Tekilleştirme için karar aşamasında analizler belirleyici olmalı
Tekilleştirme çözümleri, elinizde olan veri tipi ve işletmenizin ihtiyaçlarına göre büyük bir çeşitlilik gösteriyor. Hangi çözümün size uygun olduğunu anlamak için analiz çalışmalarının önemi büyük.
Gelelim dosyanın üçüncü kısmına. Tekilleştirme çözümünü beğendik, uygulamaya karar verdik. Peki tekilleştirme çözümlerini tercih ederken ve uygularken dikkat edilmesi gereken noktalar neler? İdeal uygulamalar kurumlara hangi avantajları sağlıyor, yanlış uygulamalar ne gibi riskler taşıyor?
4S Ürün Teknolojileri Danışmanı Volkan Ünlüer’e göre karar aşamasında kurumun veri ve altyapı analiz sonuçları kesinlikle tek belirleyici etken olmalı. Örneğin ağırlıklı olarak çoklu ortam uygulamaları kullanan kurumlarda tekilleştirmenin sistem verimliliğine bir katkısı yok. Sanal masaüstü veya uzak mesafeler arası veri transferi uygulamaları kullanan kurumlarda, ağ verimliliğini en üst seviyeye çıkarabilmek için hedefte değil de kaynakta tekilleştirme uygulamak gerekiyor. Sanal sunucu kullanan kurumlarda performans kaybına yol açmadan depolama alanı ihtiyacının minimuma indirilmesi amacıyla hedefte tekilleştirme yapmak da mümkün. “Bu analizler sayesinde gereksiz yatırımların yapılması başlangıç aşamasında engellenmiş olur. Bunun yanı sıra kısa ve uzun vadede kurum yararına en fazla fayda sağlayacak yöntem seçilebilir ve en verimli şekilde planlama yapılabilir” diyor Ünlüer.
Datacore Müşteri ve Profesyonel Hizmetler Müdürü Hüseyin Şaşmaz’ın görüşü, kurumun verilerinde görüntü ve imajların olduğu bir alan varsa tekilleştirme çözümünün fazla bir fayda sağlamayacağı yönünde. “Kurumlar genellikle tekilleştirme çözümlerini dosyalarda, e-postalarda, veritabanlarında ve bir de günümüzün popüler sanal ortamlarında tercih ediyorlar” diyor Şaşmaz. “Tekilleştirme, sanallaştırma ortamlarında çok büyük fayda sağlıyor. Düşünün ki sanallaştırmayla n tane işletim sistemi ve veriyi tek bir ortamda bulundurabiliyorsunuz. Hepsini tek bir ortamda tekilleştirdiğiniz zaman maksimum fayda sağlıyorsunuz.”
Verisini kaybeden kurumların 6 ay – 1 yıl ömrü kalıyor
GlassHouse Türkiye Satış Yöneticisi Ömer Öztürk’e göre ihtiyaçlarının farkında olan kurumların önünde cevaplanacak iki temel soru var. Birincisi, mevcut sistemdeki sorunların üstesinden gelecek, istenilen performans ve güvenlik kıstaslarına uygun çalışacak tekilleştirme teknolojili ürünün hangisi olduğu. En az birinci soru kadar önemli olan diğer soru ise, doğru çözümü projelendirebilecek, demo çalışmalarını yapabilecek, yazılım ve donanımı bizzat kurabilecek, gerekli eğitimi verebilecek ve sistemin ömrü boyunca ihtiyaç duyulan her anda 7/24 yanınızda olup sorun çözebilecek yetenekte yerli iş ortağının kim olduğu. “Seçtiğiniz teknoloji ancak ikinci soruya doğru cevabın bulunmasıyla işinize yarayacaktır” diyor Öztürk. “Tekilleştirme teknolojisinin en yoğun kullanıldığı yedekleme operasyonlarında böyle bir iş ortağından mahrum olmak, kurumların en değerli varlıkları olan verinin korunduğu son kalenin düşmesi demektir. Verisini kaybeden kurumlar istatistiklere göre 6 ay ile 1 yıl arasında kapanmaktadır.”
IBM Türk Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu, “Çözüm aşamasına gelindiğinde genellikle yedekleme performansı ve tekilleştirme oranları göz önüne alınarak karar veriliyor” diyor. Burada en önemli konulardan biri de geri yükleme (restore) performansı. Bu konunun mutlaka değerlendirme kriterlerinden biri olarak ele alınması gerekiyor. Bir diğer unsur da yüksek tekilleştirme oranlarına da ulaşılsa, klasik olarak arşivlenecek ve uzun süre saklanacak verilerin tekilleştirme ortamlarında saklanmasıdır. “Yaptığımız birçok TCO/ROI analizi uzun süreli arşiv için hala en doğru katmanın teyp olduğunu gösteriyor” diyor Uslu. Tekilleştirme altyapıları yedekleme ortamları ve kısa süreli arşivler için çok uygun olsa da uzun süreli arşivlerin teyplerde saklanması en verimli yöntem olarak görünüyor.
Uzman bir ekiple çalışmanın önemi büyük
KoçSistem Veri Merkezi Paylaşımlı Hizmetler ve Bulut Bilişim Grup Yöneticisi Bülent Okta, “Farklı prensip ve uygulama alanlarına sahip tekilleştirme teknolojilerinin varlığı, bu alanda bilgi birikimi ve tecrübesiyle müşterilerine en uygun çözümü sağlayabilecek uzman şirketlere olan ihtiyacı ortaya çıkarıyor” diyor. “Tekilleştirmenin sağladığı faydalardan tam anlamıyla yararlanmak için doğru yöntem ve teknolojinin seçiminde yapılacak olan kapasite belirleme ve planlama çalışmaları, konusunda uzman bir ekip ile beraber gerçekleştirilmelidir ki istenen sonuçlar eksiksiz olarak elde edilebilsin. Çünkü tekilleştirme, uygulanma şekline göre performansı etkileyebilir. Ayrıca seçilecek tekilleştirme çözümü veri tipinden bağımsız olmalıdır ki, maksimum verimliliğe ulaşmak mümkün olsun.”
Büyük şirketlerin depolama kapasiteleri, her yıl ortalama yüzde 50 büyüyor ve yüksek seviyelere ulaşan veri nedeniyle, enerji tüketimi ve sistem odasındaki yer darlığı pek çok şirket için sorun olmaya başlıyor. Veri tekilleştirme özelliğiyle kurumlar, depolama ünitelerinde ve yedeklemelerde ciddi oranda tasarruf sağlıyor. Etkin kullanılan depolama ve yedekleme üniteleriyle maliyet oranlarında düşüş ve daha hızlı yedekleme avantajı elde ediyor.