QR ile iyi mesajlar
Biz, Emart adlı Güney Kore’li en büyük zincir süpermarketiz. 141 mağazamız var. İyi kazanıyoruz.
Ama bir sorunumuz var: Öğle vakti, 12-13 arasında mağazalarda alışveriş azalıyor. Millet öğle tatilinde yemekte. Bize gelen yok.
Düşündük: Üç boyutlu bir QR karekod yapalım. Bu karekodu cep telefonuyla çeken, doğrudan mağazamızın web sitesine bağlasın. Ve orada biz, sadece 12-13 arasında geçerli indirimler, fırsatlar, kuponlar sunalım.
Üç boyutlu QR kodu bir mimara yaptırdık. Her bir karenin üçüncü boyutunu (yani yüksekliğini) öyle bir ayarladı ki mimar, saat 12-13 arasında güneşin Seul’e geliş açısına göre QR’daki kareler iki boyutlu (yani gölgesiz) gözüksün. Ne daha erken saatte. Ne daha geç saatte. Tam öğle vakti.
Karekodumuzu Seul’de ana mağazamızın önüne koyduk. Ve 12-13 arasında insanların, gelip “Nedir bu?” diye resmini çekmesini bekledik.
Geldiler. Çektiler. Eğlendiler. Çevrimiçi sipariş verdiler.
Sonuç: 12 bin yeni müşteri kazandık. Ocak’a bakışla Şubatta Emart üyeliği yüzde 58 arttı. Öğle saatlerinde satış yüzde 25 arttı. QR kodumuz Seul’de 36 mağazamızın önünde şimdi.
••
Biz, Büro adlı Türk reklam şirketiyiz. (Ödüllüyüz: Kristal Elma, Kırmızı..)
Bergge adlı bir Türk dövme işleme şirketi bize başvurdu. Eleman arıyoruz ilan yaptıracak.
Düşündük: Bir dövme işinde çalışacak kişi nasıl olmalı? Eli titremeyecek. Hata yapmayacak. Sabırlı olacak. (Başka özellikler de gerekiyor ama, en esaslılar bunlar).
İlanı karekod olarak düşündük. Kasıtlı olarak soluk yaptık. Sanki deri rengi gibi- pembemsi.
Karekodda siyah olması gereken kareleri koyu soluk bıraktık. Beyaz kareleri deri rengine yakın soluk tuttuk. Bunu renkli bir ilan olarak dergilere yolladık.
İlgilenenler, karekoddaki “koyu soluk” karelerin üzerini siyah kalemle boyayarak, ortaya bir “gerçek” QR çıkarttı. Resmini çekip, Bergge sitesine bağlandı. Şirketin ne tür eleman aradığını öğrendi.
QR’daki “koyu soluk” kareleri, dışına taşmadan, dikkatle ve sabırla siyah yapanlardan Bergge, istediği elemanı seçti.
••
Biz, Singapur’da Harry’s Bar’ız. Mekanımıza tek başına gelenlerin sosyalleşmesini artırmak istiyoruz ki içki satışımız artsın.
Yalnız başına gelenlerin, tanımadığı birinin yanına gidip içki ısmarlaması zordur- Yanlış anlaşılır. Uygun kaçmaz v.s.
Düşündük: Küçük bir QR levhası hazırlarız. A kişisi bunu bira şişesine takar. Resmini çeker. Bir mesaj yazar. Sonra bir bira daha alır. Bu levhayı onun üzerine takar. Sosyalleşmek istediği B kişisine yollatır. B kişisi QR’ın resmini çekince, A’nın mesajını görür. Buna olumlu/olumsuz yanıt vermek ona kalmış.
Sonuç: Erkek müşteriler iki kat daha fazla bira almaya başlamış!