yönetecekleri stratejiler geliştirme eğilimlerinin önemi artıyor. Çalışan bağlılığı için farklı yan haklar belirleme eğilimine dikkat çeken Özlem Helvacı, “Anket sonuçlarına sadece, “ücret artışı ve bütçe yönetimi” olarak bakılmaması gerek. Ücret artışı ve yan hakların yanı sıra, çalışan bağlılığının nasıl destekleneceğinin öneminin de anlaşılması bu dönemde daha kritik. Şirketlerin özellikle operasyona yönelik süreçlerini hızla dijitalleştirmesi gerekiyor. Özellikle İK süreçlerindeki dijitalleşme, İK’cıların çalışan bağlılığı konusuna daha yoğunlaşmalarını sağlayacaktır” dedi. İstinye Üniversitesi İSBF – İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mine Afacan Fındıklı, “Çalışana değerli olduğunu hissettiren, kendisine ve ailesinin düşünülerek planlanmış olduğunu gördüğü empati içeren işler ve yan haklar kıymetlidir” derken, Kolaysoft Teknoloji Genel Müdürü Kezban Boztürk, “KolayPeyk ile yasal mevzuatlara uygun bir iletişim kanalı oluşturduk. KolayPeyk platformu, barındırdığı özellikler bakımından, kısa zamanda İK departmanlarının vazgeçilmez bir ürünü olmakla beraber; eşitlik, güvende çalışmak ve tasarruf sağladı” dedi.