Uzaydaki IP Router
Amerikan Savunma Bakanlığı’nın (DOD), 2007 yılında ilk olarak duyurduğu, Intelsat ve Cisco ile işbirliği yapılarak geliştirilen IRIS (Internet Routing in Space) projesinin, geçen ay yapılan ilk başarılı testi, bu yazımızın konusu.
Basın açıklamalarını okuyunca, aklıma hemen 10 yıldan daha fazla zaman önce, BThaber dergisinde görüp etkilendiğim bir Cisco reklamı geldi. Açık denizde yüzen yunus balıklarının ana tema olduğu ilanda, “TCP/IP dilini biliyorlarsa, onlar ile de iletişim kurabiliriz” cümlesi kullanılmıştı. Hala hatırımdan çıkmamış. TCP/IP protokolü geçen yıllar içinde her cihazda ve ortamda standart haline geldi, ototeyplerine, buzdolaplarına kadar girdi. Ancak yine de uzaydaki IP yönlendirici haberini duyunca, “Başımıza bu da mı gelecekti?” diye düşünmeden edemiyor insan.
Ericsson’un ilk 4G servisini hizmete soktuğu günümüzde, telekom altyapılarına bile bütünleşik olan IP protokolünün, uzayda da kullanılacak olmasına şaşırmamak gerek.
Şakası bir yana, Amerikan askeri haberleşmesine hizmet etmek için fonlanan projenin ana amacı, IP trafiğinin, uzaydaki uydular arasında doğrudan yönlendirilmesi. Bu sayede, halihazırda uzaydan dünyaya iki yönlü olarak yapılan mevcut iletişimin doğal sonucu olan ses, video, data iletişimindeki gecikmelerin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Dünyanın 23 bin mil üzerindeki bir uyduya konan ilk uzay yönlendiricisinin başarılı çalışmasının ardından yapılan açıklamada, Cisco uzay yönlendiricileri yardımı ile mevcut 3G ağlarının kapsama alanı dışında kalan karasal alanlara, coğrafi konumdan bağımsız olarak, sağlıklı ve yaygın IP hizmetlerinin götürülmesinin de hedeflendiği belirtilmiş.
Anlaşılan o ki, yakın gelecekte internetimizi en uzak galaksilere kadar ulaştırabileceğiz. SETI projesinin sonuçlarını yıllardır beklemekteyiz, belki de çok daha kısa zaman içinde, uzaylılar ile TCP/IP üzerinden haberleşebileceğiz gibi duruyor.
Meraklısına:
http://newsroom.cisco.com/dlls/2010/ts_011910.html