Sosyal Marka Zirvesi gerçekleşti
Türk Telekom ana sponsorluğunda düzenlenen Sosyal Marka Zirvesi’ne sosyal medyadaki yükseliş damga vurdu Türk Telekom CEO’su Tahsin Yılmaz, yaptığı konuşmada markaların artık sosyal medya dışında kalma şanslarının olmadığını ve sosyal medyanın markalara değer kattığını söyledi.
Türk Telekom’un ana sponsorluğunu üstlendiği Sosyal Marka Zirvesi, 4 Nisan 2013’te gerçekleşti. Türk Telekom CEO’su Tahsin Yılmaz zirveye konuşmacı olarak katılırken, Medya İlişkileri Takım Lideri Çiğdem Keskin ve İnteraktif Pazarlama Takım Lideri Osman Fatih Cengiz zirvede düzenlenen panelde Türk Telekom’un sosyal medya stratejisini anlattılar.
Türkiye’de internet yüzde 72 oranında sosyal ağlar için kullanılıyor
Türk Telekom CEO’su Tahsin Yılmaz, zirvede yaptığı konuşmada bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu fırsatlarla ilgili bilgi vererek altyapı yatırımlarına son hızla devam ettiklerini ve Türkiye’nin her köşesine geniş bant erişimi sağladıklarını belirtti. “Doğu ile Batı arasında iletişim ve veri köprüsü olmak ve Türkiye’yi bölgenin iletişim merkezi haline getirmek üzerine kurulu bir stratejiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyen Yılmaz, sosyal medyanın gücünün giderek arttığını, bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişiminin sosyalleşme kavramına yeni bir boyut getirdiğini ve Türkiye’de internetin sosyal ağlara ulaşmak için yüzde 72 oranında kullanıldığını söyledi. Yılmaz, “IAB Türkiye’nin İnternet Ölçümleme Araştırması’na göre, Türkiye’de 19.6 milyon kişi gündemi internetten takip ediyor. Bu da gösteriyor ki internete erişen kişi sayısı arttıkça sosyal medya kullanımı daha da artacaktır” diye konuştu.
Oscar töreninde Facebook’ta 66.5 milyon kişi yorum ve paylaşım yaptı, 8.9 milyon tweet atıldı
IPTV teknolojisi ile herhangi bir uydu alıcısı ve çanak anten olmadan, TV yayınlarının her hava koşulunda pürüzsüz bir netlikte izlenebildiğini ve grup şirketlerinden TTNET’in de geçen yıl hayata geçirdiği Tivibu Sosyal Tivi uygulamasıyla TV üzerinden sosyalleşme dönemi başladığını da belirten Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“TV seyrederken izleyiciler artık görüşlerini de paylaşmak istiyor. Örneğin bu yıl Oscar töreni esnasında Facebook’ta 66.5 milyon kişi yorum ve paylaşım yaptı, ödül töreni esnasında 8.9 milyon tweet atıldı. Son dönemde Twitter bazlı reyting ölçümlemesine başlanacağı da konuşuluyor. Bunların hepsi, sosyal medyanın gücünü ve etkisini gösteriyor. Mobil sektörünün gelişimi de sosyal medya kullanımını artıyor. Türkiye’de mobil Facebook kullanan kişi sayısı 5 ay içerisinde 1 milyon 278 bin arttı ve 15 milyon 478 bin aboneye ulaştı. Bu rakamlar mobil internet ve akıllı telefon kullanımının artması ile sosyal medya kullanımının artacağını da kanıtlıyor. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişimi ile veri trafiği de büyüyor. 2012’de dijital veri boyutu 2.8 trilyon GB idi. 2020 öngörüsü ise 40 trilyon GB. 2012’de dünya çapında WiFi özelliğine sahip cihaz sayısı 5 milyara ulaştı. Facebook'ta günde 500 TB davranış verisi üretiliyor. Facebook, davranış bilimi mühendislerini işe almaya başladı. Bu veriler dönüştürülecek biçimde işlenecek ve karar süreçlerinde kullanılacak. Bu da sosyal ağlardaki bilginin önemine dikkat çekiyor.”
Soysal ticaret gelişiyor, markalar sosyal medya dışında kalamıyor
Türk Telekom CEO’su Tahsin Yılmaz, dijital ekosistemin yeni girişimlerin ortaya çıkmasını sağladığına ve sosyal medyanın gelişiminin yeni iş alanları, pazarlar ve fırsatlar yarattığına da değindiği konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Facebook dışı sosyal oyun pazarının 2014’te yüzde 75 artışla 5.6 milyar dolar olması bekleniyor. Facebook dışı sosyal oyun dünyasının büyümesinde en etkili ülkeler arasında Brezilya, Almanya, Rusya, İspanya ve Türkiye yer alıyor. Yeni dijital ekosistem, yeni girişimlerin ortaya çıkmasına son derece uygun. 2013’te dünyada 400 milyon olan girişimci sayısının 2020’de 1 milyara çıkacağı öngörülüyor. Güvenli iletişim sistemlerinin gelişimi ile internet üzerinden ‘sosyal ticaret’ de gelişiyor. 2012 yılında 27 milyon kullanıcı Facebook’un ödeme sistemlerini kullanarak sitede yer alan uygulamalardan sanal ürün satın aldı. Ürünler hakkındaki bilgiler de sosyal ağlarda yoğun biçimde paylaşılıyor. Araştırmalar, arkadaş tavsiyelerinin satın alma kararlarını etkileme oranının yüzde 90 olduğunu gösteriyor. Bu da sosyal medyanın, sosyal ticaret üzerindeki etkisini ortaya koyuyor. Bugün 35 milyonun üzerinde internet kullanıcısının 32.4 milyonu Facebook kullanıcısı. Şartlar böyle olunca da markaların sosyal medyanın dışında kalması mümkün olmuyor.”
Sosyal medya şirketlere değer katıyor
Yılmaz, sosyal medya kullanımının şirketlere değer kattığını da ifade ettiği konuşmasına şöyle devam etti:
“Sosyal ağlar şirketlere direkt müşterilerini dinleme fırsatı veriyor. Aslında bir anlamda şirketlere sıcak pazar araştırması yapma olanağı sağlıyor. Burada önemli olan, doğru dinlemeyi bilmek ve geri bildirimleri, sistemleri iyileştirmek için değerlendirmek. Sosyal ağlar üzerinden verilen müşteri hizmetleri servisi müşteri memnuniyetini artırıyor. Yöneticilerin sosyal ağlarda var olması şirketlerin şeffaflığını gösteriyor ki günümüzde şeffaf bir duruş şirketlerin kurumsal itibarı açısından büyük bir öneme sahip. Şirketler sosyal medyadaki kurumsal hesapları aracılığıyla müşterilerine daha samimi bir ses tonuyla seslenebiliyor. Burada önemli olan, kullanıcılarla diyalog kurmak ve etkileşimi sağlamak. Bunun için onlara doğru ve tutarlı bir yaklaşımla planlanmış bir döngü çerçevesinde ulaşmak gerekiyor. Marka hakkındaki yanlış algılar online dünyada ancak marka elçileri sayesinde giderilebilir.”