Dünya liderleri İstanbul’da buluşacak
Bugüne kadar çok farklı ülkelerden dünyaca ünlü devlet adamları, iş adamları, CEO’lar, akademisyen ve bürokratları bir araya getiren forum; İstanbul’un, dünyanın geleceğiyle ilgili önemli kararların alındığı bir şehir haline gelmesini de hedefliyor.
World Political Forum’da bu yıl; ekonomi, enerji, uluslararası ilişkiler, çevre ve toplum ana başlıkları altında güncel sorunlar değerlendirilip çözüm önerileri ortaya konulacak.
Dünyanın dört bir tarafından gelen yüksek profilli katılımcılarla gündemdeki uluslararası politik, ekonomik ve sosyal meselelerin tartışıldığı bir platform haline gelen World Political Forum’un üçüncüsü başlıyor. Bu yıl 26 – 28 Haziran tarihleri arasında İstanbul WOW Hotel’de düzenlenecek foruma 60 ülkeden yaklaşık 200 konuşmacının ve yüksek profile sahip 1000 izleyicinin katılması planlanıyor. Forum süresince geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da çok sayıda ülkeden devlet ve hükümet başkanları, politikacılar, iş adamları, CEO’lar, iş kadınları, ekonomistler, akademisyenler, inanç ve kanaat önderleri İstanbul’da buluşacak. Dünyaya yön verenler, gelişmelerin odak noktasını uluslararası boyutuyla ele alacak; düşüncelerini muhatapları, iş konseyleri, ikili görüşmeler ve uluslararası kamuoyuyla paylaşacak. İstanbul’un, dünyanın geleceğiyle ilgili önemli kararların alındığı bir şehir haline gelmesini hedefleyen forum, iş toplantıları ve ikili anlaşmalara zemin oluşturması bakımından “İstanbul Network Kulübü” özelliğini de taşıyor.
Ana tema: Yeni ve Adil Bir Dünya Düzeni
Yüzyıllardır üstlendiği tarihi misyonuyla yalnızca kıtaları değil, medeniyetleri ve kültürleri de buluşturan İstanbul, bir kez daha önemli bir zirveye ev sahipliği yapacak. “Sınır aşan sorunların çözümüne, sınır aşan iş birlikleriyle ulaşılabileceği” gerçeğinden hareket eden World Political Forum’un bu yılki ana teması ise ‘Yeni ve adil bir dünya düzeni’ olarak belirlendi.
Herkesi kucaklayan yeni bir düzene ihtiyaç olduğunu, bunun da çok taraflılık, katılımcılık ve adil bir ekonomik dünya düzenini kapsayan kültürel bir birliktelik içermesi gerektiğini vurgulayan World Political Forum Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eyüp Özgüç, “Dünya genelinde yaşanan sürece baktığımızda yeni bir anlayışa ve uluslararası ekonomik diplomatik örgütlerin yeniden yapılanmasına ihtiyaç olduğu ortaya çıkıyor. Bu yeniden yapılanma World Political Forum’da hayat bulacaktır” dedi.
İstanbul’un dünyanın en önemli istişare ve karar alma merkezlerinden biri olmasını hedeflediklerini belirten Özgüç, ilk iki yılında gerek katılımcıların ilgili gerekse gündeme getirilen konularla World Political Forum’un büyük ilgi gördüğünü belirterek şöyle devam etti:
“Hepimiz hızla değişen bir dünyanın evrensel tanıklarıyız. Bu değişim, bölgesel değil, küreseldir. Ekonomik kriz ve değişim talebi, demokratik veya ekonomik olarak geri kalmış ülkelerde değil, dünyanın refah düzeyi en yüksek ülkelerinde de yaşanıyor. Herkesi kapsayan ve kucaklayan yeni ve adil bir düzene ihtiyaç var. Bu düzen çok taraflılık, katılımcılık, adil bir ekonomik dünya düzeni ve kapsayıcı bir kültürel birliktelik içermelidir. Toplumları birleştiren sosyal, politik ve ekonomik adalet, düşmanımız değil, dostumuzdur. Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz World Political Forum’un ana temasını da bu yaklaşımla Yeni Ve Adil Bir Dünya Düzeni olarak belirledik. World Political Forum’a dünyanın gösterdigi ilgi gerek bizim açımızdan gerekse İstanbul açısından gurur verici.”
Toplam 32 oturum düzenlenecek
Dünyadaki değişimleri çok yakından takip eden ve her fırsatta değişim ve yeniliğin öneminin altını çizen World Political Forum’un 2013 zirvesi boyunca; gündeme ilişkin güncel oturumlar, taraflar arası ikili görüşmeler ve iş konseyleri gerçekleştirilecek. Tarihi mekanlarda verilecek yemek davetleri ile protokol konukları bir araya gelecek. İlk gün gala yemeği ile başlayacak ve ardından 3 gün boyunca paralel oturumlarla ve iş görüşmeleriyle devam edecek olanWorld Political Forum’da;ekonomi, enerji, uluslararası ilişkiler, çevre ve toplum ana başlıkları altında güncel sorunlar değerlendirilip çözüm önerileri ortaya konulacak. Toplam 32 oturumun düzenleneceği forumu, bin 200 kişinin takip etmesi bekleniyor.