Biyometrik doğrulama dönemi
Ölçsan, Ingenico ve Safran Morpho işbirliği ile geliştirilen parmak biyometri verisi kimlik doğrulama sistemi “KİM Pozitif”, hastane ve sağlık kuruluşları için biyometrik kimlik dönemine, güvenli ve ekonomik geçiş sağlayacak. Sağlık hizmetlerinde biyometrik kimlik doğrulama çalışmalarında son aşamaya gelindi. Sistem, 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren tüm Türkiye’de fiilen uygulanmaya başlayacak. Uygulama kapsamında daha önce belirlenen avuç içi damar izi tanıma sistemine alternatif olarak parmak damar izi tanıma sistemi de kullanılacak. Uygulama kapsamında, tüm özel hastane ve üniversite hastanelerinin 1 Eylül 2013 tarihi öncesinde biyometrik kimlik doğrulama altyapısını tamamlaması gerekiyor. Bu tarihten sonra SGK MEDULA sistemi, biyometrik kimlik doğrulama yapılmayan işlemlere provizyon vermeyecek.
Yazılım ve donanım alanında çözümler sunan Ölçsan, Ingenico Türkiye ve biyometrik okuyucu sistemleri üreticisi Morpho işbirliğine giderek SGK onaylı parmak biyometri verisi tanıma sistemi “KİM Pozitif”i hayata geçirdi. Cihaz, Ankara Yenimahalle Devlet Hastanesi’nde gerçekleşen pilot çalışmanın ardından, SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü’nün onayını aldı.
Donanım üretimi de Türkiye’de olacak
KİM Pozitif; Ingenico’nun gelişmiş POS cihazı ile Safran Morpho’nun yüksek güvenlik sertifikalarına sahip biyometri sensöründen oluşuyor. KİM Pozitif’in üzerinde yer alan biyometri sensörü, T.C. Kimlik Kartı projesinde de kullanılan birincil sensör olma özelliği taşıyor. Tamamı Türk mühendislerinden oluşan ekiplerin tasarım ve yazılımları ile geliştirilen KİM Pozitif’in ilerleyen günlerde donanım üretiminin de Türkiye’de yapılması planlanıyor.
KİM Pozitif, yüksek güvenlik teknolojisi ile kayıt altına aldığı parmak biyometri verisini SGK içindeki ana bilgisayar sistemine gönderiyor ve daha önce kaydı olan kişileri de tanıyıp doğruluyor. Sistem, aynı kişinin farklı TC kimlik numaraları ile kaydına müsaade etmediği gibi kişilerin biyometrik verilerinin kalitesiz alınmasını da engelleyebiliyor. Sistemde tüm veriler kriptolanmış olarak saklanıyor ve doğrulanıyor. Bu konuda KİM Pozitif bileşenleri, en yüksek güvenlik kriterleri olan FIPS 201, FBI PIV IQS, PCI, EMV ve Common Criteria sertifikalarına sahip.
KİM Pozitif, büyüme çağında oldukları için damar yapısı değişip gelişen ve hatalı/geçersiz doğrulama oluşturma riski olan 12 yaş altı çocuklarda da “özel çocuk ve genç algoritması” ile kullanılabiliyor. Parmak dokusunun canlı olup olmadığını da ayırt edebilen cihaz, böylece her türlü suistimalin önüne geçiyor.
Ek bir lisanslama bedeli gerektirmeyen KİM Pozitif sınırsız sayıda poliklinikte kullanılabiliyor. Ergonomik ve kompakt yapısı ile bankolarda çok az yer kaplayan cihaz, POS ünitesi ile özel hastaneler ve diğer kullanılacağı noktalarda ödeme işlemlerini de yapabilecek.