UAB, erişilebilirliği ulaşıma yönelik tüm uygulamaların odağına koyuyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 3 Aralık tarihinde Sirkeci Garı’nda düzenlenen, bakanlık tarafından hazırlanan ‘Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı 2021-2025 Lansmanı’na katıldı. Çalışmada; 33 ayrı eylem ve bu eylemlere bağlı tam 90 ayrı adım planlandı.
Bakan Karaismailoğlu, ‘Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı 2021-2025 Lansmanı’nda yaptığı konuşmada, “En kıymetli varlıklarımızdan olan yaşlı ve engellilerimiz için neler yapsak, ne kadar çalışıp çabalasak az gelir. Bu konudaki çalışmalarımıza yön veren de yaşlı ve engelli vatandaşlarımızın sosyal yaşama giderek daha fazla katılmalarıdır. Küresel gelişmeler ve eğilimler doğrultusunda ulaştırma ve altyapı yatırımlarımızı hareketlilik, dijitalleşme ve lojistik ekseninde gerçekleştiriyoruz. Hareketlilik odağındaki strateji ve politikalarımızda, ulaşım zincirinin tüm halkalarını kapsayacak şekilde, toplumun her kesiminin eşit koşullarda, kesintisiz, güvenli ve bağımsız şekilde erişimi büyük önem arz ediyor” değerlendirmesinde bulundu. Karaismailoğlu, bakanlık olarak erişilebilirliği ulaşıma yönelik tüm uygulamaların odağına koyduklarını vurgulayarak ulaşımda erişilebilirliği sürdürülebilir hale getirmek ve farkındalığı artırmak için erişilebilirlik eğitimleri düzenlediklerini aktardı. ‘Ulaşımda Erişilebilirlik Farkındalık Eğitimine Yönelik Dijital Platform’ oluşturduklarını kaydeden Bakan Karaismailoğlu, bir diğer hizmetin de ‘Herkes İçin Hareketlilik Mobil Uygulaması’ olduğuna dikkat çekti. Karaismailoğlu, “Bu çalışma, hareket kabiliyeti kısıtlı bireylere erişilebilir ve emniyetli ulaşım hizmeti sağlanmasını teminen geliştirilen bir mobil uygulama projesidir” dedi.
‘Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı’ ortak akıl, iş birliği ve çabasıyla hazırlandı
“‘Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı’, yaşlı ve engelli, hareket kabiliyeti kısıtlı vatandaşlarımızın önündeki engelleri kaldırmak, hayata katılımlarını teşvik etmek ve ülkemizin geleceği için son derece kritik önemde” ifadesini kullanan Karaismailoğlu, “Tüm toplumumuzun, farklı ihtiyaçlara sahip tüm vatandaşlarımızın, kendilerine uygun tasarlanmış hizmetlere ve erişilebilirlik olanaklarına sahip olmasını, gelişmişlik düzeyimizin bir göstergesi olarak kabul ediyoruz” dedi. Karaismailoğlu, ulaşımda erişilebilirliğe yönelik kurumsal kapasitenin ve teknolojik yeniliklerinin uygulamalara adaptasyonunun yeterli düzeyde olmadığını kaydetti. ‘Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı’ çalışmalarını, kamu kurumları, özel sektör firmaları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin katılımıyla geniş bir yelpazede odak gruplarıyla ele aldıklarını anlatan Bakan Karaismailoğlu, “Süreçte; 8 saha incelemesi yaptık. 39 teknik rapor hazırladık. 35 Çalışma Grubu oluşturduk. 23 çevrim içi toplantı yaptık. 12 teknik çalıştay düzenledik. Paydaşlarımızın görüşleri doğrultusunda amaç-hedef-eylem ilişkileri belirleyerek ölçüm kriterleri, izleme sıklığı gibi belgeye yön veren ölçütleri netleştirdik. Hazırlanan belgemizi 274 paydaşımızın görüşüne sunduk ve 950 görüş aldık. Nihai haline getirilen belgemiz, böyle güçlü bir ortak çalışmanın ürünüdür. İlgili kesimlerin ortak aklı, iş birliği ve çabasıyla hazırlanan çalışmamız, 2 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı Genelgesi olarak yayımlandı. Bu yoğun ve hassas çalışmada, 33 ayrı eylem ve bu eylemlere bağlı tam 90 ayrı adım planlandı” açıklamasını yaptı.