Kamu rekabete açılmalı
Türktrust Genel Müdürü Dr. Tolga Tüfekçi, Türkiye’de e-İmza’nın süreçleriyle ilgili önemli bilgiler verirken şirketin hedeflerini de aktardı.
TSK Elele Vakfı’nın bir kuruluşu olarak, 14 Temmuz 2004 tarihinde kurulan ve 2 Ağustos 2004’te 12 Milyon YTL sermayeyle ticaret sicilde tescil edilen Türktrust, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında, güvenli e-imza, nitelikli elektronik sertifika ve zaman damgası hizmetlerini veriyor. Elektronik serfika işinin bir kripto, bilgi güvenliği teknolojileri işi olduğunu dile getiren Dr. Tolga Tüfekçi, Türktrust olarak, gerekli yazılımları; başvurusundan üretilmesine, teslimatına kadar, sürecin tamamını yöneten bir yazılımı kendilerinin yazdıklarını kaydetti. Tüfekçi, “2005 yılında faaliyete geçtik; 8 yılı dolduracağız. Bu kadar yıl geçmiş olmasına rağmen e-İmza’nın tam tekemmül etmiş bir sektör olduğunu söylemek güç. Bunun birkaç tane nedeni var; bir tanesi; e-İmza uygulamalarının çok hızlı açılmamış ve yaygınlaşmamış olması. Türkiye’de daha yeni yeni, daha kapsayıcı, daha fazla vatandaşa dönük e-İmza uygulamaları açılır hale geldi. Başbakanlık genelgesiyle kamu sektörü özel sektöre kapanmıştır. TÜBİTAK kamu sektörünün tamamına hizmet veriyor. Biz, özel sektör hizmet sağlayıcısı olarak, kamuya hizmet vermiyoruz. Henüz kamu da farkında değil ama e-İmza’nın kendisinden kaynaklı bir sorun ortaya çıktığında zararları çok büyük. İlerde bir sorun olmadan, bunları karşılayacak bazı mekanizmalar için önceden tedbir alınmalı” dedi.
Güvenli e-İmza olmadan e-Yazışma da olamaz
Tüfekçi, tamamlayıcı teknoloji sağlayan bir şirket olduklarını söyleyerek, imza aracını verdiklerini belirtti. Güvenli e-İmza olmadan e-Yazışma’nın da olamayacağının altını çizen Tolga Tüfekçi, “e-Yazışma’da da tahrifat mümkün. 13 yerde ofisimiz var; artmaya devam ediyor sayısı. Bizim hizmetimiz çık hızlı, çok yüksek kalitede verilir. Profesyonel çağrı merkezi hizmetimizle, müşteri destek sistemimizle bu sektöre önemli imkânlar sağlıyoruz” açıklamasını yaptı. e-Serfika tarafında da düşüncelerini aktaran Tüfekçi sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamu sektörünün bize kapalı olması çok ilginç. Başlangıçta bunun bir anlamı vardı ama bugün Türktrust rüştünü ilan etmiş bir şirket; bu sektörde en büyük pazar payına sahip, dünyada bu konudaki şirketlerle sürekli temas halinde. Güvenilirlik, hesap verebilirlik bakımından bizim bir eksiğimiz olduğunu düşünmüyorum. Yüzbinlerce kullanıcıya özel sektörde hizmet verirken, kamu yazışmalarında da bizim sertifikalar aynı nitelikte, güvende kullanılabilir.”
Müşterilerimizin önerilerine göre değişiklik yapabiliyoruz
Tolga Tüfekçi, “Ürün ve hizmetlerimizi yurtdışına da sunmayı, yurtdışındaki ortaklarla da çalışmayı istiyoruz. Özellikle bilgi güvenliği, e-İmza, akıllı kart teknolojileri konularında Türkiye’de çok ciddi bilgi birikimine sahibiz. Önümüzdeki birkaç yıl içinde e-İmza sektörü gelişecek Türkiye’de. Biz son 4, 5 yıldır Türktrust olarak her yıl yüzde 20-25 büyüyoruz; kendi sektörümüzle kıyasladığımızda bu önemli bir başarı, bunu artırarak devam ettireceğiz. Bizim müşteri memnuniyeti ilkemiz çok üst düzeydedir; zaman zaman onlardan gelen önerilere göre değişiklik yaptığımız şeyler olmuştur ve böyle de devam edecek. e-İmza, bilgi güvenliği, şifreleme teknolojilerinde amacımız kendi alanında derinleşen uzmanlığa sahip olmak. Teknoloji hizmetleri bakımından; Türkiye’nin, gelişen konjonktüründe, başta Kuzey Afrika olmak üzere Ortadoğu’da ve Orta Asya’da giderek daha etkin bir ekonomik güç olacağını düşünüyorum. Birikimimizi, deneyimizi bölgeye aktarma imkânımız var, buralarda faaliyette bulunmaya çalışıyoruz. Diğer yandan hem yurtiçinde, hem yurtdışında SSL sertifikası hizmetlerimizlerimizi yaygınlaştırmak istiyoruz” dedi. Tüfekçi, ODTÜ Teknokent’teki ekibin sürekli yazılım ürettiğini, kamuoyunun belki bilmediği teknolojileri öğrenmek, yatırım yapmak amacıyla da orada faaliyetlerde bulunduklarını söyledi.