BT etkinliklerine katılmayan bilişim devi
Her yıl belirli tarihlerde gelenek haline gelen fuar, kongre gibi etkinliklerde BT dünyasının en güçlü kuruluşlarından birinin yokluğu her zaman hissediliyor. 15-18 Şubat tarihleri arasında Barselona’daki küresel mobil telefon endüstrisinin en büyük etkinliği olan GSMA Mobile World Congress’de ürünleri en çok konuşulan şirket bu kez de bu etkinliğe katılmamıştı. Daima bir sır perdesi altında çalışarak geliştirdiği ve kendi düzenlediği etkinliklerde çoğu kez devrim niteliği taşıyan yeni ürünlerini tanıtan Apple’ı bu yıl da Fira de Barcelona kongre salonunda gözler bir kez daha aradı.
Kongre binasının bir başka köşesindeki App Planet adlı salonda pek çoğu iPhone için uygulama geliştiren küçük geliştiricilerin stand sayısı 50’yi geçiyordu. Apple ise bu etkinliğe sadece birkaç yöneticisini göndermekle yetinmişti. Bir yıl süren ve pek çok spekülasyona yol açan iPad Ocak ayında Apple’ın medyadan özel davet ettiği kişilerin katıldığı San Fransisko’daki toplantıda tanıtıldıktan sonra Barselona’da dikkatler netbook üreticilerinden Acer, Asus ve HP gibi şirketlerin tabletler ile ilgili planlarına çevrildi.
2007 yılında çıkan ve aradan geçen üç yıla yakın bir sürede küresel mobil endüstrisine yepyeni boyutlar kazandıran iPhone ile Apple şimdi akıllı telefon alanında Aralık ayındaki yüzde 16,4 küresel pazar payı ile Nokia ve BlackBerry’i üreten Research In Motion (RIM)’in arkasından üçüncü sıraya yerleşti. Donanımın yanı sıra iPhone ile beraber mobil yazılım uygulamaları Apple için yeni bir gelir kaynağını oluşturdu.
Mobil telefon uygulamaları için 4.2 milyar dolar
Pazar araştırma kuruluşu Gartner’a göre büyük çoğunluğu iPhone için olmak üzere geçen yıl tüketiciler mobil telefon uygulamaları için 4.2 milyar dolar harcadı. App Store’lardaki satışlardan sağladığı gelirlerin yüzde yetmişi bu uygulamaları geliştiren yazılım geliştiricilerine ayrıldıktan sonra Apple’ın 2009 yılındaki uygulama geliri yaklaşık 1 milyar dolar oldu. Apple için geliştirilen 100 binden fazla mobil uygulama ile beraber bu yıl içinde akıllı telefon uygulama satışlarının yüzde 62 büyüyerek 6.8 milyar dolara erişmesi öngörülüyor. Nokia’dan yapılan bir açıklamada Ovi adlı çevrimiçi işinde indirilen uygulamaların sayısının günde bir milyonu geçtiği belirtiliyor. Bu arada Samsung, LG, RIM ve Google’ın yeni açılan uygulama mağazalarındaki trafiğin her geçen gün daha da büyüdüğü gözleniyor.
Almanya’da ve 12 Avrupa ülkesinde iPhone’nın yetkili satıcısı olan Deutsche Telekom’un yan kuruluşu T-Mobile bu ürün sayesinde sadece Almanya’da 1.2 milyon yeni abone kazanırken veri tüketimi de son derece artmış bulunuyor. Şimdilik iPhone’ın ABD’deki tek yetkili satıcısı olan AT&T Mobility dışında Apple’ın iPhone için başka bir şirket tarafından satışına olanak tanıması halinde T-Mobile’ın bu ülkede bu işi almak için her türlü çabayı göstereceği bekleniyor.
Fransa ve İngiltere’de Apple sırasıyla Orange ve Telefonica’nın sahibi olduğu 02 adlı şirketlerin yanı sıra başka kuruşlar ile de iPhone satışlarını yürütüyor. Orange Avrupa, Afrika, Asya ve Ortadoğu’da 29 ülkede iPhone’ın satışlarını üstlenmiş olup geçen yılın Kasım ayı sonuna kadar sattığı 1.7 milyon iPhone ile azalan sabit
hat gelirlerinin bir ölçüde telafi ettiği görülüyor. Ayrıca Orange Apple ile ortak geliştirdikleri ve sadece Fransa’da iPhone ekranında izlenecek olan Orange TV Programming adlı bir uygulamayı da devreye sokmuş bulunuyor.