“Değerli bir çalışma yaptığınızda mutlaka toplumda yansıması oluyor”
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı görevini sürdüren, daha önce Bilişim ve Internet Araştırma Komisyonu Başkanlığı yapan Prof.Dr. Necdet Ünüvar, 182 paydaş ile hazırlanan raporun süreçlerini paylaştı.
Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonunun tamamlandığını kaydeden Prof.Dr. Necdet Ünüvar, komisyonun hazırladığı raporun Meclis başkanına teslim edildiğini dile getirdi. Bir tane internet tabiri olduğunu, ama internete herkesin farklı bir pencereden baktığını söyleyen Ünüvar sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kimisi internete risk, kimisi de fırsat penceresinden bakıyor. Fırsat penceresinden bakan biri aynı zamanda risk penceresinden de bakabiliyor. Bu toplumda çok tartışılan bir konuydu. Meclis başkanımız da çocuklarla ilgili bir etkinlikte internetin hayatımızı çok etkilediğini ve bu konunun tüm boyutlarıyla araştırılması gerektiğini ifade etti. Sonra tüm parti grupları araştırma komisyonu kurulması için önerge verdiler. Adı çok uzun, 27 kelimeden oluşan bir komisyon kuruldu. 17 milletvekilinden oluşan komisyonda farklı açılardan konuya yaklaşan arkadaşlarımız vardı. İnternetin bağımlılık yapıcı özelliğinden, toplum hayatı üzerindeki etkileri üzerine odaklanmaktan, bilişimin öneminden, siber güvenlik, bilgi güvenliği, bilişim suçları açısından değerlendirenler oldu. Önce komisyonun adını kısaltarak Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu olarak değiştirdik.
İlk 15 günlük çalışmanın sonrasında bütün arkadaşlarımız, aslında bireyi ilgilendiren hususların toplumun bütününü de ilgilendirdiğini, toplumun bütününü ilgilendiren hususların da bireyi ilgilendirdiğini fark ettiler. Komisyona davet ettiğimiz paydaşlar arasında; bir ‘hacker’ da bulunuyordu. Hacker’ın verdiği bilgiye göre küçücük bir açık kocaman bir deliğe yol açabilir, dolayısıyla hiçbir konu bir diğerinden daha önemli ya da daha önemsiz değil. Komisyon çalışmalarını 3 ay boyunca sürdürdük. Bu konuyla ilgili söyleyecek sözüm var diyen herkesi davet ettik, ziyaret ettik, toplam 182 paydaş dinledik.”
1160 sayfalık kapsamlı bir rapor oluşturuldu
Komisyon raporunda beş tane önemli kısmın olduğunu belirten Ünüvar, “Bilişimin istihdam, gelişme, kalkınma ve inovasyonu içeren ekonomik yönünü, eğitim ve sağlığı kapsayan sosyal ve toplumsal boyutunu ele aldık. Ayrıca e-Devlet uygulamaları üzerinde durduk. Türkiye’de ne yapılıyor, dünyada ne yapılıyor, ne yapmamız lazım, uygulamaları nasıl uyarlayabiliriz sorularını sorduk. Bir diğer kısım da bilgi güvenliği ve bilişim suçları oldu, bireysel veya kamunun bilgi güvenliği. Bilişim suçları da bunun içerisinde. Bir diğer konu da internet medyası ve onun sorunları oldu. Bu kadar yoğun çalışma sonucunda ekleriyle beraber 1160 sayfalık kapsamlı bir rapor oluşturuldu” dedi.
Ünüvar, süreci şöyle anlattı:
“Raporumuzu ilgili kurumlara ve birimlere gönderdik, göndermeye de devam ediyoruz. Bundan sonraki süreç şöyle işleyecek: İlgili kurumlar raporu alacaklar, değerlendirecekler. Binali Yıldırım’la da raporu paylaştık. Önerilerimizin bir kısmının hayat geçtiğini de görüyoruz. Mesela Siber Güvenlik Kurulu kurulsun istiyorduk, biliyorsunuz kuruldu. Bizim alternatif üç önerimiz var. İlki Bilişim Bakanlığı’nın kurulması, ya da Başbakanlığa bağlı bilişim ajansı kurulabilir. Bir diğeri de mevcut bakanlıklardan birinin kurumsal yapılandırması güçlendirilebilir.
Şu anda üçüncüsü ön planda görünüyor. Zaten her şey bakanlığın kurulmasıyla bitmiyor. Çalışmalarınızı bakanlık kurmadan bir bakanlığın bünyesinde de yapabilirsiniz. Bundan sonraki süreç takiple olacak. İlgili kurumlarla, birimlerle sık sık bir araya gelerek, farklı toplantılarda meramımızı anlatarak, raporumuzu tanıtarak. Bu çerçevede gitmemiz gerekiyor ki raporumuz hayata geçsin. Değerli bir çalışma yaptığınızda mutlaka toplumda yansıması oluyor. Dolayısıyla yapılan şey zaman alabilir, her şey anında hayata geçmez. Hazırladığımız raporda 154 tane önerimiz var. Bütününün hemen hayata geçmesini beklemek yanlış olur, zamana ihtiyaç var, kurumların çalışması gerekiyor. Biz de motivasyonu üstleneceğiz. Görüştüğümüz kurumların algı seviyesinin bir önceki aya ve yıla göre giderek arttığını görüyoruz.
Bilişim İhtisas Mahkemeleri kurulmalı
Prof. Dr. Necdet Ünüvar, ‘Hosting’in (barındırma hizmetleri) yayıncılık anlamında son derece önemli olduğuna değinerek şunları söyledi:
“Hosting, bilgilerinizi depolayacağınız bir veri merkezinin olması demek. Bu bir günde hayata geçmez. İnternetin haber akışı esnasında omurgaları vardır. Bunlar Frankfurt, Amsterdam, Viyana’da bulunuyor. Biz İstanbul’da da olsun diyoruz. Yüksek öğretim müfredatına ‘Bilişim Hukuku’ girsin istiyoruz. YÖK’le bunu konuştuk. Artık bilişim araçları kullanılarak çok fazla suç işleniyor. Buna vâkıf savcıların, hâkimlerin daha çok olması, olanın da daha çok bilgisi olması, bilgisi olmayanın da bilgilenmesi gerekiyor. Bu da ancak hukuk fakültelerine, bilişim hukuku kürsüsü kurarsanız olabilir. Ayrıca, Bilişim İhtisas Mahkemeleri kurulsun istiyoruz. Bunun önemli bir karar olduğunu düşünüyorum. Raporumuzda bilişim okur yazarlığını öne çıkardık. Artık interneti bizden daha fazla ve iyi kullanan yeni genç bir nesil var. Eskiden kuşak çatışması derdik, şimdi kuşak çatışması yerine bilgi çatışmasından söz ediyoruz. Çocuklarımızla daha sosyal ilişkiler kurmak istiyorsak, aynı dili konuşmamız çok önemli. Bilinçli genç bir nesil oluşturmalıyız. Bir yandan da belli yaş üstündekilerin bilişim okuryazarlık seviyesini artırmamız gerekiyor. İnsanların bilmediği bir ortam meçhuldür. Meçhul de her zaman ürpertir. Ürpertiyi azaltmak adına belli yaşın üstündekilerin bilişim okuryazarlığını artırmamız çok önemli.”